European Super League: Χορός δισ. φέρνει σχίσμα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

20/04/2021, 13:42
European Super League: Χορός δισ. φέρνει σχίσμα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Το σχίσμα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι προ των πυλών με τις εξελίξεις γύρω από τη δημιουργία της European Super League, το χορό των δισ. με χρηματοδότη την JP Morgan, τις σφοδρές αντιδράσεις FIFA, UEFA, αλλά και πολιτικών, όπως  ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν,  ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι της κυβέρνησης της Ισπανίας και σήμερα του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που καταδικάζουν το σχέδιο και υποστηρίζουν την UEFA.

Οι κορυφαίοι σύλλογοι δεν ήταν ικανοποιημένοι από τα χρήματα που έπαιρναν από την UEFA στο Champions League και είχαν βάλει μπροστά το σχέδιο για να φτιάξουν ένα πρωτάθλημα, όπου θα έχουν πολύ μεγαλύτερα έσοδα.

Η UEFA απειλεί με αποκλεισμό των 12 ομάδων (Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο, Τσέλσι, Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και Τότεναμ) από τις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις και το Champions League και άμεσα, μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή την αποβολή των Ρεάλ Μαδρίτης, Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι από τα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Για το καυτό ζήτημα της δημιουργίας της European Super League μίλησε ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο στο Κογκρέσο της UEFA, όπου το παρών δίνει και ο Θοδωρής Ζαγοράκης, εκπροσωπώντας τηn EΠO.

Τόνισε πως η Παγκόσμια Ομοσπονδία είναι αντίθετη και δεν πρόκειται να δεχθεί τη νέα διοργάνωση. Προειδοποίησε μάλιστα πως όσες ομάδες θελήσουν να φύγουν, αυτό θα γίνει μόνο με συνέπειες.

«Ήθελα να μιλήσω για τον κορονοϊό, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για το Μουντιάλ των γυναικών, όμως, όλα όσα έχουν συμβεί, έχουν αλλάξει τα πλάνα μου και αυτά που θέλω να πω. Η FIFA είναι ένας οργανισμός που στηρίζεται στις αξίες του αθλητισμού και είμαστε τελείως αντίθετοι με τη δημιουργία της European Super League.

Tο μοναδικό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να μην εγκρίνουμε την δημιουργία της European Super League, που είναι ένα κλειστό μαγαζί που σπάει τον οργανισμό. Δεν την εγκρίνουμε και είμαι απόλυτα ξεκάθαρος σε αυτό. Στηρίζουμε απόλυτα την UEFA. Αν θέλουν οι ομάδες να φύγουν, θα φύγουν με συνέπειες».

Πάντως κάθε άλλο παρά ανήσυχος έδειξε ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης και της European Super League, Φλορεντίνο Πέρεθ, από τις ανακοινώσεις των UEFA και FIFA, που απείλησαν ευθέως με αποκλεισμούς και τιμωρίες τους «αποστάτες» συλλόγους και ποδοσφαιριστές.

Ο πρώτος τη τάξει παράγοντας της πρωταθλήτριας Ισπανίας πέρασε μάλιστα στην αντεπίθεση, κάνοντας λόγο για «κακή εικόνα» της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας.

«Απειλεί τους παίκτες, αλλά πρέπει να είναι ήρεμοι γιατί τίποτα δεν πρόκειται να γίνει. Η UEFA δεν έχει καλό προφίλ, αυτοί που έχουν μονοπώλια πρέπει να είναι διαφανείς. Δεν είναι δυνατόν όλοι να ξέρουν ποιος είναι ο δικός μου μισθός, πόσα παίρνει ο ΛεΜπρον Τζέιμς και κανείς πόσα παίρνει ο πρόεδρος της UEFA. Ο πρόεδρος της UEFA δεν μπορεί να προσβάλλει τον Ανιέλι», είπε.

Ο Πέρεθ ζήτησε διάλογο με τις υπερκείμενες ποδοσφαιρικές αρχές, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση δεν είναι ίδια με εκείνη πριν από δέκα χρόνια.

«Λένε ότι το νέο Champions League θα ξεκινήσει το 2024, αλλά έως τότε θα έχουμε πεθάνει! Αυτοί πιστεύουν ότι οι θεσμοί είναι δικοί τους αλλά δεν είναι. Δεν πρόκειται να μας πετάξουν ούτε από το Champions League ούτε από το πρωτάθλημα, είμαστε πλήρως ασφαλείς», ανέφερε.

«Αυτές οι ομάδες αντιπροσωπεύουν 2 δισεκατομμύρια φιλάθλους σε όλο τον κόσμο. Θα υπάρχει VAR στη Super League, financial fair play και σταθερότητα για τις ομάδες, ενώ οι διαιτητές θα επιλεγούν με επαγγελματικά κριτήρια».

Όσο για το πως προέκυψε η ιδέα δημιουργίας αυτής της Λίγκας; «Όταν δεν έχεις άλλο έσοδο από το τηλεοπτικό, η λύση είναι να δίνεις πιο ελκυστικούς αγώνες. Οι ομάδες έχουν χάσει 5 δισ. Μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης τα δύο τελευταία χρόνια έχει 400 εκατομμύρια ευρώ. Περνάμε μία πολύ δύσκολη στιγμή. Το ποδόσφαιρο πρέπει να εξελιχθεί, όπως οι επιχειρήσεις, οι άνθρωποι και οι νοοτροπίες».

Νωρίτερα, οι 12 ιδρυτικοί σύλλογοι της ευρωπαϊκής Super League κάλεσαν την UEFA και τη FIFA να αρχίσουν συνομιλίες για τη νέα διοργάνωση, με επιστολή που έστειλαν προς τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, και τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν.

H ισπανική «As» αποκαλύπτει ότι για ξεκίνημα, οι 12 ιδρυτικοί σύλλογοι της ευρωπαϊκής Super League, καθώς και οι άλλοι τρεις που πρόκειται να ενταχθούν, με την ίδια «ιδιότητα», θα μοιραστούν 3,5 δισ. ευρώ. Χρήματα με τα οποία θα καλυφθεί η ζημιά που έχει προκληθεί από την πανδημία του κορονοϊού, στην οικονομία των συλλόγων.

Η JP Morgan όπως είναι ήδη γνωστό, είναι η οικονομική οντότητα που βρίσκεται πίσω από το έργο της Super League.

Επισημαίνεται ότι ο νικητής της Super League θα μπορούσε να κερδίσει ποσό κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ, περισσότερα δηλαδή από τις τριπλάσιες αποδοχές του νικητή του Champions League αυτή τη σεζόν (120 εκατ. ευρώ). Η Μπαρτσελόνα, η ομάδα που εισέπραξε τα περισσότερα από όλες τις ομάδες το 2019, κέρδισε συνολικά 117 εκατομμύρια.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η κατανομή των 1,950 δισ. ευρώ είχε ως εξής: 488 εκατομμύρια, 25%, διατίθενται στα αρχικά μπόνους και 585 εκατομμύρια για αποτελέσματα. Το ίδιο για πληρωμές 30%, αντιστοιχιστεί στα μπόνους βάση του συντελεστή της απόδοσης τα τελευταία 10 χρόνια. Τα υπόλοιπα χρήματα, 292 εκατομμύρια, 15%, βάση μεταβλητών ποσών.

Η Super League δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τη μοιρασιά, αλλά το ποσό σχεδόν τριπλασιάζεται εν συγκρίσει με αυτό που «βάζει» σήμερα το Champions League «στο τραπέζι».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και χθες ο Μάριο Ντράγκι και η κυβέρνηση της Ισπανίας καταδικάζουν το σχέδιο και υποστηρίζουν την UEFA.

«Ας υπερασπιστούμε την αξιοκρατία και ας προστατεύσουμε τα πρωταθλήματα», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.Kαι πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τη συζήτηση σχετικά με το σχέδιο δημιουργίας μίας Ευρωπαϊκής Super League και υποστηρίζει σθεναρά τις θέσεις των ιταλικών και ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών αρχών για τη διατήρηση των εθνικών διοργανώσεων, των αξιών και της κοινωνικής λειτουργίας του αθλητισμού.

Η ισπανική κυβέρνηση τάχθηκε κατά του σχηματισμού της European Super League από 12 κλαμπ, συμπεριλαμβανομένων των Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο, με τον υπουργό αθλητισμού της χώρας να τονίζει ότι «τυχόν αλλαγές σε ποδοσφαιρικούς οργανισμούς μπορούν να γίνουν μόνο κατόπιν συμφωνίας».

Η ανώτερη αρχή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, UEFA, άνθρωποι της πολιτικής και απλοί οπαδοί «επιτέθηκαν» εναντίον μίας τέτοιας κίνησης, μέρος της «μάχης» που γίνεται για τον έλεγχο του ποδοσφαίρου με έσοδα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η ισπανική κυβέρνηση δεν υποστηρίζει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της ESL, η οποία προωθείται από διάφορους ευρωπαϊκούς συλλόγους, συμπεριλαμβανομένων των ισπανικών» αναφέρει σε δήλωσή της η κυβέρνηση, μετά από συνομιλίες του υπουργού αθλητισμού Χοσέ Μανουέλ Ροντρίγκεζ Ουρίμπες με την UEFA και άλλες ενώσεις, αλλά και τους συλλόγους που «επαναστάτησαν».

Ο Ουρίμπες είπε ότι τυχόν αλλαγές πρέπει να ωφελήσουν και το ισπανικό πρωτάθλημα, την Εθνική ομάδα και τους ισπανικούς συλλόγους συμπεριλαμβανομένων των μικρών προς μία σωστή κατεύθυνση.

Η ισπανική εταιρεία μέσων ενημέρωσης «Mediapro» ανέφερε ότι δεν θα παραβίαζε τα τηλεοπτικά συμβόλαια συνεργασίας με την UEFA που «τρέχουν» έως το 2024. Όμως, οι 12 εμπλεκόμενοι σύλλογοι της Ισπανίας, δήλωσαν ότι θα λάβουν νομικά μέτρα για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους καθώς δημιουργούν τη νέα Λίγκα.

Την απειλή αποκλεισμού από τις διεθνείς διοργανώσεις εθνικών ομάδων, των ποδοσφαιριστών που θα μετάσχουν στην ευρωπαϊκή Super League, επανέλαβε ο Αλεξάντερ Τσέφεριν, με δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA. Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας υπογράμμισε την πλήρη αντίθεσή του στο project των 12 μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων, τονίζοντας ότι γίνεται μόνο για το χρήμα, και υπερασπίστηκε τις αποφάσεις για το νέο format του Champions League, που επικυρώθηκαν σήμερα.

«Η πρόκριση για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις πρέπει να βασίζεται στην αθλητική αξία και όλοι να μπορούν να ανταγωνιστούν με όλους. Δεν μπορώ παρά να απορρίψω την κίνηση που έγινε. Είμαστε όλοι εναντίον αυτής της κίνησης» δήλωσε ο Τσέφεριν και συνέχισε προειδοποιώντας ότι «οι ποδοσφαιριστές που θα αγωνιστούν σε αυτή τη διοργάνωση, δεν θα μπορούν να παίξουν με τις εθνικές τους ομάδες. Σε αυτό συμφωνούν όλες οι συνομοσπονδίες».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της UEFA τόνισε: «Το 90% των χρημάτων της UEFA επιστρέφει στο ποδόσφαιρο, όχι μόνο στην ελίτ. Η Super League δεν είναι έτσι, είναι επιχείρηση. Ενδιαφέρεται μόνο για τις… τσέπες και όχι για την αλληλεγγύη. Οι αξίες του ποδοσφαίρου είναι διαφορετικές. Δεν θα το επιτρέψουμε. Έχουμε ετοιμάσει ένα σύγχρονο και ελκυστικό Champions League, στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετάσχουν και να κερδίσουν».