Κ. Μίχαλος: Θετικό βήμα ο διάλογος για το ασφαλιστικό

06/07/2021, 12:18
Κ. Μίχαλος: Θετικό βήμα ο διάλογος για το ασφαλιστικό

Τις θέσεις της επιμελητηριακής κοινότητας για το νέο ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση ανέπτυξε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, σε συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνο Τσακλόγλου.

Ο κ. Μίχαλος επεσήμανε στον υφυπουργό ότι είναι θετικό το γεγονός ότι άνοιξε και πάλι η συζήτηση για μια μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και ανέφερε ότι ταυτόχρονα θα πρέπει να προωθηθούν και άλλες μεταρρυθμίσεις, καθώς το ασφαλιστικό δεν είναι ένα πρόβλημα το οποίο μπορεί να λυθεί αποσπασματικά.

Αναλυτικότερα ο κ. Μίχαλος ανέφερε:

«Η Επιμελητηριακή Κοινότητα έχει αναδείξει εδώ και πολλά χρόνια την ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο, αλλά και περισσότερο δίκαιο, ανταποδοτικό και ευνοϊκό για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Δυστυχώς, παρά τις επιμέρους παρεμβάσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, είναι γεγονός ότι σήμερα εξακολουθούμε να απέχουμε αρκετά από αυτό το στόχο.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει την υψηλότερη συνταξιοδοτική δαπάνη, ως ποσοστό του ΑΕΠ, μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς και το υψηλότερο ποσοστό κρατικής επιχορήγησης για την κάλυψη των συντάξεων.

Μάλιστα, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, οι δαπάνες για συντάξεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια, απορροφώντας όλο και μεγαλύτερα ποσοστά του ΑΕΠ, επιβαρύνοντας το κόστος της εργασίας και συμπιέζοντας το εισόδημα των ασφαλισμένων.

Εξίσου σοβαρό πρόβλημα του συστήματος είναι τα αντικίνητρα που δημιουργεί, λόγω της χαμηλής ανταποδοτικότητας. Οι νέοι εργαζόμενοι καλούνται να καταβάλλουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να καλύψουν τρέχουσες συνταξιοδοτικές ανάγκες, γνωρίζοντας ότι ίδιοι έχουν να αναμένουν πολύ χαμηλές παροχές.

Η δημιουργία κεφαλαιοποιητικού πυλώνα για τις επικουρικές συντάξεις των νέων εργαζομένων, την οποία προωθεί η κυβέρνηση, μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, λειτουργώντας συμπληρωματικά προς τον κύριο, αναδιανεμητικό πυλώνα του συστήματος.

Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων υπουργών το νέο σύστημα στις επικουρικές: Οδηγεί σε υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους ασφαλισμένους, όπως δείχνει η ευρωπαϊκή εμπειρία.

Εισάγει τη λογική του «ατομικού κουμπαρά», δίνοντας στον νέο ασφαλισμένο περισσότερες επιλογές και μεγαλύτερο έλεγχο στο τελικό ύψος της σύνταξής του.

Βοηθά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων προς το ασφαλιστικό σύστημα απαντώντας στην ανησυχία που εκφράζουν πολλοί νέοι ότι «δεν θα πάρω ποτέ σύνταξη».

Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της δημογραφικής γήρανσης και στον επιμερισμό του βάρους της χρηματοδότησης των συντάξεων, αφού ένα μέρος αυτών θα καλύπτονται από συσσωρευμένη αποταμίευση.

Μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για τη δημιουργία περισσότερων, επίσημων θέσεων απασχόλησης, αλλά και - μέσω ενός δομημένου πλαισίου εθνικής αποταμίευσης - να οδηγήσει στην παραγωγική αξιοποίηση των εισφορών των νέων εργαζομένων, να στηρίξει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της χώρας.

Ωστόσο, στην εφαρμογή στην πράξη του νέου αυτού συστήματος με τη δημιουργία κεφαλαιοποιητικού πυλώνα για τις επικουρικές συντάξεις, θα πρέπει να υπάρξει τεράστια προσοχή και μακροχρόνιος σχεδιασμός, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα με την καταβολή των επικουρικών συντάξεων, κυρίως στους σημερινούς συνταξιούχους και στο μέλλον βέβαια και στους νέους εργαζόμενους που θα ενταχθούν στο σύστημα.

Για τους σημερινούς συνταξιούχους ενέχει ο κίνδυνος στα επικουρικά τους ταμεία να δημιουργηθεί πρόβλημα εισροής κεφαλαίων, καθώς οι νέοι εργαζόμενοι θα πληρώνουν για τη δική τους σύνταξη.

Το πρόβλημα αυτό πρέπει να αποφευχθεί και προφανώς ο μοναδικός τρόπος είναι η ενίσχυση των επικουρικών ταμείων μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, πράγμα το οποίο θα πρέπει να θεσμοθετηθεί. Και για τους νέους εργαζόμενους, πάντως, πρέπει να αναζητηθούν ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε τα χρήματα που καταβάλουν για την επικουρική τους σύνταξη να διασφαλιστούν στο ακέραιο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι θετικό ότι η κυβέρνηση άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για μια μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Μια μεταρρύθμιση, όμως, που δεν πρέπει να γίνει αποσπασματικά αλλά να συνοδευτεί από άλλες μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις που θα αποσκοπούν πρωτίστως να είναι η βάση για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.

Η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών - σε συνάρτηση πάντα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας - η λειτουργία ενός μόνιμου συστήματος διάγνωσης αναγκών εργασίας, η απλοποίηση και κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του θεσμού της Μαθητείας κ.ά., είναι μεταξύ των προτάσεων που έχουν ήδη καταθέσει τα Επιμελητήρια.

Ελπίζουμε να υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος, με ρεαλισμό, υπευθυνότητα και σύνεση. Διάλογος που θα μας βοηθήσει να κάνουμε το επόμενο βήμα, για ένα βιώσιμο, δίκαιο και αποτελεσματικό ασφαλιστικό σύστημα».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γεώργιος Στασινός, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός και η Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου 'Αννα Μαστοράκου.