X.A: Οριακή υποχώρηση 0,02% με θετικό πρωταγωνιστή την Πειραιώς

23/03/2021, 17:38
X.A: Οριακή υποχώρηση 0,02% με θετικό πρωταγωνιστή την Πειραιώς

Στις 831,86 μονάδες έκλεισε την Τρίτη ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά 0,02% πιό κάτω από το κλείσιμο της Δευτέρας. Η αξία των συναλλαγών ήταν 161,7 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,25%, στις 1.997,52 μονάδες. Ο δείκτης Mid Cap έκλεισε στις 1.186,42 μονάδες, με κέρδη 0,54%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,52% στις 521,37 μονάδες.

Βασικός πρωταγωνιστής της σημερινής συνεδρίασης ήταν και σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς. Ενώ η μετοχή της βρέθηκε να χάνει 13,29%, στη συνέχεια, λόγω της διάδοσης ορισμένων σεναρίων περί αλλαγής της πρότασης για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, προκειμένου να μην ζημιώσουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι, η μετοχή έκανε ράλι, για να κλείσει με κέρδη 12,38%.

Αν και η άνοδος αυτή δεν ισοσκελίζει παρά στο ελάχιστο τις σωρευτικές απώλειες στις τελευταίες συνεδριάσεις που αγγίζουν το 60%, τα θετικά σενάρια, σε περίπτωση που ευοδωθούν θα αλλάξουν το κλίμα.

Στις υπόλοιπες μετοχές που κινήθηκαν ανοδικά περιλαμβάνεται η Βιοχάλκο με άνοδο 8,07%, η Aegean με +4,54%, ανατρέποντας και αυτή το ενδοσυνεδριακό -8,17%. Με κέρδη 3,45% έκλεισε ο Ελλάκτωρ και με άνοδο +1,37% ο Titan. 'Ηπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, Λάμδα, ΟΛΠ και Σαράντης.

Από τις ,ετοχές που κατέγραψαν πτώση, η Jumbo έκλεισε με απώλειες 2,40%, με τις Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλή, Motor Oil, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς απο τη μια πλευρά η διασάφηση των όρων της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς αλλά και η εκκαθάριση των ισολογισμών στο σύνολο του κλάδου αναμενεται να βελτιώσει τις επιδόσεις του μεσο-μακροπρόθεσμα.

Αλλο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν οι εξελίξεις στον κατασκευαστικό κλάδο με τα τρία πακέτα της ΓΕΚ Τέρνα (7,25%), και του Ελλάκτωρα (με το 1,56%). Τα πακέτα, αυτά , τα οποία σχετίζονται με σημαντικές μετοχικές αλλαγές, ανέβασαν τη συναλλακτική δραστηριότητα κατά 87,3 εκατ. ευρώ, αλλά δίνουν και το στίγμα της βελτίωσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας που αναμένεται στη χώρα τα επόμενα τρίμηνα.