Χ.Α: Μικρή άνοδος λόγω έλλειψης...καυσίμων

08/03/2021, 17:23
Χ.Α: Μικρή άνοδος λόγω έλλειψης...καυσίμων

Στις 827,06 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών τη Δευτέρα, κατά 0,25% πιό πάνω από το κλείσιμο της Παρασκευής. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 51,7 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,07%, στις 1.985,14 μονάδες, ενώ στο +0,74% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.157,78 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 526,23 μονάδες.

Η μεταβλητότητα δεν έλειψε ούτε και στη σημερινή συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά ακόμη και με κέρδη κοντά στο 1% και στις 833 μονάδες, αλλά τελικά η έλλειψη θετικών γεγονότων και η μεταβλητότητα τον απομάκρυνε από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, Φουρλής και Motor Oil σημείωσαν κέρδη 2,21% και 2,05% αντίστοιχα, με τις ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα και Πειραιώς να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Εθνική, Jumbo, Aegean, Eurobank, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ.

Στον αντίποδα, Titan και ΟΠΑΠ άσκησαν πιέσεις στον γενικό δείκτη, με τις απώλειες 1,84% και 1,10% που σημείωσαν, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΟΤΕ, Σαράντης, Μυτιληναίος, Alpha Bank και ΑΔΜΗΕ.

Σε ό,τι αφορά τις μαρκοοικονομικές εξελίξεις, σημαντικός καταλύτης μπορεί να αποδειχθεί το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου, κατ' αρχάς με το λιανικό εμπόριο, σύμφωνα με τα όσα εξετάζει η κυβέρνηση. Μια τέτοια εξέλιξη καλλιεργεί μια κάποια αισιοδοξία ότι η "πληγή" της πανδημίας δεν θα επηρεάσει και τόσο την οικονομία από το δεύτερο τρίμηνο του έτους (το πρώτο είναι επίσης σχεδόν χαμένο), απειλώντας όλο και λιγότερο το ταμειακό "μαξιλάρι" της χώρας. Όπως έχουν άλλωστε επισημάνει σχεδόν όλοι οι οίκοι αξιολόγησης, η παρουσία του μεγάλου ταμειακού αποθέματος της Ελλάδας, λειτουργεί ως ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διατήρηση της οικονομίας σε τροχιά βιωσιμότητας.

Υπενθυμίζεται ότι για το 2021, η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό της εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,8%, ενώ η Κομισιόν βλέπει αύξηση 3,5%. Ωστόσο, όπως παρατηρεί σήμερα η Axia η εκτίμηση του προϋπολογισμού δεν περιλαμβάνει το lockdowns του λιανικού εμπορίου στο πρώτο τρίμηνο του 2021 (μόνο το κλείσιμο των επιχειρήσεων εστίασης), ενώ η έκθεση της Κομισιόν το λαμβάνει υπόψη.