Βουλή: Εντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

09/02/2021, 22:07
Βουλή: Εντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Συνεχίζεται στη Βουλή η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίες πυροδότησαν σειρά από πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που θα γίνουν αύριο Τετάρτη, λίγες ώρες πριν την έναρξη του lockdown.

Τα θέματα που προκάλεσαν την αντιπαράθεση είναι η αστυνομική φύλαξη των πανεπιστημίων, η καθιέρωση βάσης εισαγωγής και το όριο στη διάρκεια φοίτησης στα ΑΕΙ. Το νομοσχέδιο επί της αρχής θα καταψηφίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25.

Στα μέτρα φύλαξης των πανεπιστημίων αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης. Όπως είπε «οργανώνεται και θεσπίζεται -με τη σύσταση της ΟΠΠΙ- ένα ειδικό σώμα αστυνόμευσης με βάση τα αναντίρρητα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας, ότι πρέπει να ενισχυθεί η ασφάλεια των πανεπιστημίων».

Παράλληλα σημείωσε πως «άλλο αυτοδιοίκητο και άλλο αυτονομία» και είπε «το αυτοδιοίκητο περιορίζεται στην εφαρμογή των κανόνων δικαίου που διέπουν την οργάνωση, τη λειτουργία των πανεπιστημίων. Άλλο το δικαίωμα να θεσπίζεις κανόνες, που είναι ένα δικαίωμα που το έχει η Βουλή. Αυτό είναι η αυτονομία. Τα πανεπιστήμια μας δεν έχουν αυτονομία, έχουν αυτοδιοίκητο. Υπάρχει μια πολύ σημαντική διαφορά». Όσον αφορά στη διάρκεια φοίτησης και στο όριο που μπαίνει τόνισε πως κάθε εκπαιδευτική διαδικασία «έχει αρχή, μέση και τέλος» και έφερε ως παράδειγμα ξένα πανεπιστήμια που, όπως είπε, δεν έχουν φοιτητές για 20 ή και 30 χρόνια.

Σε υψηλούς τόνους η κριτική του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, ο οποίος σημείωσε πως το νομοσχέδιο φέρνει «περικοπές εισακτέων, κλείσιμο πανεπιστημιακών τμημάτων, ειδικούς φρουρούς και αστυνομικά τμήματα στις πανεπιστημιουπόλεις, κάμερες στα αμφιθέατρα και στις συνελεύσεις των φοιτητών». Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο «αναλγησίας και αδιαφορίας για την ελληνική οικογένεια» είπε και χαρακτήρισε αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική τη ρύθμιση για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Σε τοποθέτηση του ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε πως «το νομοσχέδιο δεν έρχεται για να επιλύσει πραγματικά προβλήματα, αλλά για να υπηρετήσει ένα ιδεολογικό μήνυμα. Κι αυτό το ιδεολογικό μήνυμα πράγματι θυμίζει την ΕΡΕ της δεκαετίας του 1960 και όχι το κόμμα του Κ. Καραμανλή μετά το 1974».

Από το Κίνημα Αλλαγής η ειδική αγορήτρια Χαρά Κεφαλίδου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση πως φέρνει ένα σχέδιο νόμου «παρωδία της προστασίας της ακαδημαϊκής ελευθερίας και υποβάθμισης του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος». Παράλληλα επανέλαβε πως από το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την ασφάλεια και τη φύλαξη των ΑΕΙ, με σεβασμό στο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων

Σε τοποθέτηση της στην Ολομέλεια η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε πως στόχος της πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι η παρακολούθηση, το φακέλωμα, η κινδυνολογία, οι εκβιασμοί και η καταστολή. Ο ειδικός αγορητής του κόμματος Γιάννης Δελής άσκησε κριτική στην κυβέρνηση πως «σαν τον κλέφτη μέσα στην πανδημία χτυπά στην εκπαίδευση αιφνιδιαστικά».

Κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και σε κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησε από την Ελληνική Λύση η Σοφία - Χάιδω Ασημακοπούλου. Όπως είπε «αντιδικείτε ως Νέρωνες για το ποιος έβαλε τη μεγαλύτερη φωτιά..».

Τέλος από το ΜέΡΑ 25 η Σοφία Σακοράφα αναφέρθηκε στην κυβερνητική πολιτική, λέγοντας «είναι μια διαρκής επίθεση εναντίον της κοινωνίας. Δεν είστε απλώς συντηρητική Κυβέρνηση. Έχετε παρασυρθεί, ηθελημένα βέβαια, σε αντιδραστικές και αντιδημοκρατικές πολιτικές. Πυροβολείτε διαρκώς και τη Δημοκρατία και την κοινωνία».