ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Οι βασικές προτεραιότητες για να πέσει ρευστότητα στην αγορά

05/03/2021, 08:12
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Οι βασικές προτεραιότητες για να πέσει ρευστότητα στην αγορά

Η μείωση των «κόκκινων» δανείων, η ενεργοποίηση του «Ηρακλή ΙΙ», η έναρξη της Δεύτερης Ευκαιρίας είναι  βασικές προϋποθέσεις για την διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά, για τη χρηματοδότηση βιώσιμων και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων.

Αυτό ήταν το κοινό συμπέρασμα ανώτατων τραπεζικών στελεχών και επικεφαλής εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων που συμμετείχαν στο Fin Forum 2021.

Ο νέος πτωχευτικός αλλά και οι τιτλοποιήσεις καθυστερούμενων οφειλών αποτελούν τα αποτελεσματικά «εργαλεία» για να απαλλαγούν οι τράπεζες από το παλαιό στοκ των προβληματικών δανείων, αλλά και για να διαχειριστούν τα νέα «κόκκινα» της πανδημίας.

Ο κ. Θεόδωρος Καλαντώνης, εκτελεστικός Πρόεδρος της DoValue Greece, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους πλειστηριασμούς και στη συζήτηση γύρω από την προστασία και τις αναστολές εκτέλεσης αναγκαστικών μέτρων λόγω πανδημίας.

Χαρακτήρισε λάθος το οριζόντιο πάγωμα των πλειστηριασμών και σημείωσε πως:

Ενώ η αγορά φοβάται ότι η είσοδος των servicers θα φέρει πτώση τιμών με την άτακτη ρευστοποίηση των ακινήτων, στην πραγματικότητα η επενδυτική ματιά που θα έχουν οι servicers στα ακίνητα θα δώσει ώθηση στην αγορά και θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμών των ακινήτων. Αυτή η άνοδος των τιμών είναι κρίσιμη για όλους. Οι περιουσίες όλων των Ελλήνων, μια χώρα με σχεδόν καθολική κατοχή ακίνητης περιουσίας και τεράστιο ποσοστό ιδιοκατοίκησης, μειώθηκαν σημαντικά στην κρίση, λόγω της πτώσης των τιμών στα ακίνητα. Η άνοδός τους αυξάνει τον πλούτο της χώρας και της κάθε οικογένειας. Ταυτόχρονα, θα ενισχύσει σημαντικά τους ισολογισμούς των τραπεζών, αφού τα δάνειά τους έχουν συνήθως ακίνητο ως εγγύηση. Έτσι θα απελευθερωθούν κεφάλαια με μεγαλύτερη δυνατότητα χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

«Άλλωστε να σκεφτούμε ότι περίπου 1.000.000 ακίνητα αποτελούν σήμερα εξασφαλίσεις σε κόκκινα δάνεια μεταξύ των διαφόρων τραπεζών και σε περίπου 20%-25% από αυτά δεν θα είναι εφικτό να βρεθεί κάποια λύση με τους δανειολήπτες, οι servicers θα κληθούν τα επόμενα χρόνια μέσω των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων να βρουν λύσεις και να διαχειριστούν ακίνητα που θα ξεπερνούν τις 200.000» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Θεόδωρος Αθανασόπουλος, διευθύνων σύμβουλος Cepal Greece, στάθηκε στο σημαντικό ρόλο που παίζουν οι servicers, οι οποίοι μαζί με τα νέα εργαλεία που έχουν θεσμοθετηθεί αυξάνουν το βάθος της δευτερογενούς αγοράς τιτλοποιημένων δανείων, με άμεσο αποτέλεσμα τη διαφάνεια, την αξιοπιστία και την προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Αναφέρθηκε στη συναλλαγή Project Galaxy της Alpha Bank που αποτέλεσε τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ευρώπη και τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση που έχει ολοκληρωθεί ποτέ στην Ελλάδα, ύψους 10,8 δισ. ευρώ. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό και το μετασχηματικό της Alpha Bank προκειμένου να προχωρήσει πιο αποτελεσματικό σε έναν βασικό πυλώνα του σχεδίου της που είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Όπως ανέφερε, με τις συνεχιζόμενες δομικές μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο που επιτελείται στην εξυγίανση από την «κληρονομιά» των κόκκινων δανείων η Ελλάδα βρίσκεται σε θέση ισχύος για να πετύχει γρήγορη ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας και να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Από την πλευρά της η κα Φωτεινή Ιωάννου, γενική διευθύντρια διαχείρισης απαιτήσεων εταιρικής και λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε ότι τα πρώτα σημάδια από τα δάνεια που βγαίνουν από τα moratoria είναι ενθαρρυντικά καθώς το 15% με 20% αυτών των δανείων να οδηγηθούν σε αδυναμία πληρωμής.

Υπογράμμισε ότι με το Frontier, την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 6,1 δισ ευρώ που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Εθνική με μία κίνηση μειώνει κατά 60% περίπου το stock των NPEs μας και είναι η αρχή για να πετύχει η τράπεζα μονοψήφιο δείκτη προβληματικών δανείων μέχρι το 2022.

Ανάχωμα για να κρατηθούν χαμηλά τα «κόκκινα» που θα προκύψουν και από την πανδημία είναι οι ρυθμίσεις με όλα τα δυνατά, διαθέσιμα και πιο αποτελεσματικά εργαλεία, σε όλες τις κατηγορίες δανείων. Ενώ για τον νέο πτωχευτικό νόμο δήλωσε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του είναι πολύ σφιχτό, δεδομένου ότι χρειάζεται δεκάδες ΚΥΑ για να ξεκινήσει.

Tην αναπτυξιακή προοπτική που μπορούν να δώσουν στην οικονομία οι εταιρείες διαχείρισης, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων, καθώς και ολόκληρων κλάδων, υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrum Hellas Γιώργος Γεωργακόπουλος.

Όπως είπε: «Στόχος του Ομιλου Intrum είναι να συμβάλλει στη λειτουργία μιας υγιούς οικονομίας, διαμορφώνοντας βιώσιμες λύσεις που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να εξυγιανθούν και να ξαναγίνουν ανταγωνιστικές».

Σημείωσε ακόμα πως η Ιntrum Hellas έχει σχεδιάσει έναν μηχανισμό που στηρίζει τις επιχειρήσεις, ακόμη και μικρότερου μεγέθους, με στόχο την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό τους, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες και καθοδήγηση ώστε να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που υπάρχουν, όπως για παράδειγμα, το ΕΣΠΑ, και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ισχυρότερο όλων, το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι ενδεικτικό, είπε ο κ. Γεωργακόπουλος, ότι το Ταμείο Ανάκαμψης προωθεί τη δημιουργία ισχυρότερων επιχειρηματικών σχημάτων μέσω συγχωνεύσεων, στρατηγικών συμμαχιών και εξαγορών και αυτό είναι που χρειάζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις και κλάδοι της οικονομίας.