6o Διεθνές Συνέδριο ΟΕΕ: Πώς αλλάζει ο χάρτης γεωπολιτικών συσχετισμών

05/05/2025, 15:16
6o Διεθνές Συνέδριο ΟΕΕ: Πώς αλλάζει ο χάρτης γεωπολιτικών συσχετισμών

Το νέο πλαίσιο των γεωπολιτικών συσχετισμών και οι αλλαγές, που επέρχονται στον σχετικό χάρτη από την εκλογή του Donald Trump στην Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, αναλύθηκαν σε συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με θέμα, The World in a new Synthesis, που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τασούλα.

Ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της ΕΛλάδος, Θεόδωρος Πελαγίδης, είπε - μεταξύ άλλων - ότι «Το σοβαρότερο μήνυμα για τον Trump ήρθε από την αγορά ομολόγων με κρατικές πωλήσεις και απότομη άνοδο. Η απώλεια εμπιστοσύνης των αγορών οδήγησε το δολάριο χαμηλότερα. Αιτία του εμπορικού ελλείμματος είναι το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο προσεγγίζει το 6,5% του ΑΕΠ. Μια επιβολή δασμών 20% τα επόμενα 10 χρόνια θα δώσει τα μισά από όσα έχει υπολογίσει το Κογκρέσο».

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, σχολίασε ότι

«Η εκλογή Trump μας ξυπνά από τον ευρωπαϊκό λήθαργο. Δεν έκρυψε ποτέ τις προθέσεις του, αλλά η Ευρώπη δεν μιλούσε. Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων.

Στο θέμα των Ελληνοτουρκικών, είναι ξεκάθαρο ότι ο Trump θαυμάζει τον Τούρκο ομόλογό του, γιατί ο Ερντογάν χρησιμοποιεί μεθόδους στους αντιπάλους του, που θα ήθελε να χρησιμοποιήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος. Στόχος της Ελλάδας θα πρέπει να είναι οι συνεχείς διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ, ώστε να αναγνωρίσει τη χώρα μας ως σημαντικό παίκτη».

Ο Διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών στην Οξφόρδη, Όθωνας Αναστασάκης, σημείωσε πως «Είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος να καταλάβει τι συμβαίνει με τον Trump. Δεν γνωρίζουμε αν οι ΗΠΑ είναι υπέρ του απομονωτισμού ή του προστατευτισμού, είναι υπέρ της ειρήνης ή του πολέμου, αν υπάρχει γεωπολιτικό στρατηγικό σχέδιο ή γίνονται αυτοσχεδιασμοί, και αν ο Τραμπ θέλει μόνο business ή οδηγούμαστε σε έναν αντιφιλελευθερισμό με αρχές. Για την Ευρώπη, βασική πρόκληση είναι πώς θα διαχειριστεί τον φιλελευθερισμό της».

Ο καθηγητής και ερευνητής του London School of Economics, Kevin Featherstone, είπε ότι «Ζούμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη διεθνή οικονομία. Ο Trump, μετά από 100 ημέρες, θέλει να αυξήσει τη φήμη του, αλλά δεν είναι καθόλου καλός στις διαπραγματεύσεις και φαίνεται να αυτοσχεδιάζει. Η Ευρώπη έχει ένα δικό της διακριτό ρόλο. Έχουμε ευρύτερη οικονομική ατζέντα σχετικά με τον Trump για μια νέα στρατηγική αυτονομία για την ΕΕ, προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα. Μια πιο ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αγορά, που θα δημιουργήσει πρωταθλητές σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ilja Nothnagel, ανέφερε ότι «Έχουμε μια τέλεια καταιγίδα. Καμία κρίση δεν πρέπει να φύγει ανεκμετάλλευτη. Χρειάζεται συνεργασία για την αντιμετώπιση της κρίσης θεσμών. Ζητήματα, όπως η ακρίβεια, και η στεγαστική κρίση, τα οποία δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα, μπορούν να αντιμετωπιστούν εντός της ΕΕ. Η πολιτική Trump επηρεάζει όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα. Πρέπει να δείξουμε ότι μπορούμε να τα πάμε καλύτερα αν υπάρχει συνεργασία, ώστε να ανθίσουν οι επιχειρήσεις».