Στεγαστικά δάνεια: Όνειρο ήταν και πάει η προσδοκία των τραπεζών

11/11/2022, 17:41
Στεγαστικά δάνεια: Όνειρο ήταν και πάει η προσδοκία των τραπεζών

Η άνοδος των επιτοκίων επηρεάζει δυσμενώς τη δυνατότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Όνειρο ήταν και πάει η προσδοκία των τραπεζών για την …ανάσταση της στεγαστικής πίστης, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Έκθεσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της ΤτΕ:

Το πρώτο τρίμηνο του έτους πράγματι τα αιτήματα για στεγαστικά δάνεια ήταν αυξημένα. Όμως στη συνέχεια, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού και της ανόδου των επιτοκίων, η ζήτηση «πάγωσε».

Συγκεκριμένα το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι συνολικές εκταμιεύσεις για στεγαστικά δάνεια ανήλθαν σε 498,7 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 60% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021.

  • Δόθηκαν 6.596 νέα στεγαστικά δάνεια.
  • Η μέση εκταμίευση δανείου ανήλθε σε 75.600 ευρώ.
  • Οι περισσότερες εκταμιεύσεις (96,2%) προορίζονται για αγορά οικιστικών ακινήτων για ιδιοκατοίκηση, ενώ μόλις το 3,8% αφορά δάνεια για αγορά οικιστικών ακινήτων προς εκμίσθωση.
  • Το 55,7% του συνόλου των νέων στεγαστικών δανείων είναι με σταθερό επιτόκιο άνω των 10 ετών.
  • Το 26,6% των νέων στεγαστικών έχουν σταθερό επιτόκιο για 1 χρόνο.
  • Η μέση διάρκεια δανείου είναι 23 έτη. Ειδικότερα το 45,3% των νέων δανειακών συμβάσεων έχει διάρκεια έως 20 έτη, το 17,4% έχει διάρκεια από 20 έως 25 έτη, ενώ το 37,2% έχει διάρκεια από 25 έως 35 έτη.

Ταυτόχρονα ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, εφιστά και πάλι την προσοχή των τραπεζών σε ότι έχει να κάνει με τη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων, καθώς το διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων πιέζεται από τον πληθωρισμό, ενώ η αβεβαιότητα «ψαλιδίζει» τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας και βάζει σε τροχιά ύφεσης την παγκόσμια οικονομία.

Ωστόσο η ΤτΕ σημειώνει πως «το ύψος των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι δύσκολο να εκτιμηθεί εξαιτίας της αβεβαιότητας για την πορεία των παραμέτρων που σχετίζονται με τη γεωπολιτική και ενεργειακή κρίση, ιδίως υπό το ενδεχόμενο αυτές να παραταθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή να κλιμακωθούν περαιτέρω».

Και ακόμα υπογραμμίζει πως η άνοδος των επιτοκίων επηρεάζει δυσμενώς τη δυνατότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.