X.A: Με άνοδο 0,17% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης

24/02/2021, 17:54
X.A: Με άνοδο 0,17% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης

Στις 774,80 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών την Τετάρτη, καταγράφοντας μικρή άνοδο 0,17%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 55,9 εκατ΄ευρώ. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,18%, στις 1.839,89 μονάδες, ενώ με θετική μεταβολή 0,45%, στις 1.124,58 μονάδες έκλεισε ο δείκτης Mid Cap. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,05% στις 455,44 μονάδες, από το ενδοσυνεδριακό +2,11%.

Η αδυναμία διατήρησης των ενδοσυνεδριακών κερδών δείχνει ότι η αγορά κινείται σε πολύ περιορισμένα χρονικά πλαίσια και σε επιλεγμένους τίτλους,

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, η Aegean σημείωσε άλμα 14,73%. Οι μετοχές του ΟΠΑΠ, της Βιοχάλκο, της Τέρνα Ενεργειακής, της Πειραιώς, της Eurobank και της ΕΧΑΕ κατέγραψαν κέρδη άνω του 1%. Μικρότερα κέρδη είχαν στο κλείσιμο οι Σαράντης, Λάμδα, Φουρλής, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος και Motor Oil.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν πτωτικά, η ΔΕΗ και η Alpha Bank έκλεισαν με πτώση 1,94% και 1,58% αντίστοιχα. Με μικρότερη πτώση έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Jumbo, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Titan, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ και Coca Cola. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ.

Σε ότι αφορά τα γεγονότα που μπορεί να επηρεάσουν την αγορά στο εξής, επισημαίνεται η είδηση σχετικά με τους Βρετανούς οι οποίοι προηγούνται στους εμβολιασμούς και δείχνουν να προτιμούν την Ελλάδα ως θερινό προορισμό. Το σενάριο της επιστροφής των ταξιδιών και του τουρισμού, σταδιακά, στην κανονικότητα έδωσε την σημερινή άνοδο στην Aegean.

Για τον τραπεζικό κλάδο που είναι και αυτός συνδεδεμένος με την οικονομική ανάκαμψη υπάρχει η είδηση του οίκου Fitch, όπου σε νέα έκθεση επισημαίνει πως η πρόοδος των ελληνικών τραπεζών στη μείωση του κινδύνου στους ισολογισμούς τους αποτελεί πιστωτικά θετική εξέλιξη.

Από την άλλη πλευρά, η Κομισιόν στην 9η έκθεση αξιολόγησης σήμερα εξέφρασε τις ανησυχίες της για την μετά τα μορατόρια εικόνα του κλάδου. Ομως η Fitch επικεντρώνεται ιδιαίτερα στο σχέδιο "Ηρακλής", Οι τιτλοποιήσεις, όπως αναφέρει, αναμένεται να μειώσουν σημαντικά τις αδυναμίες που σχετίζονται με τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών σε ό,τι αφορά τα προβληματικά δάνεια και θα μπορούσαν να μειώσουν την ανάγκη λήψης προβλέψεων στους ισολογισμούς τους.