Θεόδωρος Φορτσάκης: «Οι εξαγγελίες Τσίπρα δεν έχουν πιθανότητα εφαρμογής»

17/09/2018, 09:40
Θεόδωρος Φορτσάκης: «Οι εξαγγελίες Τσίπρα δεν έχουν πιθανότητα εφαρμογής»

«Δήθεν» χαρακτηρίζει την έξοδο από τα μνημόνια ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. Θεόδωρος Φορτσάκης και τονίζει ότι οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ ήταν ανακατεμένες και αντιφατικές και χωρίς χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Αντίθετα, υπογραμμίζει πως τα μέτρα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι στοχευμένα και κοστολογημένα.

Συνέντευξη στη Σοφία Λιάκου

- Γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι τόσο αρνητική στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αφού και εκείνη μιλά για φοροελαφρύνσεις;

- Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ εντάσσονται στο ίδιο επικοινωνιακό πλαίσιο, όπου τοποθετήθηκαν και οι δηλώσεις του για δήθεν «έξοδο» από τα μνημόνια. Πρόκειται για μια σειρά παροχολογιών, που ανακοινώθηκαν ανακατεμένα και μάλιστα αντιφατικά, χωρίς να εντάσσονται σε κανένα συνεκτικό πλαίσιο. Δεν απαυγάζουν καμμία ενιαία αντίληψη ως υπόβαθρο, πέραν από την επιθυμία να ικανοποιήσουν αυτό που ο πρωθυπουργός νομίζει ότι κατά προτεραιότητα απαιτούν οι πολίτες. Δεν είναι κοστολογημένες, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Γιαυτό δεν είναι πειστικές ούτε έχουν πιθανότητα εφαρμογής. Πέραν του ότι ούτως ή άλλως η αξιοπιστία όσων αναγγέλλει κατά καιρούς ο πρωθυπουργός είναι μειωμένη. Αρκεί να θυμηθούμε τις «Θεσσαλονίκες» των τελευταίων ετών. Η Νέα Δημοκρατία μιλά και αυτή για ελαφρύνσεις, αλλά με μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Τόσο ως προς το είδος των μέτρων όσο και ως προς τον τρόπο υλοποίησής τους. Τα δικά μας μέτρα, στοχευμένα και κοστολογημένα, εντάσσονται σε ένα μελετημένο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης. Δηλαδή, αποσκοπούν βεβαίως στο να ανακουφίσουν τους πιο βεβαρημένους, αλλά συγχρόνως στο να βοηθήσουν και την οικονομία μας να «ξαναπάρει εμπρός». Επιπλέον, τα μέτρα που προτείνουμε, παραδείγματος χάρη για τον ΕΝΦΙΑ, θα επιφέρουν άμεση ελάφρυνση για το σύνολο των φορολογουμένων και όχι για μια απολύτως περιορισμένη κατηγορία πολιτών, όπως αυτά που προτείνει ο πρωθυπουργός. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι είμαστε δύο εντελώς διαφορετικοί «κόσμοι» με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.

- Πιστεύετε ότι οι όποιες παροχές πρέπει να αποτελούν συνάρτηση για την ανάπτυξη της οικονομίας; Θεωρείτε ότι αυτό δεν μπορεί να το επιτύχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.;

- Ας είμαστε ειλικρινείς. Αν δεν υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας καμμία παροχή δεν θα μπορέσει να σταθεί. Η οικονομία μας σήμερα βρίσκεται σε καλύτερο σημείο από το καταστροφικό 2015, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε. Η αγορά αρχίζει κάπως να κινείται, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ είναι αναιμικός, η ανεργία πολύ υψηλή, το εμπορικό ισοζύγιο αυξανόμενα αρνητικό. Οι τράπεζες δεν έχουν σταθεροποιηθεί, αφού παραμένουν έρμαια των «κόκκινων» δανείων, ενώ ακόμη δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα προοπτική άρσης των «capital controls». Η άκριτη κυβερνητική παροχολογία των τελευταίων ημερών είναι εξίσου επικίνδυνη με την μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική της υπερφορολόγησης των πολιτών. Όπως είδαμε, οι διεθνείς αγορές αντέδρασαν εκτοξεύοντας το επιτόκιο δανεισμού πάνω από το 4,5%, δηλαδή στο τριπλάσιο της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου. Ακόμη και αν το «μαξιλάρι» που διαθέτουμε σήμερα μας διασφαλίζει και δεν χρειάζεται να δανειστούμε για το επόμενο διάστημα, το υψηλό επιτόκιο αποτελεί γενικότερο δείκτη για την κατάσταση της οικονομίας μας και αποθαρρύνει τις επενδύσεις, που τόσο χρειαζόμαστε. Εξάλλου το «μαξιλάρι» δεν είναι ανεξάντλητο. Θα επιτύχουμε την ανάπτυξη μόνο μέσω μελετημένων ελαφρύνσεων. Οι φορολογικές και ασφαλιστικές μειώσεις που προτείνει ρεαλιστικά η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο θα ανακουφίσουν τους ωφελουμένους, αλλά θα διευκολύνουν σημαντικά και την αύξηση νέων προσλήψεων. Πάρτε το παράδειγμα του ΕΝΦΙΑ, στον οποίο ήδη αναφέρθηκα. Εμείς προτείνουμε 30% μείωση για όλους, ενώ οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. την μερική μείωση που αναγγέλλουν την αντισταθμίζουν με αύξηση μέσω του φόρου της (δήθεν) μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που θα πλήξει το σύνολο της μεσαίας τάξης.

- Κατηγορείτε συχνά τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει καταστρατηγήσει βασικές έννοιες κράτους δικαίου. Πού αναφέρεστε;

- Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. ανέχεται πληθώρα παραβατικών συμπεριφορών σε όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής και μάλιστα ορισμένες φορές δημιουργεί την εντύπωση ενθάρρυνσής τους. Για παράδειγμα, ανεξέλεγκτες ομάδων προβαίνουν συστηματικά σε αυθαίρετες καταλήψεις δημοσίων ή ιδιωτικών χώρων, απειλούν δημόσια πρόσωπα ή και επιτίθενται σε αυτά. Η εγκληματικότητα έχει εκτοξευθεί στα ύψη, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους πολίτες. Η άκριτη ομαδική, χωρίς προηγούμενη ατομική κρίση, απόλυση από τις φυλακές αμετανόητων και επικίνδυνων βαρυποινιτών με τον νόμο «Παρασκευόπουλου» έχει οδηγήσει σε διάπραξη νέων βαρέων εγκλημάτων. Είναι επείγον να αποκατασταθεί η τήρηση του νόμου.
Γι’ αυτό χρειάζεται:
α) Να αποκατασταθεί η αστυνομία στον θεσμικό της ρόλο, δηλαδή να ενισχυθεί όπου χρειάζεται, ειδικότερα δε με ενδυνάμωση της ομάδας ΔΙΑΣ, επαναφορά των περιπολιών και ενεργοποίηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ. Ο πολίτης έχει συνταγματική αξίωση προστασίας του προσώπου, της περιουσίας και των δικαιωμάτων του και το κράτος, μέσω της αστυνομίας, οφείλει να του την διασφαλίσει.
β) Να μπει άμεσο τέλος στα διάφορα «άβατα», όπως για παράδειγμα στο «άβατο» του κέντρου των Αθηνών, στα Εξάρχεια. Καμμία συνοικία, καμμία γειτονιά να μη λειτουργεί στο εξής ως γκέτο εγκληματιών.
γ) Να προστατευτούν οι πανεπιστημιακοί χώροι από τις κάθε είδους παρανομίες, ιδίως με αποκατάσταση της αληθινής έννοιας του λεγόμενου «πανεπιστημιακού ασύλου». Αυτό διαφυλάσσει την ελεύθερη μετάδοση των ιδεών στα πανεπιστήμια, όχι την τέλεση αξιόποινων πράξεων.
δ) Να αναθεωρηθεί ο νόμος «Παρασκευόπουλου», ώστε να προηγείται της αποφυλάκισης εξειδικευμένη ατομική κρίση δικαστικού οργάνου για την ικανότητα του υποψηφίου σε απόλυση να επανενταχτεί στην κοινωνία.
Κράτος δικαίου σημαίνει διασφάλιση της νομιμότητας, σημαίνει ασφάλεια των πολιτών, ώστε αυτοί να μπορούν να αναπτύσσουν ελεύθερα την προσωπικότητά τους.

- Τι θα κάνετε αν ψηφισθεί η συμφωνία με τις Πρέσπες;

- Η θέση της Νέας Δημοκρατίας για τη λεγόμενη συμφωνία των Πρεσπών είναι γνωστή. Αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. την φέρει στη Βουλή πριν από τις εκλογές θα την καταψηφίσουμε. Το ίδιο θα πράξουμε αν η συμφωνία έρθει προς ψήφιση μετά τις εκλογές. Αν όμως η συμφωνία επικυρωθεί από τη Βουλή πριν από τις εκλογές, τότε οι διεθνούς δικαίου δεσμεύσεις και η αρχή της συνέχειας του κράτους περιορίζουν σημαντικά τις δυνατότητες διαφορετικών χειρισμών. Είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί μια επικυρωμένη διεθνής συμφωνία. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα επιδίωξης βελτίωσής της, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει μονομερώς. Το θέμα, λοιπόν, είναι να μη φτάσουμε στην επικύρωση. Γιατί τα τετελεσμένα σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, με την αναγνώριση «μακεδονικής» ταυτότητας και «μακεδονικής» γλώσσας ή προϊόντων «μακεδονικής» προέλευσης, θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά.

- Εκλογές άμεσα ή να ολοκληρωθεί η κυβερνητική θητεία;

- Η διακυβέρνηση της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. μας έχει ήδη προκαλέσει τεράστια ζημιά. Οι συνεχείς δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια προφανή δυσαρμονία του λαϊκού συναισθήματος σε σχέση με τη σημερινή σύνθεση της Βουλής. Όλες οι βασικές κυβερνητικές επιλογές αποδοκιμάζονται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Η κυβέρνηση έχει εξαντληθεί πολιτικά. Γιαυτό ζητούμε εκλογές το συντομότερο δυνατό, ώστε να αποκτήσουμε μια κυβέρνηση αντάξια των σημερινών προσδοκιών του λαού.