Χαμηλότερες από τις χρηματιστηριακές, οι τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ελλάδα

22/02/2022, 20:57
Χαμηλότερες από τις χρηματιστηριακές, οι τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με τις τιμές που διαμορφώνονται στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν οι τιμές εισαγωγής του φυσικού αερίου στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Συγκεκριμένα η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ελλάδα ήταν 37,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Σεπτέμβριο, 54,6 τον Οκτώβριο, 70,3 τον Νοέμβριο, 65,3 τον Δεκέμβριο και 98,3 τον Ιανουάριο.

Την ίδια περίοδο οι τιμές στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια από τα επίπεδα κάτω από τα 10 Euro/MWh φυσικού αερίου στο τέλος του 2020, αυξήθηκαν στα 100 Euro/MWh μετά το φθινόπωρο του 2021 και έφθασαν τα 145 Euro/MWh στο τέλος του 2021.

Οι εκπτώσεις στα τιμολόγια

Οι εμπορικές συμφωνίες που επέτρεψαν τη διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών, όπως ανέφεραν πηγές της αγοράς, ήταν η βάση στην οποία στηρίζεται η χορήγηση εκπτώσεων από την πλευρά της ΔΕΠΑ εμπορίας στους πελάτες της.

Οι εκπτώσεις αυτές -πέρα από τις κυβερνητικές επιδοτήσεις στα τιμολόγια- διαμορφώθηκαν σε 16% επί της χονδρικής τιμής για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και 40% για τον Δεκέμβριο (εκτιμάται σε 11 και 34 ευρώ ανά μεγαβατώρα αντίστοιχα) και 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Στο διάγραμμα που ακολουθεί παρουσιάζεται η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής, ανά μήνα, για το διάστημα Ιανουάριος 2019 – Ιανουάριος 2022[1] καθώς και η εξέλιξη της μηνιαίας μεσοσταθμικής τιμής εισαγωγής σε σχέση με την τιμή αναφοράς αερίου εξισορρόπησης (ΤΑΑΕ), την οριακή τιμή αγοράς αερίου εξισορρόπησης (ΟΤΑΑΕ) και την οριακή τιμή πώλησης αερίου Εξισορρόπησης (ΟΤΠΑΕ) για το χρονικό διάστημα Ιανουάριος 2019 – Ιανουάριος 2022. Τα στοιχεία των τιμών ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).