Δυσοίωνες προβλέψεις από το ΔΝΤ: Ύφεση, περίοδος πολιτικής και κοινωνικής αβεβαιότητας

07/10/2022, 13:49
Δυσοίωνες προβλέψεις από το ΔΝΤ: Ύφεση, περίοδος πολιτικής και κοινωνικής αβεβαιότητας

Σύννεφα «βλέπει» το ΔΝΤ πάνω από την παγκόσμια οικονομία.

Την εκτίμησή τους για το πως θα είναι η παγκόσμια οικονομία τα επόμενα χρόνια, παρουσίασαν δύο κορυφαίοι οικονομολόγοι την Πέμπτη, δίνοντας δύο διαφορετικές εικόνες για το θέμα.

«Τα πράγματα είναι πιο πιθανό να χειροτερέψουν πριν βελτιωθούν», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, λέγοντας ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε δραματικά την άποψη του ΔΝΤ για την εξωτερική πολιτική.

Η Γκεοργκίεβα, δήλωσε μιλώντας σε ακροατήριο στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, ότι το ΔΝΤ προβλέπει παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη χαμηλότερη κατά 4 τρισ. δολάρια έως το 2026.

«Οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται», είπε, αποκαλώντας το τρέχον οικονομικό περιβάλλον «περίοδο ιστορικής ευθραυστότητας».

Από την άλλη, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, εστίασε στο πώς η χώρα και οι σύμμαχοί της θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πραγματοποίηση μακροπρόθεσμων επενδύσεων στην παγκόσμια οικονομία.

Ζήτησε φιλόδοξες λύσεις πολιτικής και δεν χρησιμοποίησε ούτε μια φορά τη λέξη «ύφεση». Ωστόσο, είπε ότι «η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει σημαντική αβεβαιότητα».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέβασε τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας παγκοσμίως, με τη Ρωσία, βασικό παγκόσμιο προμηθευτή ενέργειας και λιπασμάτων, να κλιμακώνει απότομα τη σύγκρουση και να χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης τον παγκόσμιο εφοδιασμό.

Επιπλέον, η συνεχιζόμενη πανδημία του κορονοϊού, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η επιδείνωση των κλιματικών συνθηκών επηρεάζουν επίσης τις παγκόσμιες οικονομίες και επιδεινώνουν άλλες κρίσεις, όπως τα υψηλά επίπεδα χρέους που κατέχουν χώρες με χαμηλότερο εισόδημα.

Η Γκεοργκίεβα, δήλωσε πως το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι χώρες που αποτελούν το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα δουν – τουλάχιστον – δύο συνεχόμενα τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης αυτό ή το επόμενο έτος. Πρόσθεσε δε, ότι το Ταμείο υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη ήδη τρεις φορές. Τώρα αναμένει 3,2% για το 2022 και τώρα 2,9% για το 2023.

Η αύξηση των επιτοκίων και οι κίνδυνοι

Οι «μαύρες» προβλέψεις του ΔΝΤ έρχονται καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αυξάνουν τα επιτόκια με την ελπίδα να «δαμάσουν» τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ήταν η πιο επιθετική στη χρήση των αυξήσεων των επιτοκίων, ενώ οι κεντρικές τράπεζες από την Ασία έως την Αγγλία άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα.

Η Γκεοργκίεβα είπε ότι «η υπερβολική και πολύ γρήγορη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, θα μπορούσε να ωθήσει πολλές οικονομίες σε παρατεταμένη ύφεση». Η Γέλεν συμφώνησε ότι «η μακροοικονομική σύσφιξη στις προηγμένες χώρες μπορεί να έχει διεθνείς επιπτώσεις».

Οι ομιλίες των δύο οικονομολόγων έρχονται πριν από τις ετήσιες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας του ΔΝΤ των 190 εθνών και του αδερφού δανειστή του οργανισμού, της Παγκόσμιας Τράπεζας, που σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν το πλήθος των κινδύνων για την παγκόσμια οικονομία.

Η Γκεοργκίεβα τόνισε πάντως ότι η ενημερωμένη Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική του ταμείου – που πρόκειται να κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα – υποβαθμίζει τα στοιχεία ανάπτυξης για το επόμενο έτος.

Σημειώνεται, ότι πολλές χώρες βλέπουν ήδη σημαντικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία στις οικονομίες τους και οι ζοφερές προβλέψεις του ΔΝΤ συμβαδίζουν με άλλες προβλέψεις για μείωση της ανάπτυξης.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης δήλωσε μάλιστα την περασμένη εβδομάδα ότι η παγκόσμια οικονομία πρόκειται να χάσει 2,8 τρισ. δολάρια σε παραγωγή το 2023 λόγω του πολέμου.

Οι εν λόγω προβλέψεις παρουσιάστηκαν αφότου η συμμαχία ΟΠΕΚ+ των χωρών εξαγωγής πετρελαίου αποφάσισε την Τετάρτη (5/10) να μειώσει απότομα την παραγωγή για να υποστηρίξει την πτώση των τιμών του πετρελαίου, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει άλλο ένα πλήγμα στην ταλαιπωρημένη παγκόσμια οικονομία και να αυξήσει τις ήδη ευαίσθητες τιμές της αντλίας στις ΗΠΑ.

Η Γέλεν, υποστήριξε πως δεδομένου ότι πολλές αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν όλες τις προκλήσεις ταυτόχρονα, από το χρέος μέχρι την πείνα και την ακρίβεια, «δεν είναι ώρα να υποχωρήσουμε».

«Χρειαζόμαστε φιλοδοξία για την ενημέρωση του οράματός μας για την αναπτυξιακή χρηματοδότηση και την παράδοση. Και χρειαζόμαστε φιλοδοξία για να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις μας», κατέληξε.