«Η ομάδα Γεννηματά είναι μια κλειστή και αντιδημοκρατική πολιτική ομάδα»

17/07/2018, 12:58
ragousis

O πρώην υπερ – υπουργός και δήμαρχος Πάρου δεν χαρίστηκε ποτέ σε κανέναν, όπως ακριβώς κάνει και τώρα μετά την σύντομή ενασχόλησή του με το Κίνημα Αλλαγής. Διαβλέποντας από την αρχή το έωλο του εγχειρήματος δεν σταμάτησε ποτέ να ασκεί κριτική, με αποτέλεσμα να γίνει «στόχος» των στελεχών του. Και τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσει αναλυτικά για όλα.

Συνέντευξη στον Κώστα Μορφίρη

Πρόσφατα στη Βουλή είδαμε με κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη με προσωπικούς χαρακτηρισμούς και επιθέσεις που θύμισαν άλλες εποχές. Πώς το αξιολογείτε;

Η ακραία πόλωση που ζούμε και ακόμη πιο οξυμένη θα ζήσουμε όσο πλησιάζουν οι εκλογές είναι κυρίως αποτέλεσμα του εκλογικού νόμου και της μηχανικής του εκλογικού μπόνους των 50 εδρών. Ενός εκλογικού νόμου που με την προσωπική απόφαση της κ. Γεννηματά διατήρησε εκείνη τη μηχανική που συνθλίβει τους μικρούς προς όφελος του νέου δικομματισμού. Η υπερψήφιση του μπόνους των 50 εδρών –απόφαση ουσιαστικά υπέρ της Ν.Δ.– είναι μία αναιτιολόγητη και εξαιρετικά βλαπτική απόφαση για τη χώρα αλλά και τον χώρο μας, για την οποία θα πρέπει κάποτε να δοθούν εξηγήσεις. Σας θυμίζω ότι μερικές από τις πιο ισχυρές οικονομίες, όπως η γερμανική, η ολλανδική, η ισραηλινή, έχουν υιοθετήσει την απλή αναλογική. Όταν λοιπόν έχει αρνηθεί την απλή αναλογική δεν μπορεί να εκφράζει τη δυσφορία της για την πόλωση. Η τρέχουσα πόλωση είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα των επιλογών της κυρίας Γεννηματά. Αυτή η πόλωση θα έχει ως αποτέλεσμα την ημέρα των εκλογών οι μισοί ψηφοφόροι του ΚΙΝ.ΑΛ. να ψηφίζουν Μητσοτάκη για να φύγει ο Τσίπρας και οι άλλοι μισοί να ψηφίζουν Τσίπρα για να μην έρθει ο Μητσοτάκης.

Πριν λίγες ημέρες παράλληλα είχαμε την αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝ.ΑΛ. Πώς κρίνετε την απόφαση αυτή;

Αποτέλεσμα μιας ανερμάτιστης διαδρομής του ΚΙΝ.ΑΛ. από το Νοέμβριο και μετά. Κατάρρευση δημοκοπικών ποσοστών, πρόσδεση στο άρμα του κ. Μητσοτάκη, ουσιαστική αποδόμηση με την αποχώρηση του Ποταμιού. Δεν νομίζω να υπάρχει αντίστοιχο αρνητικό παράδειγμα. Πουθενά στον κόσμο.

Το ότι φίλα προσκείμενα πρόσωπα στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. σας επιτίθενται συχνά πυκνά τι σας δείχνει;

Δείχνει ότι πρόκειται για μια κλειστή και αντιδημοκρατική πολιτική ομάδα που δεν ενδιαφέρεται για το καλό του χώρου αλλά μόνο για το καλό των μελών της ομάδας. Πρόκειται για μία πολιτική ομάδα που ηθικά έχει ήδη τελειώσει. Πολιτικά θα τελειώσει το βράδυ των εκλογών.

Σας κατηγόρησαν ότι συμπεριφέρεστε ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ; Θα συνεργαζόσασταν ποτέ με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Όταν εισηγείται κάποιος όσα για δεκαετίες υποστήριζε το προοδευτικό ΠΑΣΟΚ, κατηγορείται ότι έγινε ΣΥΡΙΖΑ. Όταν υποστηρίζει κάποιος που δεν θέλει να γίνει αναξιόπιστος όσα πιστεύουν οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, τότε πάλι κατηγορείται ότι έγινε ΣΥΡΙΖΑ. Στην πραγματικότητα όλα αυτά, αγαπητέ κ. Μορφίρη, είναι προφάσεις προερχόμενες από μία πολιτική ομάδα της οποίας τα μέλη έγιναν υπουργοί στην κυβέρνηση Σαμαρά - Μπαλτάκου, έτσι θέλουν να πλαισιώσουν και την ενδεχόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτό είναι το μόνο που τους νοιάζει. Γιαυτό και χτυπούν λυσσαλέα όποιον θεωρούν εμπόδιο στην προσπάθειά τους να ξαναγίνουν υπουργοί της Δεξιάς.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η «κόντρα» σας με τον κ. Μητσοτάκη έχει προσωπική χροιά και αφορά στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων. Τι απαντάτε;

Τίποτε το προσωπικό δεν έχω με τον κ. Μητσοτάκη. Πολιτικές και μεγάλες είναι οι διαφορές μου. Ξεκίνησαν όταν για να επαναφέρει τον κομματισμό κατάργησε το Νόμο 3839 που είχα εισηγηθεί για την αξιοκρατία στην αξιολόγηση των προϊσταμένων στη δημόσια διοίκηση.

Μάλιστα, η άρνησή μου για κυβερνητική συνεργασία διατυπώθηκε πρώτη φορά πριν από τις εκλογές του 2012. Είναι καταγεγραμμένες δημόσιες δηλώσεις μου με τις οποίες είχα δεσμευθεί ότι δεν επρόκειτο να συμμετέχω προσωπικά σε κυβέρνηση Σαμαρά, η πορεία της οποίας με επιβεβαίωσε. Όχι μόνο δεν ολοκλήρωσε την τελευταία αξιολόγηση του 2ου μνημονίου το καλοκαίρι του 2014, αλλά κατά τη διάρκειά της ήταν πολλές οι φορές που τα νομοσχέδια εκείνης της κυβέρνησης γράφονταν σε επιχειρηματικά γραφεία και μάλιστα επιχειρηματιών που εκπροσωπούν τη μεταπρατική και όχι την παραγωγική Ελλάδα.

Και τέλος, η άποψή σας για το θέμα των ημερών, το Σκοπιανό;

Η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ είναι ρεαλιστικά η καλύτερη συμφωνία που μπορούσαμε να έχουμε με τη συναίνεση των γειτόνων. Πρόκειται για μια συμφωνία με την οποία παίρνουμε πίσω τα περισσότερα από όσα είχαμε απολέσει μετά το εθνικό βατερλό που μας οδήγησαν Μητσοτάκης - Σαμαράς. Είναι η βάση για μια επίθεση οικονομικής φιλίας και μορφωτικής συνεργασίας. Χωρίς καμμία καθυστέρηση πρέπει οι ελληνικές επιχειρήσεις να ξεκινήσουν επενδύσεις και αγορές παγίων στη γειτονική χώρα. Επίσης, θα είναι πολύ χρήσιμο και για τους ίδιους τους γείτονες να αρχίσει να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα στα σχολεία τους. Στη σημερινή εποχή αυτός ονομάζεται προοδευτικός πατριωτισμός που βρίσκεται στον αντίποδα του ψευτοπατριωτισμού. Με τη σημερινή συμφωνία, η FYROM αποδέχεται ότι δεν της επιτρέπεται να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία παρά μόνο μαζί με τον γεωγραφικό προσδιορισμό. Δηλαδή, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να έχει Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ή αεροδρόμιο Μακεδονίας, αλλά η Βόρεια Μακεδονία δεν θα μπορεί πλέον. Αν μάλιστα εμείς πετάξουμε στο καλάθι των αχρήστων τη συμφωνία, ολόκληρη η υφήλιος Μακεδόνες θα συνεχίσει να τους αποκαλεί. Μόνο που σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα στερηθεί την πολύ σημαντική για εμάς αναγνώριση εκ μέρους τους ότι δεν έχουν σχέση με την αρχαία ελληνική Μακεδονία. Κατ’ αναλογία, οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας θα πολιτογραφηθούν Μακεδόνες όπως πολιτογραφήθηκε Έλληνας ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Δηλαδή η πολιτογράφησή τους θα καθορίζεται από το δίκαιο του εδάφους –σε ποια χώματα γεννήθηκαν– και όχι από το δίκαιο του αίματος - ποιοι ήταν οι πρόγονοί τους.

"Η κυρία Γεννηματά έπληξε το ηθικό σκέλος του χώρου ότι το σκάνδαλο Novartis είναι σκευωρία"