Εβδομάδα εξελίξεων για τις ελληνικές τράπεζες

03/03/2021, 08:33
Εβδομάδα εξελίξεων για τις ελληνικές τράπεζες

Η Alpha Bank βγαίνει αύριο στις αγορές για έκδοση ομολόγου Tier II ύψους 500 εκατ ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς συμφώνησε με την Intrum για την πώληση των mezzanine  και junior  ομολόγων της τιτλοποίησης Vega και ετοιμάζει την αύξηση μετοχικού της κεφαλαίου ενώ η Εθνική Τράπεζα αναμένει τις μη δεσμευτικές προσφορές για την τιτλοποίηση των 6,1 δις ευρώ, το project  Frontier.

Συγκεκριμένα:

Αύριο Πέμπτη 4 Μαρτίου ανοίγει το βιβλίο προσφορών της Alpha Bank για την έκδοση ομολόγου Tier II 500 εκατ ευρώ, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών καταγράφηκε στο road show της τράπεζας που συνεχίζεται και σήμερα.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών οδηγεί στην εκτίμηση ότι η έκδοση θα υπερκαλυφθεί και η τιμολόγηση θα είναι ελκυστική.

Η στιγμή είναι κατάλληλη για την Alpha Bank να βγει στις αγορές, καθώς τα διεθνή πρακτορεία - Financial Times, Reuters, Bloomberg-, αναφέρθηκαν με διθυραμβικά σχόλια στο deal της τράπεζας με την Davidson Kempner για το project Galaxy και την Cepal, έκαναν λόγο για «συναλλαγή ορόσημο» με πολλαπλά οφέλη για την Alpha Bank αλλά και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εν γένει.

Η έκδοση ομολόγου ύψους 500 εκατ ευρώ, θα ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαια της τράπεζας αλλά και θα διαφοροποιήσει τη σύνθεσή τους, βελτιώνοντας την κεφαλαιακή απόδοση για τους μετόχους της Alpha Bank.

Η έκδοση στηρίζεται από ένα πολύ ισχυρό syndicate επενδυτικών τραπεζών (JPMorgan, Goldman Sachs, Citi, Nomura και Barclays ως Joint Lead Managers), που αποτυπώνει ακριβώς το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για την Alpha Bank, μετά και την υπογραφή της συμφωνίας με την Davidson Kempner για το Galaxy.

Τράπεζα Πειραιώς

«Η προσπάθεια που καταβάλλουμε για τη μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων εντείνεται, χάρη στη συστηματική υλοποίηση των δράσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης που δημοσιοποιήσαμε στις 23 Νοεμβρίου 2020» δήλωσε χθες ο κ. Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας κ. Χρήστος Μεγάλου, με αφορμή την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Intrum για την τιτλοποίηση Vega.

Η Τράπεζα Πειραιώς εστιάζει σε δύο «μέτωπα», την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσα στον Απρίλιο και στη συστηματική μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Χθες ανακοίνωσε τη δεσμευτική συμφωνία για την πώληση των «κόκκινων» δανείων της τιτλοποίησης Vega, υψους 4,9 δισ ευρώ στην Intrum, την οποία είχε επιλέξει και για το project Phoenix, ύψους 1,9 δισ ευρώ. Οι δύο αυτές τιτλοποιήσεις έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».

Και παράλληλα ετοιμάζει τις δύο νέες τιτλοποιήσεις της ύψους 7+ 7 δισ ευρώ, που θα ενταχθούν στο σχήμα «Ηρακλής ΙΙ» το 2021 και το 2022.

Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς για το Vega: Η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου που προκύπτει με βάση την προσδοκώμενη εύλογη αγοραία αξία των ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και την τιμή πώλησης των ομολογιών ενδιάμεσης εξοφλητικής προτεραιότητας αντιστοιχεί στο 31% της συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου.

Ακόμα υπογραμμίζει ότι με τις τιτλοποιήσεις Vega και Phoenix, ο δείκτης των NPEs θα μειωθεί στο 36% (από 47% το Σεπτέμβριο 2020) και ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από προβλέψεις θα ενισχυθεί περίπου στο 47% από το 45%.

Εθνική Τράπεζα

Το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών και εταιρειών διαχείρισης, όπως είναι οι: doValue Davidson Kempner, Cepal, Intrum, Bain Capital, Fortress, Pimco και άλλοι συγκεντρώνει η τιτλοποίηση Frontier, ύψους 6,1 δις ευρώ της Εθνικής Τράπεζα.

Και πολύ σύντομα θα γνωστοποιηθούν τα σχήματα που θα διεκδικήσουν το Frontier της Εθνικής Τράπεζας.

Στόχος είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχουν υποβληθεί οι δεσμευτικές προσφορές και να υπογραφεί η συναλλαγή.

Επίσης οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι έντονο το ενδιαφέρον της doValue και αναμένεται να καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά από κοινού με τις Fortress και Bain Capital (εξάλλου υπάρχει σύνδεση μεταξύ τους καθώς οι δύο τελευταίες είναι βασικοί μέτοχοι της doValue Ιταλίας). Μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον της Cepal και της Davidson Kempner (η τελευταία πλειοδότησε πρόσφατα για το Galaxy της Alpha Bank).

Η τιτλοποίηση Frontier αποτελείται από 190.000 δάνεια 80.000 δανειοληπτών τα οποία έχουν σε ποσοστό 90% εξασφαλίσεις σε ακίνητα, το 77% των δανείων της τιτλοποίησης είναι στεγαστικά, το 18% επιχειρηματικά και μικρά επαγγελματικά και το 5% καταναλωτικά.

Η Εθνική Τράπεζα με τη συναλλαγή Frontier μειώνει πάνω από 60% το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων της , που στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 ήταν 9,6 δις ευρώ και θα περιοριστούν στα 3,9 δισ ευρώ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το απόθεμα των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων της τράπεζας μειώνεται κατά 80%. Επίσης ο δείκτης των NPEs υποχωρεί στο 12% (από σχεδόν 30% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020.