Κρίσιμοι μήνες για τις τράπεζες

13/08/2018, 08:48
Build bank

Εσχάτως επέστρεψε η παραφιλολογία για τις τράπεζες. Οι μήνες που έρχονται θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Θα πρέπει να αποδείξουν ότι άφησαν τα δύσκολα πίσω τους, αλλά και ότι μπορούν να διαχειριστούν τον τεράστιο όγκο των κόκκινων δανείων.

Πρώτος σταθμός το τέλος Αυγούστου

Τις τελευταίες μέρες του καλοκαιριού θα έχουμε στα χέρια μας ένα σημαντικό δείγμα γραφής για τις τράπεζες: τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. Αναμένεται να είναι «δείκτης» τόσο για το μέλλον τους όσο και για την πορεία των τραπεζικών μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τόσο τα έσοδα όσο και οι προβλέψεις που πήραν για τα δάνεια.

Δεύτερος σταθμός το τέλος Σεπτέμβρη

Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου δεν θα είναι κρίσιμος μόνο για τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος. Την ίδια περίοδο οι τράπεζες θα πρέπει να παρουσιάσουν τους νέους στόχους για τα NPEs με ορίζοντα να υποχωρήσουν κάτω από 20 δισ. έως το 2022. Αυτή η αξιολόγηση γίνεται κάθε τρίμηνο από τον SSM. Το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να ξεφορτωθεί έναν τεράστιο όγκο κόκκινων δανείων έως το 2019, με διαγραφές, πωλήσεις και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

 

Το ΔΝΤ δεν βλέπει νέες αυξήσεις

Η αλήθεια είναι ότι το ΔΝΤ για πρώτη φορά εκτίμησε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται νέα κεφαλαία. Αυτή η εκτίμηση πέρασε στα ψιλά στην Ελλάδα, αλλά είναι πολύ σημαντική. Το ταμείο πίεζε συνεχώς τη χώρα μας για νέες αυξήσεις, με τη Λαγκάρντ να βγαίνει δημοσίως πριν έναν χρόνο και να υπολογίζει τη νέα ανακεφαλαιοποίηση κοντά στα 10 δισ. ευρώ. Τελικά τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ διέψευσαν το ΔΝΤ, το οποίο έκανε για μία ακόμα φορά (όπως αποδείχθηκε) λάθος.

 

Συμφέρει τους μεγαλομετόχους

Η νέα άποψη του ΔΝΤ συμφέρει και τους μεγαλομετόχους των ελληνικών συστημικών τραπεζών. Μια ενδεχόμενη νέα ΑΜΚ θα τους ανάγκαζε να βάλουν και πάλι το χέρι στην τσέπη, ενώ ήδη μετρούν απώλειες από την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση. Εδώ και καιρό ο Ross, o Watsa και ο Paulson παρακολουθούν στενά τις επενδύσεις τους στις ελληνικές τράπεζες, ενώ έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν. Στηρίζουν, δηλαδή, το εγχώριο banking και θα συνεχίσουν να το κάνουν όσες φήμες και αν υπάρξουν στο ενδιάμεσο.

 

Κερδοσκοπικά λόμπι ποντάρουν σε ΑΜΚ

Μπορεί το ΔΝΤ να μη ζητά πλέον νέες αυξήσεις, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με διάφορα κερδοσκοπικά λόμπι εντός και εκτός συνόρων. Εδώ και καιρό, όπως έχουμε ξαναγράψει στην «Α», διάφορα ΜΜΕ που υποστηρίζονται από επιχειρηματικούς, και όχι μόνο, κύκλους γράφουν και ξαναγράφουν ότι οι τράπεζες χρειάζονται νέα κεφαλαία και μάλιστα οι υπολογισμοί τους «συμπίπτουν» με αυτούς που (λανθασμένα, όπως αποδείχθηκε) ζητούσε το ΔΝΤ. Αυτοί οι… νταραβεριτζήδες παίζουν ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι πάνω στις τράπεζες, δημιουργώντας αρνητικό κλίμα στην αγορά. Έχουν φροντίσει, άλλωστε, να παίζουν το παιχνίδι της φημολογίας εδώ και μήνες, ώστε να πιέσουν όσο περισσότερο μπορούν και να δημιουργήσουν… ζοφερές εντυπώσεις γύρω από τις τράπεζες.
Υπάρχουν και εκείνοι, φυσικά, που βλέπουν αυτά τα δημοσιεύματα και αυτές τις φήμες που κρατιούνται τεχνηέντως στην επικαιρότητα ως μια τέλεια ευκαιρία να δημιουργηθεί αναταραχή, να πέσουν ακόμα περισσότερο οι μετοχές των τραπεζών και να αγοράσουν όσο πιο χαμηλά γίνεται τους τραπεζικούς τίτλους.
«Ποντάρουν» ακόμα και στους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Ενώ η επιτήρηση του εποπτικού μηχανισμού του SSM είναι κάτι παραπάνω από αυστηρή, εκτιμούν ότι θα υπάρξει πρόβλημα και θα οδηγηθούμε σε νέες ΑΜΚ το επόμενο διάστημα.

 

Οι τέσσερεις θα γίνουν τρεις;

Μαθαίνουμε, πάντως, πως στη Φρανκφούρτη παραμένει στο τραπέζι το σενάριο των συγχωνεύσεων. Ακούγεται (για μία ακόμα φορά) το σενάριο οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες να γίνουν… τρεις, ώστε να εξαλειφθούν πλήρως οι οποίες... κακοτοπιές στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να έχει το κεφάλι της ήσυχο η ΕΚΤ. Και αυτό εν όψει και της λήξης της θητείας του κεντρικού τραπεζίτη μέσα στο 2019.