Ο ενεργειακός Αρμαγεδώνας, το «πράσινο φως» για τους λιγνίτες, οι παραγγελίες LNG και οι γεωπολιτικές ισορροπίες

25/02/2022, 14:27
Ο ενεργειακός Αρμαγεδώνας, το «πράσινο φως» για τους λιγνίτες, οι παραγγελίες LNG και οι γεωπολιτικές ισορροπίες

Συσπείρωση της κοινωνίας γύρω από την κυβέρνηση και καμία συζήτηση για εκλογές - Πρόβλημα η διάρκεια του πολέμου και η επιθετικότητα της Τουρκίας.

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση που καλείται να διαχειριστεί τον ενεργειακό Αρμαγεδδώνα που προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι συνέπειες της κρίσης μπορεί να αποβούν καταστροφικές για το σύνολο της οικονομίας αν δεν υπάρξουν άμεσες πρωτοβουλίες με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα αυξηθεί κατά 60% εκτοξεύοντας τις τιμές στο χρηματιστήριο ρεύματος. Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση η κυβέρνηση σκέφτεται πλέον σοβαρά να δώσει το πράσινο φως για την επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων.

Παράλληλα αυξάνει τις παραγγελίες για υγροποιημένο αέριο από Αλγερία, Αίγυπτο και Αμερική. Πάντως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε άμεση συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού το πρόβλημα αφορά όλα τα κράτη της Ένωσης.

Κόκκινος συναγερμός για τα σιτηρά

Ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση και για την αύξηση της τιμής στα σιτηρά και το καλαμπόκι. Τα δύο αυτά βασικά καταναλωτικά προϊόντα καταγράφουν μεγάλη άνοδο στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων, γεγονός που προκαλεί φόβους για διπλασιασμό της τιμής τους.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα εισάγει τεράστιες ποσότητες σιτηρών και καλαμποκιού από Ρωσία και Ουκρανία, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι καταστροφικές και να προκαλέσουν παράπλευρες αυξήσεις σε μια σειρά προϊόντων που συνδέονται με τα σιτηρά και το καλαμπόκι.

Τα εθνικά θέματα της Ελλάδας

Σε πολιτικό επίπεδο τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συσπειρώνουν την κοινωνία γύρω από την κυβέρνηση. Ο φόβος για γενικότερη αποσταθεροποίηση καθιστά την κοινωνία προσεκτική.

Σε τέτοιες καταστάσεις η κρίσιμη πλειοψηφία απαιτεί από την κυβέρνηση να διαχειριστεί την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για την οικονομία και για τη χώρα.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία επηρεάζουν άμεσα και τα εθνικά μας θέματα. Η ενίσχυση του γεωστρατηγικού ρόλου της Τουρκίας που διαχειρίζεται τα στενά του Βοσπόρου θεωρείται πλέον δεδομένη.

Αμερικανοί και ΝΑΤΟ προσβλέπουν πλέον σε μια νέα σχέση με την Τουρκία. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να ενισχύσει την αλαζονεία του Ερντογάν και να συνεχίσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να προχωρήσει και σε θεαματικές κινήσεις, όπως το άνοιγμα στα Βαρώσια, γεγονός που θα προκαλέσει νέες εντάσεις στις σχέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου με την Τουρκία.

Οι ανυπολόγιστες συνέπειες

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και η Ελλάδα έχει σχέση με τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία. Σε περίπτωση που συνεχιστεί το ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε οι συνέπειες για τις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών θα είναι ανυπολόγιστες.

Αντίθετα η Μόσχα έχει προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις, ενώ διαθέτει και ένα μαξιλάρι 650 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποκόμισε από τα υπερκέρδη του φυσικού αερίου.

Ανατροπή στον πολιτικό σχεδιασμό

Η κατάσταση που διαμορφώνεται ανατρέπει και τους πολιτικούς σχεδιασμούς. Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις για να διαχειριστεί την κρίση και δεν έχει τις πολυτέλειες για ανασχηματισμούς και εκλογικούς αιφνιδιασμούς.

Άλλωστε κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει ποιες θα είναι οι συνέπειες στην ελληνική οικονομία μετά από δύο ή τρεις μήνες. Όπως επίσης κανείς δεν γνωρίζει μέχρι πότε η κοινωνία θα μπορεί να αντέχει το τεράστιο ενεργειακό κόστος και τις ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Οι προσεκτικές κινήσεις

Η ταύτιση της κυβέρνησης με τις θέσεις του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν αυτονόητη. Η Ελλάδα μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, προσφέρει πολύτιμη βοήθεια για τη μεταφορά οπλικών συστημάτων σε χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία, οι οποίες θωρακίζονται αμυντικά για κάθε ενδεχόμενο.

Βέβαια η ταύτιση με το ΝΑΤΟ μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις με τη Ρωσία.

Γι΄ αυτό σε διπλωματικό επίπεδο γίνονται προσεκτικές κινήσεις να μην διαταραχθούν οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, αφού η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να ακολουθήσει τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.