Προϋπολογισμος: Για μείωση εισοδημάτων και κοινωνικούς αποκλεισμούς κατηγορεί την κυβέρνηση η Έφη Αχτσιόγλου

14/12/2021, 22:15
Προϋπολογισμος: Για μείωση εισοδημάτων και κοινωνικούς αποκλεισμούς κατηγορεί την κυβέρνηση η Έφη Αχτσιόγλου

Οι ανατιμήσεις αλλά και η κατάσταση στην Υγεία είναι τα δυο βασικά σημεία στα οποία επικεντρώθηκε η κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό, η οποία ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή και η οποία αναμένεται στις επόμενες ημέρες να καταλήξει σε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στη Βουλή, κατά την τοποθέτηση της, κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια καλλιέργειας ψευδαισθήσεων ενώ απέρριψε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022, χαρακτηρίζοντας τον μνημείο κοινωνικής αναλγησίας και νεοφιλελεύθερων εμμονών.

«Είναι ένας προϋπολογισμός μείωσης εισοδημάτων και κοινωνικών αποκλεισμών. Η κυβέρνηση ακολουθεί εμμονικά την ίδια πολιτική που οδηγεί στην ανεργία, στη δραστική μείωση μισθών και εισοδημάτων, στην οικονομική ασφυξία των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων», τόνισε.

Η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση με το νέο προϋπολογισμό μειώνει κατά 1,7 δισ. τις κοινωνικές δαπάνες ενώ αυξάνει κατά 3,5 δισ. τους φόρους και αφαιρεί από την πραγματική οικονομία 12,3 δισ. κόβοντας όλα τα μέτρα στήριξης εργαζομένων, επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Από την πλευρά του ο ειδικός εισηγητής Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι οι αυξήσεις στις τιμές μείωσαν την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού κατά 7,4% ενώ οι συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στην τιμή της ενέργειας έχουν διαβρώσει την αγοραστική δύναμη κοντά στο 10%.

Η γενική εισηγήτρια, κυρίας Αχτσιόγλου, επανέφερε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση του κατώτατου μισθού, τονίζοντας ότι «είναι απαραίτητο για να έχει μια στοιχειώδη βιοποριστική λειτουργία ο κάθε εργαζόμενος».

«Η πραγματικότητα είναι ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρήσανε στην αύξηση του κατώτατου μισθού το 2020 και το 2021 παρά την ύφεση και μόνο η Ελλάδα και η Εσθονία δεν το κάνανε», σημείωσε και πρόσθεσε: «Είναι μείζον κοινωνικό ζήτημα πως τα νοικοκυριά και οι εργαζόμενοι θα ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, όταν το επίπεδο της ακρίβειας έχει δημιουργήσει ρεκόρ 10ετίας στα είδη πρώτης ανάγκης».

Έμφαση έδωσε η κ. Αχτσιόγλου για τα κονδύλια του προϋπολογισμού στον τομέα της υγείας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Την ίδια ώρα που η πανδημία βρίσκεται εκτός ελέγχου, με τη χώρα μας να έχει μαύρο ρεκόρ, η ακρίβεια σαρώνει τους εργαζόμενους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, η κυβέρνηση μειώνει τα κονδύλια κατά 820 εκατ. ευρώ αφαιρώντας από τα δημόσια νοσοκομεία 280 εκατ. ευρώ και περικόπτοντας έκτακτες και υγεινομικές δαπάνες για την πανδημία».

Νίκος Καραθανασόπουλος (γενικός εισηγητής ΚΚΕ): Πληρώνουν οι πολλοί για να καρπώνονται οι λίγοι

Πληρώνουν οι πολλοί για να καρπώνονται οι λίγοι", ανέφερε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2022 στη Βουλή. Ο βουλευτής χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό, μέσο ταξικής αναδιανομής, που πληρώνουν οι πολλοί για να ωφελούνται οι λίγοι και που αξιοποιείται και για μια δεύτερη αναδιανομή, στο πλαίσιο της διαχείρισης της φτώχιας, όπου λιγότερο φτωχοί πληρώνουν τα επιδόματα ανακούφισης των πιο εξαθλιωμένων στρωμάτων, στους οποίους τους έχουν καταδικάσει οι κυβερνήσεις με τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής τους.

"Τα φορολογικά έσοδα εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε πάνω από 50 δισ. ευρώ, παρουσιάζονται αυξημένα κατά 3,5 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος. Η μερίδα του λέοντος από την αύξηση αυτή, θα προέλθει από τους έμμεσους φόρους, τους πιο αντιλαϊκούς φόρους, που επιβαρύνουν κατά κύριο λόγο τα λαϊκά εισοδήματα και οι οποίοι αποτελούν το 57% των συνολικών φορολογικών εσόδων", είπε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ και πρόσθεσε πως ουσιαστικά, το σύνολο των φορολογικών εσόδων φορτώνεται στις πλάτες του λαού, ενώ αντίθετα, η συμμετοχή των επιχείρησεων κινείται σε συμβολικά επίπεδα, λιγότερο του 5% των συνολικών φορολογικών εσόδων, παρά την αύξηση της κερδοφορίας τους.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της απασχόλησης και της αγοράς εργασίας ο κ. Καραθανασόπουλος πρόσθεσε:

"Σήμερα εκτινάσσεται η απλήρωτη η εργασία αλλά μαζί εκτινάσσονται και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων είπε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ και πρόσθεσε: "Η μοίρα που επιφυλάσσετε για τους εργαζόμενους, είναι η γενικευμένη ανασφάλεια, τα εκατομμύρια χαμένων θέσεων εργασίας, η εντατικοποίηση της εργασίας, η συμπίεση του μέσου μισθού".

Υπουργείο Εργασίας: Πού θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα του προϋπολογισμού για το 2022

Στη μετάβαση από τα μέτρα στήριξης για την πανδημία σε πολιτικές για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής οδηγεί ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για το 2022, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου.

Οπως επισημαίνεται στο ενημερωτικό σημείωμα:

«Ο τακτικός προϋπολογισμός του 2022, (εξαιρουμένων των δαπανών Covid), είναι αυξημένος κατά 1,510 δισ. ευρώ (+8,1%) σε σχέση με τον προϋπολογισμό που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το 2019.

Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι επίσης αυξημένο κατά 380 εκατ. ευρώ (+112%) σε σχέση με το 2019. Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά τα 2/3 περίπου στην εισροή των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης (+250 εκατ.) και κατά το 1/3 (+130 εκατ.) στη δέσμευση περισσότερων κονδυλίων από το ΕΣΠΑ για προγράμματα στήριξης της απασχόλησης.

Ως εκ τούτου, ο συνολικός προϋπολογισμός (τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζει αύξηση κατά 1,890 δισ. ευρώ (+10%).

Εξέλιξη προϋπολογισμού του υπουργείου Εργασίας (σε εκατ. ευρώ, χωρίς μέτρα Covid)

2019: Σύνολο: 18.873 / Τακτικός: 18.533/ ΠΔΕ: 340,000

2020: Σύνολο: 19.891 / Τακτικός: 19.471 / ΠΔΕ: 420

2021: Σύνολο: 20.237/Τακτικός: 19.817/ΠΔΕ: 420

2022: Σύνολο: 20.763 / Τακτικός: 20.043 / ΠΔΕ: 720

Θετική επίδραση στα ασφαλιστικά ταμεία από τη μείωση της ανεργίας

Η ανεργία έχει μειωθεί κατά 4,2 ποσοστιαίες μονάδες (από 17,2% τον Ιούλιο του 2019 σε 13% τον Σεπτέμβριο του 2021), από τη στιγμή που η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Έτσι, βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από τον Αύγουστο του 2010. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες, ξεπερνώντας για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2011 το ψυχολογικό όριο των 4 εκατ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, κατά το διάστημα Ιουλίου 2019-Σεπτεμβρίου 2021, η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη μείωση στο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Κατά το ίδιο διάστημα, στην πλειονότητα των κρατών- μελών η ανεργία αυξήθηκε.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν θετική επίδραση στο ασφαλιστικό σύστημα, διότι θα αυξηθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων από τις ασφαλιστικές εισφορές. Και αυτό θα συμβεί, παρά την περαιτέρω μείωση του ύψους των εισφορών για εργοδότες και εργαζόμενους (λόγω της μείωσης των εισφορών της επικουρικής ασφάλισης κατά μισή ποσοστιαία μονάδα εντός του 2022). Αναμένεται ότι η αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ θα υπερκαλύψει τόσο την αναμενόμενη άνοδο της δαπάνης για συντάξεις, (εξαιτίας της σταδιακής εκκαθάρισης των εκκρεμών φακέλων συνταξιοδότησης) όσο και την αύξηση του αριθμού αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Η μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης και η σταδιακή μετατροπή της σε κεφαλαιοποιητικού (από διανεμητικού) χαρακτήρα ψηφίστηκε με τον νόμο 4826/2021 και αποτελεί μια σημαντική αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα που θα λειτουργήσει με την έναρξη του 2022. Επιδιώκοντας πρωταρχικά τη μείωση της έκθεσης του ασφαλιστικού στο δημογραφικό κίνδυνο και την εξασφάλιση υψηλότερων συντάξεων, η μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης μετατρέπει ταυτόχρονα ένα μέρος του ασφαλιστικού συστήματος σε εργαλείο ανάπτυξης, σημειώνεται επίσης στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου. H μεταρρύθμιση στοχεύει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ασφαλισμένων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, καθώς πλέον διαφοροποιείται η λογική του συστήματος, αφού κάθε ασφαλισμένος θα λαμβάνει σύνταξη από τις δικές του εισφορές και όχι από αυτές των νεότερων εργαζόμενων.

Επιπλέον, με τη δημιουργία του ΤΕΚΑ και την αλλαγή παραδείγματος σε όρους διακυβέρνησης και επαγγελματικής διαχείρισης έρχεται στο προσκήνιο με επιτακτικότερο τρόπο η ανάγκη αναμόρφωσης του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει την ίδρυση, την οργάνωση και την εποπτεία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα εστιάσει εφεξής στον εντοπισμό των αδυναμιών, αλλά και των αναπτυξιακών προοπτικών του 2ου πυλώνα της επαγγελματικής ασφάλισης. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται νομοθετική πρωτοβουλία που θα αξιοποιεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά εργαλεία και τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, με σκοπό - μεταξύ άλλων - και την αποδοτική άσκηση εποπτείας στους φορείς ασφάλισης του πρώτου και του δεύτερου πυλώνα που εφαρμόζουν το κεφαλαιοποιητικό σύστημα οικονομικής λειτουργίας.

Στα 10,5 δισ. το πακέτο στήριξης του υπουργείου Εργασίας για την πανδημία

Το 2022, τα μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας από την πανδημία αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,1 δισ. ευρώ. Επομένως, το συνολικό πακέτο αναμένεται να υπερβεί τα 10,5 δισ., καθώς το 2020 διατέθηκαν 4,1 δισ. και το 2021 διατέθηκαν 5,3 δισ.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο και μαζικότερο πρόγραμμα στήριξης εργαζομένων και ανέργων που έχει υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια, όπως επισημαίνεται. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα όχι μόνο να μην αυξηθεί η ανεργία, όπως σχεδόν όλοι προεξοφλούσαν, αλλά, αντιθέτως, η χώρα μας να πετύχει το 2021 το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης της ανεργίας στην ΕΕ.

Ειδική αναφορά γίνεται στο μέτρο της αναστολής συμβάσεων, ένα από τα σημαντικότερα μέτρα στήριξης κατά της πανδημίας, που συνεισέφερε στη διάσωση εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, στηρίζοντας παράλληλα το εισόδημα των εργαζομένων.

Το συνολικό κόστος του μέτρου αυτού ανέρχεται σε 5,4 δισ. ευρώ, (εκ των οποίων 3,8 δισ. αφορούν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και 1,6 δισ. την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών). Στο διάστημα Νοεμβρίου 2020-Απριλίου 2021, εντάσσονταν κατά μέσο όρο 550 χιλιάδες δικαιούχοι σε μηνιαία βάση, με το κόστος να ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ. Με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, η χρήση του μέτρου μειώθηκε σημαντικά. Ειδικότερα, μόλις 4.366 άτομα έκαναν χρήση τον Αύγουστο του 2021, με κόστος 2,2 εκατ. ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των δικαιούχων ανήλθε σε 3.372, με συνολικό κόστος 1,6 εκατ. ευρώ. Από τον Οκτώβριο του 2021, το μέτρο των αναστολών συνεχίζει να εφαρμόζεται για την προστασία θέσεων εργασίας στις περιοχές που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές του περασμένου Αυγούστου.

Μέτρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Καθώς η χώρα βγαίνει από την πανδημία και επανέρχεται η κανονικότητα, χρειάζεται στροφή από μέτρα που αποσκοπούν στη διατήρηση θέσεων εργασίας σε μετρά που στοχεύουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε:

- Η επέκταση του προγράμματος επιδότησης νέων θέσεων εργασίας για το 2022 από τις 100.000 στις 150.000 θέσεις, με το προβλεπόμενο κόστος να ανέρχεται στα 186 εκατ. Υπενθυμίζεται ότι με το μέτρο αυτό επιδοτείται το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών (εργαζομένου και εργοδότη) για 6 μήνες, παρέχοντας κίνητρα στις επιχειρήσεις και τους εργοδότες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς μειώνεται σημαντικά το μη μισθολογικό κόστος.

- Θεσπίστηκε το "πρώτο ένσημο", με το οποίο στηρίζεται η πρόσληψη νέων έως 29 ετών, χωρίς προϋπηρεσία, με το ποσό των 1.200 ευρώ για 6 μήνες (600 ευρώ στον εργοδότη και 600 ευρώ στον εργαζόμενο).

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% (-2,3% στον εργοδότη και -1,6% στον εργαζόμενο), ενώ, εντός του 2022, προβλέπεται και η μείωση των εισφορών επικουρικής ασφάλισης κατά 0,5%, ισόποσα για εργοδότες και εργαζόμενους.

Η απώλεια εσόδων που προκαλείται στον προϋπολογισμό του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ από τις μειώσεις αυτές καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το κόστος του μέτρου για το 2021 διαμορφώνεται σε 816 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2022 προβλέπεται να ανέλθει στα 849 εκατ. ευρώ.

Βασικά σημεία του κοινωνικού προϋπολογισμού

Το ταμειακό ισοζύγιο των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, εκτός ΕΟΠΥΥ, αναμένεται να διαμορφωθεί σε 783 εκατ. ευρώ το 2022, δηλαδή αυξημένο κατά 656 εκατ. σε σχέση με το 2021. Η βελτίωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στα έσοδα τα οποία θα είναι αυξημένα κατά 1,15 δισ. ευρώ, αντισταθμίζοντας έτσι την αύξηση των δαπανών κατά 494 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση των εσόδων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση της απασχόλησης, τις ρυθμίσεις οφειλών και την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Από την πλευρά των δαπανών αναμένεται:

- αύξηση της δαπάνης για συντάξεις κατά 316 εκατ., λόγω κυρίως της απονομής συντάξεων που εκκρεμούν από προηγούμενα έτη,

- αύξηση της χρηματοδότησης του ΟΠΕΚΑ για τα οικογενειακά επιδόματα (+15 εκατ.), τα επιδόματα ΑΜΕΑ (+5 εκατ.), τα σχολικά γεύματα (+18 εκατ.) και τα λοιπά προγράμματα (+20 εκατ.),

- νέο κονδύλι, ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την καταβολή επιδόματος στέγασης από τον ΟΠΕΚΑ που θεσπίζει ο κώδικας διευθέτησης οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε δανειολήπτες.

Πέρα από την αύξηση των ανωτέρω προνοιακών επιδομάτων, συνεχίζεται, εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η χρηματοδότηση του παράλληλου προγράμματος πρόσβασης σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, με την οποία διευρύνεται ο κύκλος των ωφελούμενων οικογενειών (εφέτος εντάσσονται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς 13.500 πιο πολλά παιδιά σε σχέση με το 2019).

Επιπλέον, το υπουργείο ενισχύει τις παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό των προνοιακών υπηρεσιών και την υποστήριξη της κοινωνικής ένταξης των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας, αξιοποιώντας για το σκοπό αυτό και τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ειδικότερα, μέσω του ΕΣΠΑ, σχεδιάζεται να δαπανηθούν για έργα κοινωνικής ένταξης, κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο, κονδύλια που φτάνουν το ποσό των 2 δισ.

Επίσης, από το Ταμείο Ανάκαμψης προωθούνται σύγχρονα εργαλεία κοινωνικής προστασίας, με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 480 εκατ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται η κάρτα αναπηρίας, ο προσωπικός βοηθός για ΑμεΑ, η δημιουργία 50.000 θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, η προώθηση της αποϊδρυματοποίησης ευάλωτων εφήβων με τη δημιουργία διαμερισμάτων ημιαυτόνομης διαβίωσης και η δημιουργία ολοκληρωμένου πλαισίου πρώιμης παρέμβασης για παιδιά με αναπηρίες και αναπτυξιακές διαταραχές.

Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που ενσωματώνει στο δίκαιο της τη Σύσταση του Συμβουλίου της ΕΕ, με την οποία θεσπίζεται η Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τα Παιδιά.

Στόχος της Σύστασης είναι η πρόληψη και η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των παιδιών και η προστασία των δικαιωμάτων τους.

Ενίσχυση των πολιτικών για την ισότητα των φύλων

Ενισχυμένος θα είναι και ο τομέας της ισότητας των φύλων για το έτος 2022 με την αύξηση των κονδυλίων από το τρέχον ΕΣΠΑ, αλλά και την εισροή κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν οι πολιτικές για τη στήριξη των εργαζόμενων μητέρων και τη διευκόλυνση της εναρμόνισης της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, να εφαρμοστούν οι επιταγές της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και να αναδειχθεί η σημασία της ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου σε όλες τις τομεακές πολιτικές.

Η συνολική αύξηση του προϋπολογισμού για τον τομέα της ισότητας των φύλων αφορά ποσό 14.151.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, αφορά την υλοποίηση εμβληματικών έργων, όπως το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα "Νταντάδες της Γειτονιάς", τη δημιουργία χώρων φύλαξης σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της διαφορετικότητας στον χώρο εργασίας, την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις δημόσιες πολιτικές και την κατάρτιση προϋπολογισμών με την ενεργοποίηση του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης, καθώς και άλλων μικρότερου προϋπολογισμού, αλλά εξίσου ιδιαίτερης σημασίας έργων».