Η τουριστική σεζόν του 2020 κρίνει τις διπλές εκλογές το φθινόπωρο

13/04/2020, 11:10
POLITIKO

Οι συζητήσεις για το πώς θα διαχειριστεί πολιτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας μετά την κρίση του κορωνοϊού έχουν ήδη ξεκινήσει στο Μέγαρο Μαξίμου με τις απόψεις να είναι πολλές και πολλές φορές να έρχονται σε αντίθεση με την εκπεφρασμένη θέληση του Μαξίμου να ολοκληρώσει την κυβερνητική θητεία του στα προβλεπόμενα από το νόμο 4 χρόνια.





Του Σωτήρη Πίκουλα





Μέχρι τώρα, όπως εξακολουθούν να λένε στελέχη του Μαξίμου, όλοι κινούνται με βάση το καλό σενάριο το οποίο προϋποθέτει ότι μετά το Μάιο η οικονομική δραστηριότητα θα πάρει πάλι μπρος και ότι σε 3 μήνες ο τουρισμός, το βαρύ χαρτί της οικονομίας, θα ισοφαρίσει την χασούρα της αναστολής της λειτουργίας τους. Πολλοί από τον κλάδο του τουρισμού θεωρούν ότι μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, ενδεχομένως ο κλάδος να δεχτεί ένα τεράστιο κύμα τουριστικής κίνησης, κυρίως από χώρες που έχουν ξεπεράσει τις συνέπειες του ιού, όπως για παράδειγμα η Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες. Υπάρχουν, όμως, και οι απαισιόδοξοι που λένε ότι εφόσον οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν ξεμπερδέψει με τον ιό, δύσκολα θα μετακινηθούν το καλοκαίρι σε άλλη χώρα. Ενδεχομένως, να τους απαγορευτεί κιόλας… Είναι τόσο σημαντικό το θέμα της τουριστικής βιομηχανίας που στο Μέγαρο Μαξίμου έκαναν διαρκείς τηλεδιασκέψεις για το ζήτημα αυτό τόσο με φορείς του τουρισμού όσο και με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες.





Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης τονίζοντας πόσο το ζήτημα της προοπτικής του κλάδου αποτελεί αυτή τη στιγμή το μοναδικό χαρτί ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Όπως τόνισε ο ίδιος «Ο δικός μας στόχος για το 2020 είναι να περιορίσουμε, όσο το δυνατόν, τις αρνητικές συνέπειες λαμβάνοντας υπόψη ότι το χρηστικό μας προϊόν έχει μία ιδιαιτερότητα, ο μεγαλύτερος όγκος επισκεπτών έρχεται στην Ελλάδα τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.
Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό όμως, ότι η χώρα έχει καταφέρει και έχει χτίσει, κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης αυτής της υγειονομικής κρίσης, ένα σημαντικό απόθεμα εμπιστοσύνης, το οποίο θα μας επιτρέψει, πιστεύω, να διαμορφώσουμε την καλύτερη δυνατή στρατηγική για να σώσουμε ό,τι μπορούμε να σώσουμε από τη φετινή σεζόν, αλλά και για να βάλουμε τα θεμέλια για μία πολύ καλύτερη σεζόν το 2021.
Ξέρετε ότι έχουμε δράσει γρήγορα για να στηρίξουμε τη χειμερία νάρκη των επιχειρήσεων και να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά και τους εργαζόμενους. Και θα στηρίξουμε φυσικά και τη δική σας εργασία με νέες, καινοτόμες πρωτοβουλίες. Νομίζω ότι το “Greece From Home” -και θέλω να συγχαρώ όλους τους συντελεστές- είναι πραγματικά μία παγκόσμια καινοτομία, η οποία αναδεικνύει την ευρηματικότητα της Ελλάδος στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και ο σκοπός μας είναι να καταλήξουμε σε κάποια συγκεκριμένα συμπεράσματα για πολιτικές οι οποίες θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα στον κλάδο του τουρισμού».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου, Άκης Σκέρτσος, ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, η γενική γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Θεμάτων, Βίκυ Λοΐζου, ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου, Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ο επικεφαλής Δημιουργικού Σχεδιασμού, Steve Vranakis, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ευτύχης Βασιλάκης, το μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΤΕ Ιωάννης Παράσχης.





Οι επιλογές που έχει ο Μητσοτάκης





Η τελευταία σύσκεψη, ωστόσο, υπενθύμισε ότι αν εν τέλει χαθεί η σεζόν για τον τουριστικό κλάδο μέσα στο καλοκαίρι τα πράγματα για την ελληνική οικονομία θα είναι ρευστά και κυρίως θα πρέπει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει πολιτικά και της συνέπειες μίας στασιμότητας της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι και λίγοι αυτοί που ζητούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενεργοποιήσει τις δικλίδες ασφαλείας εάν η κατάσταση των επιπτώσεων της κρίσης διατηρηθεί και το καλοκαίρι – με συνέπεια, προφανώς, πλέον την πλήρη ένταξη της οικονομίας σε βαθιά ύφεση. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πολλοί προτείνουν την ενεργοποίηση των διπλών εθνικών εκλογών με φόντο το νέο δημοσιονομικό τοπίο που θα έχει σχηματιστεί.





«Δεν θα μπορούμε να μιλάμε για την συνέχιση της λαϊκής εντολής του Ιουλίου 19 ούτε και για το αρχικό κυβερνητικό μας πρόγραμμα» τονίζουν μεταξύ τους κυβερνητικοί αξιωματούχοι και θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξει μία νέα λαϊκή εντολή, με ένα νέο κυβερνητικό πρόγραμμα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας ισορροπημένο με την νέα δημοσιονομική πραγματικότητα. Οι ίδιοι που ενστερνίζονται μία τέτοια πολιτική κίνηση στην σκακιέρα εξηγούν ότι ποτέ άλλοτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα έχει αυτά τα ποσοστά αποδοχής που παρουσιάζει αυτή την εποχή, τα οποία προήλθαν από τους ομολογουμένους σωστούς και έγκαιρους χειρισμούς του στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού τόσο στα θέματα της πρόληψης της δημόσιας υγείας όσο και στα θέματα της προστασίας της αγοράς εργασίας και ανάκαμψης της οικονομίας.