Οι νέες προκλήσεις των ελληνικών τραπεζών
Πράσινη χρηματοδότηση, υιοθέτηση νέων κριτηρίων που ενσωματώνουν τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής, απορρόφηση του κόστους που προκύπτει από τις τιτλοποιήσεις και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, αλλά και ενίσχυση της λιανικής τραπεζικής είναι οι νέες προκλήσεις που έχουν μπροστά τους οι ελληνικές τράπεζες.
Προκλήσεις που αφορούν το σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα της ευρωζώνης.
Ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες και τις εποπτικές αρχές για την αλλαγή στα εσωτερικά μοντέλα μέτρησης κινδύνων από το 2022 καθώς θα πρέπει να ενσωματωθούν και οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.
Οι νέες παραδοχές θα επιφέρουν μεταβολές στο κόστος κινδύνου και τις προβλέψεις. Και όπως είναι γνωστό τα πανευρωπαϊκά stress tests του 2023 οι τράπεζες θα στρεσαριστούν και σε θέματα περιβαλλοντικών κινδύνων.
Τα κριτήρια ESG, το τι δηλαδή θα αξιολογείται ως «πράσινο» δεν έχουν ακόμα οριοθετηθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές. Ωστόσο τα κριτήρια πρόκειται να αλλάξουν το προφίλ των χρηματοδοτήσεων τα επόμενα χρόνια.
Και φυσικά θα είναι καθοριστικά για τις χρηματοδοτήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν με πόρους του Ταμείου και θα συντελέσουν στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.
Και ταυτόχρονα οι τράπεζες βρίσκονται επί ποδός έχοντας αναπτύξει συστήματα για την αξιολόγηση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Την ίδια ώρα οι ελληνικές τράπεζες «τρέχουν» τις διαδικασίες του ψηφιακού μετασχηματισμού τους και εστιάζουν σε κινήσεις που θα συμβάλλουν στην δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου, όπως είναι η πώληση των συστημάτων POS.