«Όχι» των τραπεζών στους μικροοφειλέτες

26/03/2018, 14:25
greek_systemic_banks

Στην Ελλάδα δεν χρωστούν όλοι πολλά. Υπάρχουν χιλιάδες φορολογούμενοι που οφείλουν λίγα χρήματα, κάτω από 20.000 ευρώ. Πρόκειται για οφειλέτες που στο μεγαλύτερο μέρος τους αδυνατούν πραγματικά να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Κανονικά θα έπρεπε να έρθει μια ρύθμιση και για αυτούς. Η κίνηση μπορεί να έγινε, ωστόσο φαίνεται ότι την αρνήθηκαν οι τράπεζες.

Η πρόταση της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν να δημιουργηθεί μια νέα ρύθμιση που θα μπορούσε να εντάξει όσους χρωστούν ταυτόχρονα σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες κάτω από 20.000 ευρώ. Αυτή η πρόταση μάλιστα φέρεται να είναι σε γνώση των «θεσμών» και των τραπεζών. Ωστόσο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας φέρεται ότι απέρριψαν αυτή τη νέα ρύθμιση.

Η «ψαλίδα» έχει ανοίξει

Προς το παρόν στον εξωδικαστικό μηχανισμό εντάσσονται οι επιχειρήσεις που χρωστούν από 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ. Από τη στιγμή που δημιουργείται και το πλαίσιο για όσους οφείλουν από 50.000 ευρώ έως και 250.000 ευρώ, η «ψαλίδα» έχει ανοίξει. Βάζοντας σε ρύθμιση και όσους έχουν μικρά χρέη φοβούνται ότι ο νόμος… θα «ξεχειλώσει». Με άλλα λόγια, αν περάσει και αυτή η ρύθμιση, θα μπορούν να ενταχθούν στην πράξη όσοι χρωστούν σε εφορία, ταμεία και τράπεζες. Για τον λόγο αυτό κατά τη διάρκεια της β’ αξιολόγησης οι τράπεζες επέμεναν ότι στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα πρέπει να μπουν μόνο όσες επιχειρήσεις κρίνονταν βιώσιμες και χρεωστούσαν αθροιστικά πάνω από 50.000 ευρώ.

Χαμηλές… «πτήσεις»

Παρά τη «βροχή» αιτήσεων και το μεγάλο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων να μπουν στον εξωδικαστικό, ελάχιστοι έχουν καταφέρει τελικά να μπουν στη ρύθμιση. Έχουν επιχειρήσει να μπουν στον μηχανισμό 28.000 ενδιαφερόμενοι. Ωστόσο, η διαδικασία διευθέτησης είναι ακόμη αργή, με αποτέλεσμα να έχουν ολοκληρωθεί - διευθετηθεί μόλις 23 υποθέσεις. Εξ αυτών, οι 20 είναι υποθέσεις διμερούς διαπραγμάτευσης, αφορούν δηλαδή περιπτώσεις όπου ένας πιστωτής έχει άνω του 85% των χρεών μιας επιχείρησης, ενώ οι υπόλοιπες τρεις σχετίζονται με χρέη σε περισσότερους από έναν πιστωτή και η ρύθμιση προέκυψε ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης με τη συνδρομή συντονιστή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κατά τις 32 εβδομάδες που ακολούθησαν την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (3/8/17-16/3/18) αίτηση υπαγωγής έχουν ξεκινήσει να καταχωρίζουν 28.311 ενδιαφερόμενοι. Από αυτούς οι 9.742 έχουν καλύψει τα πρώτα βήματα για την υποβολή της αίτησης συμπληρώνοντας τα απαιτούμενα στοιχεία (ΚΑΔ, κύκλο εργασιών, λογιστικό σύστημα κ.λ.π.). Ήδη έχει πιστοποιηθεί ότι 4.757 νομικά πρόσωπα πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Έχουν υποβληθεί οριστικά 697 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 209 αφορούν περιπτώσεις διμερούς διαπραγμάτευσης. Εξ αυτών, 36 διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε ρύθμιση, ενώ 20 έχουν ρυθμίσει επιτυχώς τα χρέη τους. Αφορούν κυρίως περιπτώσεις χρεών προς ΕΦΚΑ/ΚΕΑΟ όπου προσφέρεται διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 120 δόσεις.

Για τις υπόλοιπες 488 αιτήσεις, που εμπλέκουν πολλούς πιστωτές, οι 462 έχουν ανατεθεί σε συντονιστές, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει έλεγχο πληρότητας. Από αυτές, σε 306 περιπτώσεις έχει βεβαιωθεί η πληρότητα των στοιχείων του φακέλου, σε 187 από αυτές έχει διαπιστωθεί απαρτία των πιστωτών και σε 167 έχει ξεκινήσει η διαπραγμάτευση.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, στις πρώτες έξι εβδομάδες (5 Φεβρουαρίου - 16 Μαρτίου) λειτουργίας της πλατφόρμας, στη διαδικασία υποβολής αίτησης έχουν εισέλθει 7.598 επαγγελματίες. Υπό επεξεργασία και προσωρινά αποθηκευμένες βρίσκονται 6.436 αιτήσεις, ενώ έχουν απορριφθεί (κυρίως γιατί δεν ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες) 1.162 αιτήσεις. Στην καταχώριση βασικών στοιχείων έχουν προχωρήσει 2.398 επαγγελματίες, ενώ επιτυχή συμμόρφωση με τα κριτήρια επιλεξιμότητας έχουν πετύχει 4.038 αιτήσεις. Στη διαδικασία συμπλήρωσης στοιχείων της αίτησης βρίσκονται 3.774 επαγγελματίες, ενώ οριστικά έχουν υποβληθεί 264 αιτήσεις.

Το plan «B»

Μετά την άρνηση των τραπεζών να ρυθμίζονται όλα τα χρέη, το νέο σενάριο αναφέρει ότι κυβέρνηση και τεχνικά κλιμάκια έχουν συζητήσει την ένταξη στη ρύθμιση όσων χρωστούν έως 20.000 ευρώ σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Εξαιρούν δηλαδή τις τράπεζες. Αυτό το σχέδιο φαίνεται πως έχει πάρει αρχικά την έγκριση των κλιμακίων των δανειστών και αναμένεται και η θετική απάντηση των επικεφαλής τους. Αν τελικά, περάσει –έστω και «κουτσουρεμένα» μιας και δεν θα ρυθμίζονται τα χρέη στις τράπεζες– θα δώσει μια μεγάλη ανάσα στους μικροοφειλέτες, που στην πλειοψηφία τους φέρεται ότι έχουν πραγματική αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους μιας και μιλάμε για μικροποσά.