ΔΝΤ: Στο 3,3% το 2021 και 5,4% το 2022 η ανάπτυξη στην Ελλάδα

16/07/2021, 17:38
ΔΝΤ: Στο 3,3% το 2021 και 5,4% το 2022 η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Ανάπτυξη 3,3% φέτος, η οποία θα επιταχυνθεί στο 5,4% το 2022 προβλέπει για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε κατόπιν της ολοκλήρωσης της διαβούλευσης για το Άρθρο IV.

Οι επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, η συσσωρευμένη ζήτηση που χρηματοδοτείται μέσω των αυξημένων καταθέσεων και η αναβίωση του τουρισμού αναμένεται να είναι οι βασικοί παράγοντες πίσω από την ανάκαμψη της οικονομίας.

Η μόνιμη ζημιά την οποία θα προκαλέσει η πανδημία στην ελληνική οικονομία προβλέπεται στο 3%, με το Ταμείο να συστήνει στις αρχές να εστιάσουν στη διευκόλυνση της ρύθμισης χρεών και στην επανακατανομή πόρων.

Παράλληλα, το ΔΝΤ τονίζει ότι σημαντικές αβεβαιότητες και ρίσκα εξακολουθούν να επιβαρύνουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ενώ το εμβολιαστικό πρόγραμμα συνεχίζει με ρυθμούς υψηλότερους του ευρωπαϊκού μέσου όρου, εντούτοις μία πιο παρατεταμένη πανδημία θα πρόσθετε σημαντικά ρίσκα για όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Επιπλέον, η αβεβαιότητα γύρω από την έκταση των δανείων που θα καταστούν μη εξυπηρετούμενα λόγω της πανδημίας, θα μπορούσε να επηρεάσει τα σχέδια των τραπεζών για τις τιτλοποιήσεις και να περιορίσει την πιστωτική επέκταση.

Οι πρωταρχικοί στόχοι πρέπει να είναι η μείωση των κινδύνων του χρηματοπιστωτικού τομέα και η αποφυγή μιας παρατεταμένης και σιωπηλής οικονομικής ανάκαμψης χωρίς πίστωση, επισημαίνει το ΔΝΤ.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΝΤ χαιρέτισε την επέκταση των πρόσθετων κυβερνητικών εγγυήσεων για τιτλοποιήσεις NPE («Hercules-II»), αλλά πρότεινε ότι θα πρέπει να διαμορφωθούν εφεδρικά σχέδια σε περίπτωση που οι νέες προσπάθειες συγκέντρωσης κεφαλαίων από τις τράπεζες είναι ανεπαρκείς ή / και υλοποιηθούν άλλοι κίνδυνοι εκτέλεσης.

Άλλοι κίνδυνοι εντοπίζονται στην ενδεχομένως ασθενέστερη των προβλέψεων απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης ή στην αντιστροφή των ευνοϊκών χρηματοοικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην παγκόσμια οικονομία και στην εμφάνιση γεωπολιτικών ρίσκων.

Σε κάθε περίπτωση, το Ταμείο εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος παραμένει βιώσιμο μεσοπρόθεσμα, ενώ το μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας της κυβέρνησης και η ενεργή διαχείριση των υποχρεώσεων μετριάζουν το ρίσκο αναχρηματοδότησης. Πάντως, η ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της σε ένα πιθανό σοβαρό σοκ εξαρτάται από τη συνέχιση της ευρωπαϊκής στήριξης, επισημαίνεται.