Fitch Ratings: Στο 6% αναβαθμίζει την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021

01/10/2021, 17:14
Fitch Ratings: Στο 6% αναβαθμίζει την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021

Στο 6% αναβαθμίζει την εκτίμησή του για την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο οίκος Fitch. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τη δυναμική πορεία του α’ εξαμήνου, ενώ όπως επισημαίνει η Fitch δεν οδηγεί σε μείωση της εκτίμησής της για το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά υπονοεί ότι η σχέση χρέους/ΑΕΠ έχει κινηθεί σε χαμηλότερο επίπεδο και ότι η ανάπτυξη θα στηρίξει την μείωση του ελλείμματος από την επόμενη χρονιά.

Η Fitch περιμένει κάποια αστάθεια στην πορεία της ανάπτυξης στο δεύτερο μισό του έτους, και αυτό περιορίζει την ανοδική αναθεώρηση. Οι περιορισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα σε εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας και σε εγχώριους κλάδους που είναι περισσότερο εξαρτημένοι από τα κόστη μπορεί να περιορίσουν την ανάπτυξη. Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί από μια αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ο οίκος πάντως επισημαίνει ότι βλέπει περισσότερη ανοδική δυναμική, παρά πτωτική και γι’ αυτό ανεβάζει την εκτίμηση στο 6%. Επισημαίνει δε ότι πως προς αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι τα δυο τρίτα του πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί, οι δείκτες υψηλής ταχύτητας είναι θετικοί για το τρίτο τρίμηνο και η τουριστική σεζόν φαίνεται να πήγε καλά.

Ωστόσο για το 2022 έχει μειώσει την πρόβλεψη για το ελληνικό ΑΕΠ στο 4% από 5,3%, εξαιτίας λιγότερο θετικού carryover από το 2021. Η ανάκαμψη όμως θα συνεχιστεί καθώς το Ταμείο Ανάπτυξης θα αποκτά μομέντουμ.

Αν και περιμένουμε ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 3,5% του ΑΕΠ το 2023 θα παραμείνει πολύ πάνω από τη δυνητική μακροπρόθεσμη ανάπτυξη εξαιτίας σημαντικού παραγωγικού κενού στην οικονομία, γράφει ο οίκος.

ΟΙ βελτιωμένες προοπτικές για το ΑΕΠ το 2021 δεν μεταφράζονται σε πρόβλεψη για χαμηλότερο δημόσιο έλλειμμα. Αντίθετα, η Fitch εκτιμά ότι θα φτάσει το 10% του ΑΕΠ από 9,5% προηγούμενη πρόβλεψη εξαιτίας των μεγαλύτερων δαπανών για την οικονομία, η οποία υπερκαλύπτει το όφελος από την υψηλότερη ανάπτυξη. Περιμένει ότι το έλλειμμα θα περιοριστεί στο 3,3% του ΑΕΠ το 2023 καθώς θα αποσύρονται τα μέτρα στήριξης.

Σε ότι αφορά το χρέος υπολογίζει ότι έχει κορυφωθεί στο 205,6% του ΑΕΠ το 2020 αντί της προηγούμενης εκτίμησης ότι αυτό θα γίνει το 2021 στο 207% του ΑΕΠ. Προβλέπει ότι θα αρχίσει να περιορίζεται, στο 196,2% έως το 2023. Σημειώνει πάντως ότι η χώρα διαθέτει ισχυρό μαξιλάρι ρευστότητας, περί το 18% του ΑΕΠ το 2021.

Η Fitch επισημαίνει ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφεται σημαντική μείωση στα κόκκινα δάνεια που βρίσκονται στον τραπεζικό τομέα χάρις στις τιτλοποιήσεις που έγιναν.

Η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση της Ελλάδας από τον οίκο είναι προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο του 2022. Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην επιστροφή του λόγου χρέους/ΑΕΠ σε σταθερό πτωτικό μονοπάτι και συνεχιζόμενη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού στις τράπεζας μπορεί να οδηγήσει σε θετική αξιολόγηση. Αδυναμία μείωσης του λόγου χρέους/ΑΕΠ βραχυπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε αρνητική δράση, επισημαίνει.