Επεσε... χρήμα στην αγορά μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

24/02/2021, 08:42
Επεσε... χρήμα στην αγορά μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

Ρευστότητα 8,6 δισ ευρώ διοχετεύθηκε με 32.000 δάνεια στις μικρομεσαίες επιχιερήσεις μέσω των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Οι επιχειρήσεις µε µικρό αριθµό υπαλλήλων -έως 50 εργαζόµενοι- απορρόφησαν περίπου το 93% των δανείων και καθώς προϋπόθεση ήταν η διατήρηση των θέσεων εργασίας, το γεγονός αυτό συνέβαλε «στην αποφυγή ακόμη πιο δυσάρεστων κοινωνικών καταστάσεων», όπως ανάφερε χαρακτηριστικά χθες η πρόεδρος και CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Αθηνά Χατζηπέτρου.

Βέβαια παραδέχθηκε πως όλο αυτό, ήταν σταγόνα στον ωκεανό της πανδημίας. «Δεν τρέφαμε αυταπάτες. Σε καμιά περίπτωση τα δάνεια μπορούν να υποκαταστήσουν τον χαμένο τζίρο. Έπρεπε όμως, όταν ξέσπασε η καταιγίδα covid, να δοθεί στις επιχιερήσεις ένα πρώτο σωσίβιο μέσα στην τρικυμία» σημείωσε μιλώντας χθες σε διαδικτυακή εκδήλωση του Συνδέσμου ΑΕ και ΕΠΕ, για τα προγράμματα της ΕΑΤ και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Από τον Μάρτιο του 2020 και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, η ΕΑΤ αξιοποίησε δημόσιους πόρους 2,8 δις ευρώ δημιουργώντας -με μόχλευση μέσω του τραπεζικού μας συστήματος- ρευστότητα 8,6 δις ευρώ. Τα 32.000 δάνεια που χορηγήθηκαν μέσα στο 2020 ήταν διπλάσια από όσα χορηγήθηκαν αθροιστικά την προηγούμενη δεκαετία.

Η κα Χατζηπέτρου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΑΤ που απευθύνεται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 200.000 ευρώ. Το ύψος των δανείων που θα χορηγήσουν οι τράπεζες σε περίπου 8.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις φτάνει τις 50.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του νέου ταμείου που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ανέρχεται στα 450 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί με 220 εκατ. ευρώ από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με τις εμπορικές τράπεζες να συνεισφέρουν το υπόλοιπο ποσό.

Τα δάνεια θα φέρουν την εγγύηση του Δημοσίου, με υψηλό ποσοστό κάλυψης που θα φθάνει το 80%, γεγονός που σημαίνει ότι οι εξασφαλίσεις που θα ζητούνται από τις τράπεζες θα περιορίζονται περίπου στο 20% του δανείου.

Τα νέα δάνεια θα δοθούν στις πολύ μικρές επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν από την πανδημία και ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ έχοντας υποστεί μείωση του τζίρου τους σε σχέση με το 2019.

Εκτός από τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, δηλαδή αυτές που είχαν δραστηριότητα από το 2019 και πριν, δυνατότητα δανειοδότησης θα έχουν και οι νεοϊδρυθείσες, δηλαδή αυτές που δραστηριοποιήθηκαν το 2020, χρονιά κατά την οποία ξέσπασε η πανδημία, καθώς και αυτές που έκαναν έναρξη το τρέχον έτος.

Το ανώτατο ποσό του δανείου ορίζεται στις 50.000 ευρώ ή στο 25% του τζίρου τους για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, ενώ το επιτόκιο δανεισμού θα καθορίζεται από την τράπεζα.