Ο φόβος των «κόκκινων» δανείων επανέρχεται στις τράπεζες

14/10/2022, 13:44
Ο φόβος των «κόκκινων» δανείων επανέρχεται στις τράπεζες

Τα στοιχεία της ΕΒΑ ( Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή) δείχνουν ότι δάνεια ύψους 10 δις ευρώ ετοιμάζονται να «σκάσουν».

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι αν το διαθέσιμο εισόδημα μειωθεί κατά 20%, τότε οι τράπεζες θα «γράψουν» στα βιβλία τους «κόκκινα» δάνεια ύψους από 100-150 εκατ. ευρώ η κάθε μία δηλαδή συνολικά 400 με 600 εκατ. ευρώ νέες καθυστερήσεις για τις οποίες θα πρέπει να λάβουν νέες προβλέψεις ύψους 100 εκατ. ευρώ, δηλαδή 25 εκατ. ευρώ η κάθε μία.

Την ίδια ώρα τα στοιχεία της ΕΒΑ ( Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή) δείχνουν ότι δάνεια ύψους 10 δις ευρώ ετοιμάζονται να «σκάσουν».

Πρόκειται για δάνεια που κατά την περίοδο της πανδημίας είχαν παγώσει οι δόσεις τους ή είχαν λάβει κάποιου είδους κρατική στήριξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΒΑ, από τα 25 δισ. ευρώ δάνεια που είχαν ενταχθεί την εποχή της πανδημίας σε μορατόρια και είχαν «παγώσει» οι δόσεις τους τα 9 με 10 δις ευρώ είναι σε καθυστέρηση και πάλι.

Και μάλιστα τα 4 δισ. ευρώ είναι ήδη «κόκκινα».

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί έντονο προβληματισμός στις τράπεζες, ενώ οι επόπτες ζητούν αυξημένη προσοχή και έχουν σημάνει καμπανάκια κινδύνου.

Μάλιστα ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία πρόσφατα υπογράμμισε πως: οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν παίρνουν αρκετά σοβαρά τους διαφαινόμενους οικονομικούς κινδύνους, καθώς απολαμβάνουν τα οφέλη της τόνωσης των εσόδων από τα υψηλότερα επιτόκια.

Τις ανησυχίες της για τα «κόκκινα» δάνεια η Τράπεζα της Ελλάδος τις έχει διατυπώσει από καιρό και έχει ζητήσει από τις τράπεζες να είναι προσεκτικές καθώς παραμένει υψηλό το ποσοστό δανείων που ενώ είναι σε ρύθμιση εμφανίζουν και πάλι καθυστέρηση.

Μάλιστα έχει προειδοποιήσει ότι καθώς λήγουν τα μέτρα στήριξης και λόγω των επιπτώσεων του υψηλού πληθωρισμού, είναι πιθανό να αυξηθούν τα ρυθμισμένα δάνεια που θα βγουν εκ νέου στο «κόκκινο» φέτος.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, σε ρύθμιση βρίσκονται δάνεια ύψους 17,6 δισ. ευρώ, από τα οποία παραμένουν εξυπηρετούμενα τα 9,4 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα έχουν ήδη περάσει στα μη εξυπηρετούμενα.

Και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η ΤτΕ μεσολαβεί σύντομος χρόνος από τη στιγμή της ρύθμισης μέχρι του υποτροπιασμού.