Ν.Δ.: Πυρετώδεις προετοιμασίες για εκλογές

13/01/2019, 21:30
1

Tην άποψη ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν μέχρι τον Μάιο του 2019 έχουν πλέον στη Νέα Δημοκρατία, άποψη που παγιώθηκε μετά την τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού αλλά και το ραντεβού Τσίπρα - Καμμένου την Παρασκευή. «Ό,τι και να γίνει στις ψηφοφορίες δεν μπορούν να αλλάξουν τη βασική εικόνα της κυβέρνησης πως πλέον δεν μπορεί να σταθεί» έλεγε στους διαδρόμους της Πειραιώς στέλεχος πολύ κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η εξαΰλωση του Πάνου Καμμένου και των ΑΝ.ΕΛΛ. ήταν μία εξέλιξη που όλοι την περίμεναν και δείχνει τον τυχοδιωκτισμό τον οποίο επέδειξαν στελέχη που κάποτε ήταν στη Νέα Δημοκρατία.






Του Περικλή Σωτηρίου






Τα δεδομένα για τη Ν.Δ. είναι τα εξής:





Ο Αλέξης Τσίπρας είτε με τη Συμφωνία των Πρεσπών είτε με την πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης έχει διαλύσει δύο κόμματα. Τους ΑΝ.ΕΛΛ. που πλέον αποσυντίθενται και το Ποτάμι όπου στελέχη και από τα δύο κόμματα μπορούν να συνθέσουν δύο κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες – μία για τις Πρέσπες και μία για την ψήφο εμπιστοσύνης.





Ακόμα όμως και να περάσουν και οι δύο ψηφοφορίες, το κυβερνητικό σχήμα με αυτή την επίπλαστη πλειοψηφία και με τον Πάνο Καμμένο εκτός δεν μπορεί να σταθεί επί μακρόν και έτσι μοιραία τον Μάιο το αργότερο θα έρθουν οι εθνικές εκλογές.





Η διάλυση των κομμάτων ΑΝ.ΕΛΛ., Ποτάμι αλλά και η αποσύνθεση της Ένωσης Κεντρώων συμφέρει πολιτικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κεντρώα πολιτική που έχει εγκαινιάσει από την αρχή της θητείας του. Ήδη έχουν αρχίσει να λοξοκοιτάζουν ορισμένοι προς τη μεριά της Πειραιώς.





Όσο καθυστερεί να έρχεται η Συμφωνία των Πρεσπών και χρονικά πηγαίνει προς τον Μάιο τόσο η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα έχει μεγάλο εύρος. Το ίδιο, βέβαια, μπορεί να γίνει στο απίθανο πλέον σενάριο να γίνουν οι εκλογές τον Σεπτέμβριο. Η κυβερνητική φθορά θα είναι μεγάλη και αντίστοιχη θα είναι και η εκλογική νίκη της Ν.Δ.





Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα μέσα από τη συνέντευξή του και ένα από αυτά είναι ότι φαίνεται να κρατάει αποστάσεις από τον χειρισμό του σκανδάλου Novartis, τουλάχιστον στο σκέλος που εμπλέκονται και πρώην υπουργοί.





Το «άδειασμα» της περιόδου Καραμανλή για πρώτη φορά από τον Αλέξη Τσίπρα είναι καταλυτικό για στελέχη και ψηφοφόρους που ήταν επιφυλακτικά απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ακόμα περισσότερο στον Αντώνη Σαμαρά.





Μέχρι τώρα η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας κρίνεται θετική διότι δεν παρασύρθηκε από το blame game των δύο κυβερνητικών εταίρων και δεν έκανε πρόταση μομφής και ούτε φαίνεται ότι θα το πράξει διότι αφενός δεν θέλει να συσπειρώσει τον ετοιμόρροπο κυβερνητικό σχεδιασμό και αφετέρου δεν θέλει να μπει στο κάδρο των ευθυνών. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, άλλωστε, τόνισε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης σε περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος άρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση.





Ο σχεδιασμός δεν αλλάζει
Είναι φανερό πως ο σχεδιασμός της Νέας Δημοκρατίας δεν αλλάζει, αλλά απεναντίας, το κλίμα αστάθειας θα επιτείνει την αντιπολιτευτική στρατηγική της προκειμένου να τεθούν όλα στο τραπέζι και πολύ περισσότερο το εθνικό θέμα, το οποίο φαίνεται να κάνει και το μεγαλύτερο κακό στην κυβέρνηση.





Βέβαια, το θέμα των εκλογών «σέρνει» πίσω του και άλλες δύσκολες προεκτάσεις και μία από αυτές δεν είναι άλλη από τα ζητήματα της οικονομίας που τίθενται στο τραπέζι. Ένα από αυτά λέει ότι η Ελλάδα δύσκολα θα μπορέσει να βγει στις αγορές με ένα αξιοπρεπές επιτόκιο και θα αναζητήσει γρήγορα λεφτά με ένα 3ετές ή ένας 5ετές ομόλογο έστω και με μεγάλο επιτόκιο. Αυτή η τακτική δεν είναι βιώσιμη και αντιθέτως θα δημιουργήσει ερωτήματα γιατί οι αγορές δεν εμπιστεύονται την εκτός μνημονίων Ελλάδα. Μοιραία, λοιπόν, θα έρθει στο προσκήνιο η εκ νέου βοήθεια από τον ESM όπως έχουν πει πολλοί – μεταξύ αυτών και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Όλη η πορεία της οικονομίας ασφαλώς απασχολεί τη Νέα Δημοκρατία, διότι, όπως φαίνεται, η «καυτή πατάτα» θα πέσει πάνω της. Μέχρι τότε, βέβαια, θα πρέπει να επικεντρωθεί στις θεαματικές νίκες σε ευρωεκλογές και εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.