Οι 7 νέοι στόχοι του επιχειρηματικού σχεδίου της Τράπεζας Πειραιώς

11/04/2022, 12:51
Οι 7 νέοι στόχοι του επιχειρηματικού σχεδίου της Τράπεζας Πειραιώς

Η τράπεζα προσδοκά το 2025 να έχει διπλασιάσει στα 1,2δισ. ευρώ τα προ προβλέψεων κέρδη, σε επαναλαμβανόμενη βάση, από τα 600 εκατ. ευρώ το 2021

Επτά είναι οι νέοι φιλόδοξοι στόχοι του νέου επιχειρηματικού σχεδίου της Τράπεζα Πειραιώς, αρχιτέκτονας του οποίοι είναι ο CEO της Χρήστος Μεγάλου, ο οποίος χαράζει την πορεία για την τετραετία 2022-2025.

Ο διπλασιασμός της κερδοφορίας, η διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2024, η μείωση των «κόκκινων» δανείων στο 3%, η χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων με 27 δισ. ευρώ, η ανάπτυξη του asset management, η ψηφιακή τράπεζα, ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους.

Το νέο φιλόδοξο σχέδιο αναπτύχθηκε την περασμένη Τετάρτη, από τον ίδιο τον κ. Μεγάλου σε ξένους επενδυτές στο Λονδίνο.

Ο CEO της Πειραιώς, μαζί με τον CFO Θεόδωρο Γναρδέλη και την Χρυσάνθη Μπερμπάτη, που είναι η επικεφαλής ΙR και ESG, ταξίδεψαν στο Λονδίνο και ενημέρωσαν διά ζώσης τους επενδυτές για το επιχειρησιακό σχέδιο της τετραετίας 2022-2025.

Ο κ. Μεγάλου περιέγραψε το νέο φιλόδοξο επιχειρησιακό σχέδιο της Πειραιώς και ανέλυσε έναν προς έναν τους στόχους.

Ειδικότερα:
-Η τράπεζα προσδοκά το 2025 να έχει διπλασιάσει στα 1,2 δισ. ευρώ τα προ προβλέψεων κέρδη, σε επαναλαμβανόμενη βάση, από τα 600 εκατ. ευρώ το 2021, και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για σταθερές μερισματικές αποδόσεις στους μετόχους της.

-Ο στόχος είναι εκταμιεύσεις νέων δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ύψους περίπου 27 δισ. ευρώ, δηλαδή περί τα 7 δισ. ευρώ νέες χορηγήσεις το χρόνο.
Μάλιστα ο κ. Μεγάλου υπογράμμισε πως η Πειραιώς είναι «η κορυφαία εμπορική τράπεζα στην Ελλάδα και ο προτιμητέος στρατηγικός σύμβουλος των ελληνικών επιχειρήσεων, με μερίδιο 25% επί των εξυπηρετούμενων δανείων και ενεργές σχέσεις με το 80% περίπου των εγχώριων επιχειρήσεων». Και ακόμα σημείωσε πως τα μισά από τα επιχειρηματικά δάνεια της περιόδου 2022-2025 θα κατευθυνθούν στους πλέον υποσχόμενους κλάδους της οικονομίας, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από ανθεκτικότητα, εξαγωγικό προσανατολισμό, ποιότητα και βιωσιμότητα. Δηλαδή οι κλάδοι στόχευσης για τις νέες δανειοδοτήσεις είναι η μεταποίηση, ο τουρισμός και η ενέργεια.

-Φιλόδοξος είναι και ο στόχος που θέλει το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων να περιορίζεται στο 3% το 2025, στα 1,2 δισ. ευρώ. Ειδικότερα το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται από τα 4,9 δισ. που είναι τώρα, να μειωθεί στα 3,3 δις ευρώ στο τέλος του τρέχοντος έτους, στο 1,9 δις ευρώ το 2023 για να φτάσει στο 1,2 δισ. ευρώ, με τα αντίστοιχα ποσοστά να υποχωρούν από το 13% σημερα, στο 9% το 2023, στο 5% το 2024 και να καταλήξουν στο 3% το 2025.
Βέβαια οι νέες συνθήκες, δηλαδή η γεωπολιτική κρίση που βάζει φωτιά στο ενεργειακό κόστος αλλά και τον πληθωρισμό, αναμένεται να «γεννήσει» περίπου 150 εκατ ευρώ νέα «κόκκινα» δάνεια.

-Η Πειραιώς στοχεύει στην ανάπτυξη του asset management και στον υπερδιπλασιασμό των υπό διαχείριση κεφαλαίων. Ειδικά στο κομμάτι των αμοιβαίων κεφαλαίων η τράπεζα διαχειρίζεται σήμερα κεφάλαια ύψους 3,4 δις ευρώ και στόχος είναι ο υπερδιπλασιασμός τους στα 9 δις ευρώ το 2025. Για το λόγο αυτό δημιουργεί νέα μονάδα asset management -υπό τον κ. Μεγάλου-, η οποία θα περιλαμβάνει το κομμάτι των αμοιβαίων κεφαλαίων, την χρηματιστηριακή εταιρεία που διατηρεί σταθερά την πρώτη θέση στην αγορά, και το private banking. Πρόκειται δηλαδή για συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια περίπου 7 δις ευρώ με στοχο να ξεπεράσουν τα 15 δισ. ευρώ το 2025.

Η μείωση του κόστους κατά 25% είναι επίσης προτεραιότητα του νέου επιχειρηματικού πλάνου της Πειραιώς. Και στόχος είναι να μην ξεπερνούν τα 700 εκατ ευρώ το 2025 (από 900 εκατ. ευρώ το 2021, εξαιρουμένων των έκτακτων δαπανών της εθελούσιας εξόδου). Μάλιστα ο στόχος είναι ο αριθμός των εργαζομένων να περιοριστεί στις 6.100 άτομα –από 8.900 εργαζομένους σήμερα, και η δαπάνη να υποχωρήσει στα 300 εκατ ευρώ, από 380 εκατ ευρώ πέρυσι (+25 εκατ ευρώ που ήταν το κόστος των εθελουσιών).

-Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε στους επενδυτές στο Λονδίνο και η ανάπτυξη της ψηφιακής τράπεζας από την Πειραιώς, η οποία ανακοίνωσε ότι προχωρά σε κοινοπραξία στρατηγικού χαρακτήρα με την εταιρεία Natech Α.Ε. για να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη και καινοτόμο ψηφιακή τράπεζα που θα απευθύνεται τόσο σε Έλληνες πελάτες όσο και στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά για την παροχή χρηματοοικονομικών και τραπεζικών υπηρεσιών.

Η νέα πλατφόρμα Bank Tech θα παρέχει υπηρεσίες Banking-as-a-Service, Buy-Now-Pay-Later, digital onboarding και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα προς τους καταναλωτές, με ψηφιακό και ευέλικτο τρόπο. Μάλιστα το εγχείρημα αυτό κέντρισε το ενδιαφέρον των επενδυτών και ο κ. Μεγάλου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχουμε ευρωπαϊκές φιλοδοξίες. Αρχίζουμε στην Ελλάδα αυτό το πρωτοποριακό εγχείρημα και ο στόχος είναι η ευρωπαϊκή αγορά» .

Η νέα πλατφόρμα πρόκειται να λάβει σχετική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει το πλειοψηφικό ποσοστό στη νέα πλατφόρμα Bank Tech. Η ψηφιακή τράπεζα θα απευθυνθεί καταρχάς σε 1 εκατομμύριο πελάτες λιανικής της Πειραιώς (από τα συνολικά 5,7 εκατ πελατών της) οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και δεν χρησιμοποιούν φυσικά καταστήματα. Σήμερα το μερίδιο αγοράς της Τράπεζας Πειραιώς στις συναλλαγές μέσω e-banking διαμορφώνεται στο 35%.