Κέκροπας: 33 χρόνια μάχης με το Δημόσιο

16/04/2021, 11:17
Κέκροπας: 33 χρόνια μάχης με το Δημόσιο

Eπι 33 χρόνια οι επενδυτές παρακολουθούν το σήριαλ του Κέκροπα που παλεύει με το Ελληνικό Δημόσιο.

Και το κράτος δεν μπορεί να νικήσεις ποτέ, μόνο να το γρατζουνίσεις (με εξαίρεση τους ξένους που μας έγδαραν τα χρόνια του Μνημονίου). Επί Σύριζα έγινε προσπάθεια να επιλυθεί το θέμα και ο Σπύρος Βαλδεσέρας στο Ψυχικό άνοιγε το παράθυρο του ελπίζοντας να δει κτισμένη την έκταση.

Ήλθε λοιπόν η αναίρεση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών, που αναγνώριζε στην Κέκροψ την κυριότητα στο οικόπεδο – φιλέτο, 300 στρεμμάτων στο Παλαιό Ψυχικό και το ελληνικό Δημόσιο πέτυχε καθώς η υπόθεση, παραπέμφθηκε στο Άρειο Πάγο και απομακρύνοντας χρονικά την τελική έκβαση.

Το θέμα εκκρεμεί εδώ και 33 χρόνια, καθώς ξεκίνησε το 1988, όταν το ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, διεκδικώντας την ιδιοκτησία της επίμαχης έκτασης. Η αγωγή απορρίφθηκε το 1997, αλλά το Δημόσιο άσκησε έφεση, η οποία το 2014 έγινε δεκτή από το Εφετείο Αθηνών.

Με τη σειρά της, η διοίκηση της «Κέκροψ» κατέθεσε αίτηση αναίρεσης της συγκεκριμένης απόφασης ενώπιον του Αρείου Πάγου, που έγινε εντέλει δεκτή το 2018. Ως εκ τούτου, το ζήτημα επανεξετάστηκε στο Εφετείο το Δεκέμβριο του 2018), με την απόφαση να γίνεται γνωστή τον Ιούνιο του 2019.

Η Κέκροψ υποστήριζε ότι το ελληνικό Δημόσιο αναγνώριζε την κυριότητα της εταιρείας επί της έκτασης για τουλάχιστον 70 χρόνια, με σειρά επιδηλωτικών πράξεων, με αποτέλεσμα να θεωρεί ότι η εκ των υστέρων διεκδίκησή αποτελεί καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος κυριότητας του Δημοσίου, όπως έκρινε άλλωστε και ο Άρειος Πάγος.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο ένα μικρό μέρος της διεκδικούμενης έκτασης είναι οικοδομήσιμο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της έχει κηρυχθεί αναδασωτέο, ωστόσο η αξία της ενδεχόμενη εκμετάλλευσης είναι σημαντική και αποτελεί τη σημαντικότερη περιουσία της εταιρείας.

Μετά την αποδοχή της αναίρεσης και την ανακοίνωση της εισηγμένης φαίνεται ότι η υπόθεση θα ξαναεκτιμηθεί στον Άρειο Πάγο, παγώνοντας τα σχέδια αξιοποίησης. Πάντως η χθεσινή χρηματιστηριακή αναταραχή που προκάλεσε η διαρροή της παραπάνω εξέλιξης άγγιξε μόνο τον ένα από τους δύο βασικούς μετόχους της εταιρείας, οδηγώντας σε πτώση τις μετοχές της Ιντρακόμ.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο βασικοί μέτοχοι της Κέκροψ είναι η Intradevelopment (όμιλος της Ιντρακόμ) με 34,32% και η ΓΕΚ Τέρνα με 37,48 %. Ποσοστό 6,69% κατέχει επίσης η Αlpha bank.