Χρήστος Μεγάλου: Το νέο business plan της Τράπεζας Πειραιώς

17/03/2022, 10:55
Χρήστος Μεγάλου: Το νέο business plan της Τράπεζας Πειραιώς

Στο 8% ο δείκτης NPE έως το τέλος του 2022 – Στα 6,5 δισ. ευρώ τα νέα δάνεια.

Με στόχο να μειώσει τα «κόκκινα» δάνεια στο 8% η Τράπεζα Πειραιώς θα παρουσιάσει το business plan για το 2022 στις 6 Απριλίου, όπως ανέφερε στην ενημέρωση των διεθνών αναλυτών ο CEO της Χρήστος Μεγάλου.

Και ακόμα στην τηλεδιάσκεψη που είχε μαζί τους για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021 ανέφερε πως στόχος είναι καθαρή πιστωτική επέκταση για φέτος 1,3 δισ. ευρώ, με τις εκταμιεύσεις πρώτου τριμήνου να διαμορφώνονται στο 1 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μεγάλου ερωτηθείς σχετικά ανέφερε πως είναι νωρίς ακόμα για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της γεωπολιτικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα σενάρια που «τρέχει» η Πειραιώς θα έχουν μικρή επίπτωση στο κομμάτι του τουρισμού και του αγροτικού τομέα, ενώ από τη διάρκεια και το βάθος της κρίσης θα κριθούν και οι επιπτώσεις στην βιομηχανία, στις ενεργειακές επιχειρήσεις και στο λιανεμπόριο.

Ο κ. Μεγάλου εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 6% με 7% και ο ρυθμός ανάπτυξης στο 4% με 5% αρκετά υψηλότερα από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου οι γεωπολιτικές εξελίξεις δημιουργούν κινδύνους, επηρεάζοντας -μεταξύ άλλων -τις τιμές της ενέργειας και των προϊόντων του αγροτικού τομέα, και έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις τόσο σε ένταση όσο και σε διάρκεια, οι οποίες ξεπερνούν τις αρχικές εκτιμήσεις.

Οι δευτερογενείς επιπτώσεις μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση και την επιχειρηματική δραστηριότητα, όμως είναι πρόωρο να εκτιμηθεί ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, σημείωσε.

Ωστόσο, με τις προϋποθέσεις για την επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας να έχουν τεθεί, οι επιπτώσεις ενδέχεται να περιοριστούν με μέτρα ανάλογα της πανδημίας που αναμένεται να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε ότι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια πέρυσι η Πειραιώς περιόρισε στα 4,9 δισ. ευρώ το προβληματικό της χαρτοφυλάκιο στο τέλος Δεκεμβρίου 2021, από τα 22,5 δισ. ευρώ που ήταν ένα χρόνο πριν, με τον δείκτης καθυστερήσεων έχει μειωθεί στο 12,6% από 45,3% στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Ο κ. Μεγάλου ανέφερε επίσης ότι για κάθε αύξηση επιτοκίων κατά 0,5% το κέρδος διαμορφώνεται στα 60 εκατ. ευρώ. Ακόμα ανέφερε πως το πρώτο τρίμηνο του 2022 οι εκταμιεύσεις ήταν 1 δισ. ευρώ. Και η τράπεζα θα αντλήσει φέτος 1 δισ. ευρώ από τις αγορές, ωστόσο ακόμα δεν έχει αποφασίσει το χρόνο ούτε τον τρόπο άντλησης.