Σοφία Ζαχαράκη: «Η αριστερή διακυβέρνηση ήταν πισωγύρισμα»

28/03/2018, 18:55
ÍÅÁ ÄÇÌÏÊÑÁÔÉÁ ÆÁ×ÁÑÁÊÇ Ó

Η Σοφία Ζαχαράκη είναι μία νέα, όμορφη και δυναμική γυναίκα, με εμπειρίες από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά και την πολιτική. Στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας εξελέγη μέλος της Πολιτικής Επιτροπής, από τα τέλη Αυγούστου είναι αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ανήκει στον στενό κύκλο των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συνέντευξη στον Κώστα Μορφίρη

- Τι αποκόμισες διαβάζοντας το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο;

- Την πικρή αίσθηση που αποκόμισε οποιοσδήποτε παρακολούθησε αυτήν την παρωδία. Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, με τον τρόπο που έγινε, συνιστά προσβολή για το πολίτευμα της χώρας, τον κοινοβουλευτισμό και τους πολίτες. Η κυβέρνηση έφερε για ψήφιση ένα νομοσχέδιο 1.400 σελίδων, με πολύπλοκες διατάξεις, που ξεκινούν από το καζίνο και φτάνουν στο Κτηματολόγιο, χωρίς καμία προεργασία, δίνοντας χρόνο τριών ημερών στους βουλευτές του Κοινοβουλίου να το μελετήσουν και να διαβουλευτούν. Και κανείς δεν έχει αμφιβολία ότι με τον ίδιο τρόπο που ψηφίστηκε, με τον ίδιο και φτιάχτηκε. Από μια κυβέρνηση που εξαντλεί τον ρόλο της στο να μεταφράζει ντιρεκτίβες της τρόικας, χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς καμία μελέτη και χωρίς καμία προετοιμασία ένταξης των ρυθμίσεων που ψηφίζει στην πραγματικότητα.

 

- Ποιο είναι το πιο «άκυρο» πράγμα που διαπίστωσες σε αυτό;

- Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πιο οδυνηρή επιλογή στο πολυνομοσχέδιο του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου είναι η περικοπή των επιδομάτων των τριτέκνων και των πολυτέκνων. Την ώρα που σπρώχνει με την πολιτική της να φεύγουν στο εξωτερικό χιλιάδες νέοι άνθρωποι και ενώ το δημογραφικό πρόβλημα αποτελεί πλέον ένα άμεσο πρόβλημα για το μέλλον της χώρας, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου επιλέγει να κόψει επιδόματα που αποτελούν ένα κρίσιμο βοήθημα για τις οικογένειες των τριτέκνων και των πολυτέκνων. Κι αυτό την ίδια ώρα που απ' όσο φαίνεται λεφτά υπάρχουν για να μισθοδοτείται μια στρατιά κομματικών υπαλλήλων για να αποθεώνει στο τουίτερ τον πρωθυπουργό και την ομάδα του.

- Είσαι ένα πολύ νέο πρόσωπο σε μια πολύ σημαντική θέση. Ποιοι είναι οι στόχοι σου;

- Προσωπικός μου στόχος είναι να προσφέρω το καλύτερο που μπορώ στην προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανοίξει μια νέα σελίδα για τη χώρα μας. Και η φιλοδοξία μου είναι όταν ο κύκλος αυτός για μένα κλείσει, να μπορώ να αντικρίζω κατάματα τους ανθρώπους που με γνωρίζουν, χωρίς να ντρέπομαι για τίποτε που έκανα ή που είπα.

- Ποιος είναι κατά την εκτίμησή σου ο ιδανικός τομέας με τον οποίο θα ήθελες να ασχοληθείς σε πολιτικό επίπεδο;

- Προέρχομαι από τον χώρο της εκπαίδευσης και παρακολουθώ πάντα με μεγάλο ενδιαφέρον τα θέματα που αφορούν την Παιδεία. Από τη θέση της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και όσο βρίσκομαι στην πολιτική θα προσπαθώ πάντα να επικεντρώνω το ενδιαφέρον μου στο πεδίο αυτό, που αποτελεί έναν βασικό πυλώνα της πολιτικής της Ν.Δ.

- Τι είναι αυτό που φέρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πολιτική ζωή του τόπου;

- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πολιτικός της αλήθειας. Είναι η άλλη πλευρά του κανόνα, που θέλει τους πολιτικούς να μεταχειρίζονται το ψέμα και τη δημαγωγία για να κατακτήσουν την εξουσία. Προσπαθεί να χτίσει συμμαχίες στην κοινωνία πάνω σε μια προσέγγιση των πραγμάτων βασισμένη στην αλήθεια. Και καθώς έχουμε πια δει το αληθινό πρόσωπο του λαϊκισμού, έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ πολιτικούς που θα λένε στους πολίτες την αλήθεια, γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να βγούμε από το τέλμα στο οποίο βρεθήκαμε.

- Γιατί να πιστέψει ο κόσμος, ο οποίος έχει τόσο ταλαιπωρηθεί από την κρίση, ότι μπορεί να αλλάξει κάτι με μια κυβέρνηση Ν.Δ. όταν οι εντολές έρχονται από τους «θεσμούς»;

- Σε όλη τη μνημονιακή περίοδο, και χάρη στον κ. Τσίπρα και για πολλά χρόνια ακόμη η χώρα μας είναι δεσμευμένη σε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους. Αλλά παραμένουν σ' αυτό δύο προσεγγίσεις. Η προσέγγιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕ.ΛΛ., που επιλέγει την υπερφορολόγηση, φέρνει τον μαρασμό και αποδίδει ένα υστέρημα που ονομάζεται πλεόνασμα. Και η προσέγγιση της Νέας Δημοκρατίας, που στηρίζεται στην ανάπτυξη της οικονομίας, μέσα από την οποία η επίτευξη των στόχων εξυπηρέτησης του χρέους θα υπηρετείται από την αύξηση του εθνικού προϊόντος. Η επιλογή ανάμεσα στα δύο είναι μια κυρίαρχη πολιτική επιλογή, την οποία οι πολίτες αυτής της χώρας σύντομα θα κληθούν να κάνουν.

- Αν μπορούσες να διαλέξεις οποιαδήποτε περίοδο στην Ιστορία και οποιονδήποτε πολιτικό, με ποιον θα ήθελες να συνεργαστείς;

- Από τη μεταπολιτευτική περίοδο της χώρας ξεχωρίζουν αναμφίβολα δύο μεγάλοι πολιτικοί ηγέτες. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, στον οποίο η χώρα μας οφείλει την ιστορική επιλογή της ευρωπαϊκής της πορείας. Και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, τον οποίο σήμερα όλοι αναγνωρίζουν ως πολιτικό της υπευθυνότητας. Και οι δύο πήγαν κόντρα στο ρεύμα της εποχής τους, συγκρούστηκαν σκληρά με τον λαϊκισμό και άφησαν πίσω τους μια σημαντική παρακαταθήκη.

- Τι εκτιμάς και τι απεχθάνεσαι στον Αλέξη Τσίπρα;

- Θα σας έλεγα ότι οι ιδιότυπες «αρετές» του Αλέξη Τσίπρα είναι αυτές που τον κάνουν έναν κακό πολιτικό ηγέτη. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο κ. Τσίπρας είναι ένας ταλαντούχος λαϊκιστής. Αυτό μπορεί να ωφέλησε τον ίδιο, αλλά έβλαψε τη χώρα. Τη λέξη απεχθάνομαι δεν θα τη χρησιμοποιήσω, δεν νομίζω ότι έχει θέση στην πολιτική αντιπαράθεση.

- Κάνε μας έναν απολογισμό του «πρώτη φορά Αριστερά» στη διακυβέρνηση της χώρας…

- Ήταν ένα πισωγύρισμα για τη χώρα. Η χώρα μας έφτασε στο χείλος του γκρεμού, με το ένα πόδι στην άβυσσο, για να φτάσουμε σήμερα να αγωνιούμε να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν το 2014. Από την «πρώτη φορά Αριστερά» θα μείνει να θυμόμαστε τα τερατώδη ψέματα, τις πικρές ματαιώσεις, τον διχασμό, τον φανατισμό, την υπερφορολόγηση και τη διάλυση της μεσαίας τάξης. Τέσσερα χρόνια χαμένα για την χώρα και τους πολίτες της.

- Ποια είναι η εκτίμησή σου για το Σκοπιανό;

- Καθένας που παρακολουθεί τις εξελίξεις στο ζήτημα αυτό είναι εξαιρετικά ανήσυχος. Έχουμε το πρωτοφανές φαινόμενο, μια κυβέρνηση να ξεκινά μια διαπραγμάτευση για ένα κρίσιμο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής, στήνοντας στο εσωτερικό μια παράσταση διγλωσσίας και χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει η ίδια τι πιστεύει και τι επιδιώκει. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αυτή βαδίζει στα τυφλά, βάζοντας σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας.