Σενάρια εκλογών: 19 Μαΐου ή Σεπτέμβριο με κυβέρνηση σιωπηλής στήριξης

Του Περικλή Σωτηρίου
Τα δεδομένα στον ΣΥΡΙΖΑ για τον νέο χρόνο αλλάζουν από μέρα με την ημέρα. Δεν είναι μόνο που πρέπει να διευθετήσουν έναν μεγάλο αριθμό υποχρεώσεων σε δικούς του ανθρώπους και σε ψηφοφόρους, είναι και το γεγονός ότι θέλουν να έχουν όλα τα όπλα στη φαρέτρα τους όταν έρθουν οι εκλογές.
Του Περικλή Σωτηρίου
Ενώ τις τελευταίες μέρες του χρόνου «έπαιζε» πολύ έντονα η προσφυγή στις εκλογές τον Φεβρουάριο -Μάρτιο, τώρα αυτό το σενάριο αποδυναμώνεται για λόγους που θεωρούνται ισχυροί. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχουμε ξαναγράψει, θέλει στις εκλογές που αναπόφευκτα έρχονται να καταγράψουν ένα ποσοστό που να μην παραπέμπει σε μεγαλειώδη ήττα. Τι σημαίνει αυτό; Θέλει να κάνει πρώτα απ’ όλα τις επερχόμενες εκλογές σε αυτοδιοίκηση και ευρωεκλογές ένα «μαξιλάρι εκτόνωσης» των κοινωνικών ομάδων που θα απορροφήσει την καίρια ζημιά στα ποσοστά του κόμματος και ακολούθως θα δώσει το έναυσμα για αντεπίθεση. Πώς θα γίνει αυτό; Στις αυτοδιοικητικές εκλογές, επειδή δεν υπάρχει ισχυρό ρεύμα και με τα σημερινά δεδομένα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παίρνει καμία περιφέρεια και κανέναν μεγάλο δήμο η απλή αναλογική θα σώσει τη χαμένη παρτίδα. Οι ευρωεκλογές επίσης έχουν συνδεθεί πρώτον με τη χαλαρή ψήφο, αλλά και με την αποχή καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση σαν θεσμός έχει εκπέσει από τη θέση στην οποία την είχαν οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια των μνημονίων παρόλο που δεν ήταν μόνο τα μνημόνια ο κρίσιμος παράγοντας για αυτήν την αντιστροφή του κλίματος. Εάν γίνουν εθνικές εκλογές πριν τις αυτοδιοικητικές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι διατεθειμένος να αλλάξει τον εκλογικό νόμο άμεσα προκειμένου να μην έχει κανένα ενδεχόμενο ακυβερνησίας είτε σε νέες εθνικές εκλογές είτε στις αυτοδιοικητικές.
Επίσης, είναι αβέβαιο αν το αποτέλεσμα εκλογών τον Μάρτιο μετά από ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα είναι θετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν υπάρχουν εθνικά θέματα κυρίαρχα στην πολιτική ατζέντα είναι βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει ένα θετικό ακροατήριο ακόμα και αν κάποιοι συγκινούνται ή βλέπουν θετικά την πολιτική του υπέρ των προσλήψεων ή κατά της διαπλοκής κ.τ.λ. Τα εθνικά θέματα και το Σκοπιανό θα είναι το διακύβευμα των εκλογών εάν γίνουν αυτές αφού έχει έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών ανεξαρτήτως τι θα ψηφίσει και ποιος και κυρίως αν θα επικυρωθεί. Σε τέτοια περίπτωση το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας θα είναι μεγάλο.
Επίσης, οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι, που θα έρθουν τέλη Φεβρουαρίου στην Ελλάδα για έλεγχο, δεν θα ήθελαν να εμπλακούν σε ένα προεκλογικό παιχνίδι με φόντο το μέτρο των συντάξεων το οποίο η Κομισιόν αποφάσισε να μην ισχύσει και έτσι να δώσει στον Αλέξη Τσίπρα, τον αέρα για να αντέξει την αντιπολιτευτική γραμμή. Άρα ενδεχόμενες εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο για τους Ευρωπαίους θα ήταν δόκιμες μετά τον Μάρτιο και αφού έχει περάσει ένας εύλογος χρόνος. Άρα και σε αυτή την περίπτωση ο Μάιος και η ημερομηνία 19 Μαΐου, την οποία είχαμε σημαδέψει σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες, είναι η ιδανική που εξυπηρετεί όλα τα παραπάνω ενδεχόμενα.
Το ισχνό σενάριο του Σεπτεμβρίου
Από την άλλη ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο οποίος έχει βρεθεί πλέον πιο κοντά στον Αλέξη Τσίπρα όσο ποτέ και πολύ μακριά από τον Πάνο Καμμένο που τον έφερε στο πολιτικό προσκήνιο, ίσως άθελά του να αποκάλυψε τις σκέψεις του πρωθυπουργού σχετικά με τις εκλογές. Τι είπε ο κ. Κουίκ; Ότι βλέπει εκλογές τον Σεπτέμβριο. Είναι σαφές ότι και αυτό το σενάριο εξυπηρετεί τον Αλέξη Τσίπρα στην προσπάθειά του να χάσει με μία αξιοπρεπή διαφορά και να κρατήσει τις δυνάμεις του κόμματος εξασφαλίζοντας παράλληλα το πολιτικό του κεφάλαιο αναλλοίωτο. Η περίπτωση του Σεπτεμβρίου εξυπηρετεί τον εξής σχεδιασμό. Έχει ψηφιστεί Μάρτιο η Συμφωνία των Πρεσπών. Ο κόσμος έχει δείξει την αντίδρασή του στις ευρωεκλογές και τις εκλογές της αυτοδιοίκησης και μετά από τις διακοπές του, έχοντας ξεχάσει τα περισσότερα αρνητικά της διακυβέρνησης, θα ψηφίσει εξίσου χαλαρά και τον Σεπτέμβριο. Βέβαια, όλα αυτά θα έχουν γίνει αφού θα φύγει από την κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος και πλέον θα υπάρχει μία κυβέρνηση σιωπηρής πλειοψηφίας ή απλή στήριξης από ανεξάρτητους βουλευτές ή βουλευτές και άλλων κομμάτων… Το σενάριο αυτό έχει και το εξής αρνητικό: Η φθορά θα είναι μεγάλη και στις ευρωεκλογές, αν δείξουν μία διαφορά στο 10%, οι πολιτικές εξελίξεις δεν μπορούν να σταματήσουν ούτε να κρυφτούν ακόμα και αν έρθουν τα μπάνια του λαού. Εξάλλου, έρχονται πολλά στο μέτωπο της οικονομίας που δεν είναι ευχάριστα και μάλιστα αυτά διατυπώνονται και από το στόμα ενός έμπειρα, κατά τα άλλα, πρώην πρωθυπουργού, του Κώστα Σημίτη, ο οποίος προβλέπει ότι δεν θα μπορούμε να καταφύγουμε στις διεθνείς αγορές για δανεισμό και μοιραία θα ζητήσουμε εκ νέου βοήθεια από τον ESM. Την ίδια ώρα, η κατάσταση των τραπεζών θα χειροτερεύει, τα «κόκκινα» δάνεια και οι πλειστηριασμοί θα τρώνε το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης.