DBRS: Επαρκή τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών για να απορροφήσουν την τραπεζική κρίση

21/03/2023, 13:13
DBRS: Επαρκή τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών για να απορροφήσουν την τραπεζική κρίση

Η DBRS εκτιμά ότι το κόστος ρίσκου θα μπορούσε να αυξηθεί το 2023

Για επαρκή κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών προκειμένου να απορροφήσουν πιθανούς κραδασμούς από την κατάρρευση των περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών, Silicon Valley Bank και Signature Bank, κάνει λόγο η DBRS.

Όπως τονίζει στην αναλυσή του ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Πειραιώς) ανέφεραν συνολικά καθαρά κέρδη 3,7 δισ. ευρώ το οικονομικό έτος 2022, τα οποία συγκρίνονται με καθαρές ζημίες 4,7 δισ. ευρώ το οικονομικό έτος 2021 (Διάγραμμα 1).

Τα υψηλότερα έσοδα, τα χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα και το μειωμένο πιστωτικό κόστος στήριξαν τα επίπεδα καθαρής κερδοφορίας το 2022 μετά από έτη που επηρεάστηκαν από την αποκλιμάκωση κινδύνου, την αναδιάρθρωση και το COVID-19.

Τα έσοδα το 2022 αντανακλούσαν βελτιώσεις σε όλες τις ροές, συμπεριλαμβανομένων των καθαρών εσόδων από τόκους (NII), των καθαρών αμοιβές και λοιπά έσοδα. Οι χορηγήσεις νέων δανείων διατηρήθηκαν το 2022, κυρίως λόγω των επιχειρήσεων.

«Αναμένουμε ότι η πιστωτική επέκταση το 2023 θα είναι χαμηλότερη από ό,τι το 2022, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και της επιβράδυνσης της οικονομίας. Η ταχύτερη ανατιμολόγηση των δανείων σε σχέση με τις καταθέσεις συνέβαλε στην αύξηση του NII σε μέχρι σήμερα, ωστόσο αναμένουμε ότι αυτό θα μειωθεί λόγω του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης. Η διαχείριση του κόστους παρέμεινε υγιής παρά τις πληθωριστικές πιέσεις. Το 2022, οι προβλέψεις για επισφάλειες και το κόστος κινδύνου μειώθηκαν αισθητά λόγω των καθαρότερων ισολογισμών», σημειώνουν οι αναλυτές.

Η DBRS εκτιμά ότι το κόστος ρίσκου θα μπορούσε να αυξηθεί το 2023, δεδομένων των υψηλότερων κινδύνων για την ποιότητα του ενεργητικού σε αυτό το περιβάλλον, ωστόσο θα παραμείνει χαμηλότερο από ό,τι τα τελευταία χρόνια. Η ποιότητα του ενεργητικού βελτιώθηκε το 2022, χάρη στην αποκλιμάκωση του κινδύνου, τις χαμηλές εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) και τα υψηλότερα νέα δάνεια.

Ισχυρές οι καταθέσεις

Η άφθονη και αυξανόμενη καταθετική βάση παρέχει στις ελληνικές τράπεζες ένα μάλλον σταθερό, αν και μέτρια διαφοροποιημένο, μείγμα χρηματοδότησης. Η ρευστότητα ήταν ικανοποιητική στον τομέα στο τέλος του 2022, και θα πρέπει να απορροφήσει την αποπληρωμή των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO) III της ΕΚΤ.

Η κεφαλαιοποίηση ανέκτησε έδαφος το 2022 μετά τις επιπτώσεις από την απομείωση του κινδύνου. Τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας είναι επαρκούν για να απορροφήσουν τις μη πραγματοποιηθείσες ζημίες από τους τίτλους σταθερού εισοδήματος στο αποσβεσμένο κόστος (AC), στο περίπτωση που αυτές υλοποιηθούν λόγω οποιασδήποτε πίεσης χρηματοδότησης και ρευστότητας μετά την κατάρρευση της SVB και της Signature Bank.