Προς διπλές κάλπες το φθινόπωρο του 2019

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο επίπεδος της οικονομίας, των ευρωπαϊκών εξελίξεων και κυρίως μετά την παραδοχή από μεριάς κυβέρνησης για αυστηρή επιτήρηση –το ύφος και το εύρος αυτής θα ξεκαθαρίσει αργότερα– στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκίνησαν ένα σοβαρό, πλέον, σχεδιασμό για το πώς θα αντιστρέψουν το κλίμα στις δημοσκοπήσεις και βεβαίως πότε θα καθορίσουν τα χρονικά ορόσημα των εκλογικών αναμετρήσεων που έρχονται.
Ωστόσο, από τη στιγμή που δεν έχει κλείσει το θέμα του ελληνικού χρέους, πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναγκαστικά «αγοράζει» χρόνο και φαίνεται να απομακρύνεται προς το παρόν το θέμα του αιφνιδιασμού. Φυσικά, η πλευρά Τσίπρα και όσοι κατέχουν τις τελευταίες σκέψεις του ομολογούν ότι ο αιφνιδιασμός είναι το μεγάλο όπλο του πρωθυπουργού απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση. Από τη στιγμή, όμως, που δεν έχουν τα δεδομένα που θέλουν (λύση για το χρέος, καθορισμός μέτρων, ύφος εποπτείας) το Μέγαρο Μαξίμου απεργάζεται εναλλακτικά σχέδια.
Εξάντληση της τετραετίας
Το κυρίαρχο από αυτά έλεγε την εξάντληση της τετραετίας και τη διενέργεια διπλών εκλογών το φθινόπωρο, σενάριο που είχε εξεταστεί και παλαιότερα. Φαίνεται, δηλαδή, ότι το Μαξίμου θέλει τις διπλές εκλογές το 2019 διότι έτσι πετυχαίνει περισσότερα από το να αιφνιδιάσει μέσα στο 2018. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου ο πρωθυπουργός εξετάζει σοβαρά να βάλει τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης πριν τις εθνικές εκλογές για να πετύχει εκτόνωση του εκλογικού σώματος, μιας και υπάρχει μεγάλο ποσοστό κόσμου που εμφανίζεται εξαιρετικά δυσαρεστημένο από τις επιλογές του.
Με τον νέο εκλογικό νόμο
Υπάρχει, όμως, και μια σημαντικότερη παράμετρος η οποία έγινε γνωστή από τους επιτελείς του υπουργού Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη πρόσφατα. Σύμφωνα με αυτούς, οι τοπικές εκλογές θα γίνουν με βάση τον νέο εκλογικό νόμο που θα επιτρέπει την αναλογική εκλογή των υποψηφίων. Οπότε εδώ έχουμε δύο τινά. Υπάρχουν πιθανότητες εκλογής για όλους, και κυρίως όλοι οι εκλεγέντες θα έχουν μια επιρροή αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο. Από την άλλη, όμως, και εδώ είναι το πιο κρίσιμο θεώρημα που στηρίζεται από Μαξίμου-Σκουρλέτη, οι υποψήφιοι θα είναι πάρα πολλοί. Και επειδή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ακόμα τα πρωτεία τα κρατάνε Ν.Δ. – ΚΙΝ.ΑΛ. οι υποψήφιοι θα προέρχονται από αυτά τα κόμματα. Με άλλα λόγια, στις επόμενες εκλογές οι αντάρτες από Ν.Δ. – ΚΙΝ.ΑΛ. θα είναι πολλοί και σίγουρα θα δούμε φαινόμενα από τις προηγούμενες εκλογές, όπως με την ανταρσία Τζιτζικώστα απέναντι στην κομματική γραμμή ή όπως οι πολλές γαλάζιες συμμετοχές για τη δημαρχία της Αθήνας. Μην ξεχνάμε ότι πλέον η γαλάζια παράταξη έχει αρκετές τάσεις και ήδη έχουν υπάρξει διαγραφές, με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται και για τις τοπικές εκλογές…
Πλήγμα στα παραδοσιακά κόμματα
Οπότε, συνοψίζοντας, οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με το σύστημα της απλής αναλογικής θα φέρουν ένα μεγάλο χτύπημα στα παραδοσιακά κόμματα και ειδικά στην αξιωματική αντιπολίτευση. Σε συνδυασμό με την εκτόνωση που θα υπάρξει μέσα από την εκλογική διαδικασία θα δοθεί ένα μεγάλο αβαντάζ στον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να διεκδικήσει καλύτερο αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές μετέπειτα. Μάλιστα, οι βασικοί επιτελείς του Μαξίμου δείχνουν ότι αυτό το σενάριο τους εξυπηρετεί και σε μια άλλη βασική επιδίωξή τους. Να παραμείνουν όσο γίνεται περισσότερο στην εξουσία και να μην ξεβολέψουν τους δικούς του ανθρώπους από θέσεις «κλειδιά» και παράλληλα να προωθούν νέες μονιμοποιήσεις στο Δημόσιο και άλλη μια μεγάλη στρατιά συμβασιούχων η οποία θα πει την τελευταία της κουβέντα στις εθνικές εκλογές.