Διπλή αύξηση στον κατώτατο μισθό και φοροελαφρύνσεις το 2022

24/12/2021, 12:38
Διπλή αύξηση στον κατώτατο μισθό και φοροελαφρύνσεις το 2022

- Η πρώτη αύξηση είναι ύψους 2% και θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου και η δεύτερη δόση, όπως έχει δηλώσει το κυβερνητικό επιτελείο, θα έρθει πιθανότατα τον Ιούνιο

- Πακέτο φοροελαφρύνσεων που περιλαμβάνονται στο προϋπολογισμό φέρνει επίσης το 2022

Αυξήσεις στους μισθούς φέρνει για τους εργαζόμενους το 2022, καθώς όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους θα έρθουν δύο αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και παράλληλα θα παραμείνουν σε ισχύ οι μειώσεις στις εισφορές και η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες η πρώτη αύξηση στον κατώτατο μισθό είναι ύψους 2% και θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου του νέου έτους και η δεύτερη δόση όπως έχει δηλώσει το κυβερνητικό επιτελείο θα έρθει πιθανότατα τον Ιούνιο. Το ύψος της θα καθοριστεί με βάση και τις προτάσεις που θα λάβει το υπουργείο από τις ενώσεις εργαζομένων και εργοδοτών. Να θυμίσουμε ότι για την πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί είχαν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους, αφού ξεκινούσαν από «πάγωμα» και έφταναν έως και αύξηση της τάξης του 15%.Να σημειωθεί ότι ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αφορά περίπου 700.000 εργαζόμενους, αλλά επηρεάζει τις αποδοχές και στους τομείς των ευέλικτων μορφών εργασίας (π.χ. μερική απασχόληση) ενώ η αύξηση επηρεάζει και τουλάχιστον 20 επιδόματα.

Οι φοροελαφρύνσεις

Πακέτο φοροελαφρύνσεων που περιλαμβάνονται στο προϋπολογισμό φέρνει επίσης το 2022. Ειδικότερα οι φοροελαφρύνσεις που εμπεριέχονται στον προϋπολογισμό για τη νέα χρονιά, αφορούν τα ακόλουθα:

  • νέα μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22% και σε μόνιμη βάση
  • μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες και το 2022
  • μείωση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και του τέλους καρτοκινητής τηλεφωνίας στο 10%, από 12% έως 20% που ήταν μέχρι σήμερα ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού
  • πλήρη κατάργηση του τέλους κινητής και καρτοκινητής για τους νέους έως 29 ετών.
  • παράταση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά και στα εισιτήρια των κινηματογράφων μέχρι τον Ιούνιο του 2022.
  • επέκταση της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και για το 2022, μέτρο που ωφελεί άμεσα τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους αγρότες
  • συνέχιση και μονιμοποίηση της μείωσης της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 100% στο 80%, καθώς και στο 55% από 100% της προκαταβολής για τα φυσικά πρόσωπα
  • αναστολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης (10% του συνολικού λογαριασμού) έως και τον Ιούνιο του 2022
  • έκπτωση 200% από τα ακαθάριστα έσοδα για «πράσινες» δαπάνες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και για την ψηφιοποίηση
  • περαιτέρω ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με παροχή πρόσθετων φορολογικών κινήτρων για τα φυσικά πρόσωπα. Το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής σε επαγγελματίες Υγείας και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.
  • παράταση της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ, από το 24%, στο 13% στα γυμναστήρια, στα κολυμβητήρια και σε σχολές χορού, καθώς και η μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ για τις ζωοτροφές στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%, και μάλιστα σε μόνιμη βάση.

Αυτά είναι τα 5+3 νέα μέτρα του προϋπολογισμού που ψηφίστηκε

Μια σειρά από επιπλέον παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση το νέου κύματος της πανδημίας, αλλά και της «έκρηξης» των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ανακοίνωσε η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νέο προϋπολογισμό, ο οποίος υπερψηφίστηκε το απόγευμα του Σαββάτου.

Τα μέτρα έρχονται να προστεθούν στο «πακέτο» που περιλαμβάνεται ήδη στον προϋπολογισμό, για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ύψους 3,3 δις ευρώ.

Ενεργειακή κρίση

Η «εκτόξευση» των τιμών στην ενέργεια οδήγησε την κυβέρνηση στην ανακοίνωση νέων μέτρων προστασίας για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες. Οι τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας έχουν χτυπήσει «κόκκινο», με αποτέλεσμα οι υφιστάμενες παρεμβάσεις (έκπτωση 39 ευρώ στο ρεύμα και 15% στο φυσικό αέριο), να μην αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε:

  1. Την πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για τον Δεκέμβριο. Και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
  2. Την αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% για τον μήνα Δεκέμβριο.
  3. Την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο.

Πανδημία

Με τη χώρα να βιώνει το 4ο κύμα της πανδημίας, το Υπουργείο Οικονομικών, προχώρησε σε επιπλέον πέντε παρεμβάσεις, με στόχο την στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι:

1ον. Μετατίθεται η πληρωμή της πρώτης εκ των 60 άτοκων δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής, από την 31η Ιανουαρίου 2022, στις 30 Ιουνίου 2022. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου του επιστρεπτέου ποσού έως τις 31 Μαρτίου 2022 με έκπτωση 15% επί του ποσού προς επιστροφή.

2ον. Επεκτείνεται η περίοδος λήξης των πιστωτικών που έχουν εκδοθεί στο Πρόγραμμα των Παγίων Δαπανών, έως τις 30 Ιουνίου 2022.

3ον. Επεκτείνεται το Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με την επιδότηση μέρους του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για εργαζόμενους, έως τις 31 Μαρτίου 2022.

4ον. Παρατείνονται, όπως συζητάμε αυτές τις ημέρες στη Βουλή, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για αγαθά που χρησιμοποιούνται στην αιμοκάθαρση, καθώς και στα μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής για την προστασία από ιούς, έως τις 30 Ιουνίου 2022. Επίσης, παρατείνεται η αναστολή της υποχρέωσης των Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης να καταβάλλουν στο Δημόσιο το 5% των νοσηλίων που εισπράττουν, έως τις 30 Ιουνίου 2022.

5ον. Από το 2022 και για 3 έτη, επιλεγμένες δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.