«Κατέρρευσε» η European Super League

21/04/2021, 08:29
«Κατέρρευσε» η European Super League

Η Μάντσεστερ Σίτι έκανε την αρχή αργά το βράδυ της Τρίτης (20/04) και λίγο αργότερα ακολούθησαν και οι τέσσερις από τις υπόλοιπες πέντε αγγλικές ομάδες, που συμμετείχαν στην European Super League, η οποία καταρρέει πλέον σαν «χάρτινος πύργος».

Λίγη ώρα μετά την τηλεδιάσκεψη των «12» της ESL, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ, η Τότεναμ και η Άρσεναλ ανακοίνωσαν επισήμως ότι αποχωρούν απ’ το εγχείρημα, ενώ όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ, ακολουθεί και η Τσέλσι, η οποία έχει αποφασίσει αντίστοιχα να μην συμμετάσχει στη νέα Λίγκα.

Οι επίσημες ανακοινώσεις:

ΑΡΣΕΝΑΛ: «Ακούσαμε εσάς και την ποδοσφαιρική κοινότητα και ως αποτέλεσμα αποφασίσαμε να αποσύρουμε την παρουσία μας από την προτεινόμενη Super League. Κάναμε ένα λάθος και απολογούμαστε γι' αυτό».

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: «Η Λίβερπουλ επιβεβαιώνει ότι η εμπλοκή της σε προτεινόμενα πλάνα για τη δημιουργία της European Super League, έχει πλέον διακοπεί».

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ: «Δεν θα συμμετάσχουμε στην European Super League».

ΤΟΤΕΝΑΜ: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι επισήμως, ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για να αποσυρθούμε απ’ το γκρουπ που επεξεργάζεται προτάσεις για την European Super League».

Στην αντεπίθεση η UEFA

Από την πλευρά της, η UEFA, περνά στην αντεπίθεση και προσπαθεί να αντιπαραθέσει επενδύσεις και χρήμα απέναντι στη δημιουργία της κλειστής λίγκας European Super League των 12 ομάδων.

Όπως έγινε γνωστό, οι ιδρυτικοί σύλλογοι θα μοιραστούν 3,525 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις σε αθλητικές υποδομές, αλλά και για την ανακούφιση των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού.

Η αμερικανική τράπεζα επενδύσεων JP Morgan έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα είναι ένας από τους χρηματοδότες. Εάν υπάρχουν τελικά 15 ιδρυτικές ομάδες, η διανομή θα είναι ως εξής: 350 εκατομμύρια ευρώ για έξι ομάδες, 225 για τέσσερις, 112,5 για δύο και 100 για τρεις, σύμφωνα με ένα εσωτερικό σύστημα που δεν υπόκειται στην βαθμολογία κάθε έτους.

Τα έσοδα από την τηλεόραση υπολογίζονται σε περίπου 4 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, η μεγάλη οικονομική "τούρτα" θα ξεπερνούσε τα 7 δισ. ανά σεζόν.

Προβλέπεται επίσης η δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης 10 δισ. ευρώ για πρωταθλήματα, ομοσπονδίες και συλλόγους, το οποίο θα ξεπεράσει κατά πολύ αυτό της UEFA (4,1 δισ. ευρώ), αλλά θα ελέγχεται από τα μέλη της Super League.

Επισημαίνεται ότι ο νικητής της Super League θα μπορούσε να αποκομίσει ποσό κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ, περισσότερα από τα τριπλάσια που θα μπορούσε να κερδίσει ο νικητής του Champions League αυτή τη σεζόν (120 εκατ. ευρώ).

Από την πλευρά της, η ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία φέρεται να έχει βρει τον δικό της "σύμμαχο" για μια ακόμη υψηλότερης κλίμακας χρηματοδότηση στο νέο Champions League.