Το Facebook κατηγορείται για λογοκρισία σε βάρος πολιτών της Μιανμάρ

16/05/2021, 16:53
Το Facebook κατηγορείται για λογοκρισία σε βάρος πολιτών της Μιανμάρ

Γιά λογοκρισία σε βάρος πολλών αντιδικτατορικών οργανώσεων της Μιανμάρ που έχουν ενώσει τις δυναμεις τους προκειμένου να αντισταθούν στο στρατιωτικό πραξικόπημα του Φεβρουαρίου κατηγορείται το Facebook.

Όπως μεταδίδει το theverge.com, έγκυρο ειδησεογραφικό portal στον τομέα του IT, αλλά και το restofworld.com, οι απαγορεύσεις (bans) τέθηκαν σε ισχύ το 2019, όταν οργανώσεις όπως ο στρατός του Αρακάν, και πολλοί από τους συμμάχους του, χαρακτηρίσθηκαν ως τρομοκρατικές οργανώσεις από την τότε, δημοκρατικά εκλεγμένη, κυβέρνηση.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει στη Μιανμάρ από τότε. Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα και την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό της Μιανμάρ, τον Tatmadaw, όπως ονομάζεται επισημα, η πολιτική κατάσταση έχει γίνει εξαιρετικά περίπλοκη. Υπάρχει, ωστόσο, ένα πράγμα που είναι φαινομενικά σαφές: ο στρατός του Arakan δεν χαρακτηρίζεται πλέον ως τρομοκρατική οργάνωση, είτε από την τρέχουσα στρατιωτική κυβέρνηση, είτε από την εκλεγμένη κυβέρνηση που βρίσκεται σήμερα στην εξορία. Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπόλοιπο κόσμο, ο στρατός τουβArakan εξακολουθεί να μην επιτρέπεται στο Facebook.

Ο στρατός του Arakan δεν είναι η μόνη ομάδα που δεν μπορεί να επικοινωνήσει μέσω Facebook. Υπάρχουν προφανώς πολλές εθνοτικές ένοπλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα, μερικές από τις οποίες ενώθηκαν προκειμένου να οργανώσουν αντίσταση κατά των πραξικοπηματιών. Να σημειωθεί ότι η δικτατορική κυβέρνηση καταδιώκει βίαια τους διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας. Πολλές από τις σελίδες τους στο Facebook περιορίστηκαν επίσης το 2019, υπό εντολές της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, η οποία έκτοτε έχει ανατραπεί.

Σύμφωνα με το restofworld.com η απαγόρευση της ελεύθερης έκφρασης των εθνοτικών ενόπλων οργανώσεων ήταν επίσης αμφιλεγόμενη και πριν από το πραξικόπημα. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση αυτή εμπόδισε την διακίνηση πληροφοριών σχετικά με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η γενοκτονία εναντίον των μουσουλμάνων Ροχίνγκια που πραγματοποίησε ο στρατός Tatmadaw.

Σήμερα, οι εθνοτικές οργανώσεις και οι δημοσιογράφοι στη χώρα υποστηρίζουν ότι οι απαγορεύσεις του Facebook τους εμποδίζουν να δείξουν τι συμβαίνει στον αγώνα ενάντια στην στρατιωτική δικτατορική κυβέρνηση. Ο διευθυντής μιας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε στο restoftheworld.com ότι οι απαγορεύσεις είναι «σαν να προσπαθούν να κλείσουν τα μάτια και τα αυτιά των ανθρώπων».

Το Facebook απαγόρευσε επίσης σελίδες που σχετίζονται με το Tatmadaw μετά το πραξικόπημα, αλλά ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Thinzar Shunlei Yi αναφέρει στο restofworld.com ότι η εταιρεία δεν έχει αποτύχει να αντιδράσει με ορθό τρόπο στις πολιτικές αλλαγές που έχουν συμβεί στη Μιανμάρ από τότε και ταυτόχρονα κάλεσε την εταιρεία να σχηματίσει ένα επίσημο συμβούλιο εποπτείας για τη χώρα προκειμένου να σταματήσουν τα κρούσματα λογοκρισίας.