Συστάσεις BofA για περισσότερους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

27/06/2018, 16:15
BANK OF AMERICA

Η εξυπηρέτηση του ιδιωτικού χρέους και ειδικότερα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βρίσκονται στους ισολογισμούς των τραπεζών, ήταν ένα από τα κορυφαία θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων κατά τις συναντήσεις που είχε κλιμάκιο στελεχών της Bank of America-ML με σημαντικά στελέχη του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα δάνεια» και τα εργαλεία αντιμετώπισης των στρατηγικών κακοπληρωτών, δηλαδή τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, από την BofA εκτιμάται ότι οι πλειστηριασμοί δεν έχουν ακόμα σημαντικό αντίκτυπο, δεδομένου ότι παραμένει αρνητική συνολικά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η «κεφαλαιακή εξίσωση»: περίπου 46 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) αλλά μόνο περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ «καθαρού» κεφαλαίου (εξαιρούνται DTA/C και μη coco) στις τέσσερις τράπεζες με βάση τα στοιχεία του πρώτο τριμήνου. Πηγή που βρέθηκε πολύ κοντά στις συζητήσεις κάνει λόγο για συστάσεις προς τους έλληνες συνομιλητές να τρέξουν ταχύτερα οι πλειστηριασμοί και να γίνουν ακόμα περισσότεροι προκειμένου να καλυφθεί κάπως η αρνητική εικόνα που επικρατεί. Από την BofA, επίσης, αναφέρθηκε ότι δεν ειπώθηκαν πολλά για το ενδεχόμενο «ελληνικών GACs», δηλαδή το σχήμα κυβερνητικής εγγύησης για μια δομή τιτλοποίησης κόκκινων δανείων που συζητά η Κομισιόν ως εργαλείο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Κάτι τέτοιο δεν δείχνει πιθανό ακόμα λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Έχει το ενδιαφέρον του πάντως ότι οι συναντήσεις αυτές γίνονται σε μια πολύ ιδιαίτερη οικονομική και πολιτική συγκυρία για τη χώρα μας, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης αλλά και μετά την επίτευξη της συμφωνίας για το ελληνικό χρέος. Η αμερικάνικη τράπεζα σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε μόλις προ ολίγων ημερών, αναφέρει ότι οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους φαίνεται να έχουν μειωθεί σημαντικά και η αισιοδοξία επιστρέφει για τη μακροοικονομική εικόνα της Ελλάδας. Παράλληλα, πηγή που ήταν παρούσα στις επαφές τόνιζε ότι «η καταναλωτική εμπιστοσύνη αναμένεται να ανέβει, όπως και οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα, αν και θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος ακόμα».