Morgan Stanley: Νέες τιμές-στόχοι για τράπεζες από τις επιπτώσεις του πολέμου

12/04/2022, 15:06
Morgan Stanley: Νέες τιμές-στόχοι για τράπεζες από τις επιπτώσεις του πολέμου

Ο πόλεμος αναμένεται να επηρεάσει τις προοπτικές ανάπτυξης του ΑΕΠ, σύμφωνα με τη Morgan Stanley

Τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία σε ελληνικές τράπεζες και οικονομία αποτυπώνει η Morgan Stanley σε σημερινή της ανάλυση για τις τράπεζες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Νέες τιμές – στόχοι

Η Morgan Stanley δίνει σύσταση overweight με αμετάβλητη τιμή-στόχο τα 1,2 ευρώ για την Eurobank, για την Alpha bank σύσταση equalweight με τιμή-στόχο τα 1,4 ευρώ από 1,6 ευρώ προηγουμένως, ενώ υποβαθμίζει την Τράπεζα Πειραιώς σε underweight από equalweight με τιμή-στόχο τα 1,6 ευρώ από 1,7 ευρώ.

«Βλέπουμε τις ελληνικές τράπεζες λιγότερο εκτεθειμένες άμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, με τους κινδύνους προέρχονται από την επιβράδυνση στην Ευρώπη. Εκτός από μια σημαντική επιβράδυνση στα μακροοικονομικά, πιστεύουμε ότι η ανάκαμψη των ελληνικών μακροοικονομικών μεγεθών θα συνεχιστεί από χαμηλή βάση, υποστηριζόμενη από την ανάκαμψη της ΕΕ, τα ταμεία της ΕΕ και τις υποεπενδύσεις της τελευταίας δεκαετίας», εξηγούν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

Ανάπτυξη 3% για το ελληνικό ΑΕΠ το 2022

Ο πόλεμος αναμένεται να επηρεάσει τις προοπτικές ανάπτυξης του ΑΕΠ, σημειώνει η Morgan Stanley.

Η άμεση έκθεση της ελληνικής οικονομίας στη Ρωσία/Ουκρανία είναι περιορισμένη, με μόλις το 1% των τουριστών να προέρχονται από αυτές τις χώρες. Ωστόσο, το 20% του λαδιού και το 40% του φυσικού αερίου στην Ελλάδα προέρχεται από τη Ρωσία.

Πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, η αύξηση του ΑΕΠ αναμενόταν να είναι 5-5,5%, με προσδοκίες πλέον κοντά στο 3% σύμφωνα με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Ο πληθωρισμός αναμενόταν στο 7% πριν από τον πόλεμο, ενώ πλέον αναμένεται να εκτοξευθεί σε διπλάσιο ποσοστό.

Τα γεωπολιτικά γεγονότα αναμένεται να επηρεάσουν μέσω:

(1) της αβεβαιότητας που καθυστερεί τις εταιρικές επενδύσεις και

(2) το χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα μέσω υψηλού πληθωρισμού, αν και αυτό αντισταθμίζεται εν μέρει από τις αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.