Χ.Α: Η διαφοροποίηση επιλεγμένων τίτλων οδήγησε σε άνοδο 0,51%

07/04/2021, 17:50
Χ.Α: Η  διαφοροποίηση επιλεγμένων τίτλων οδήγησε σε άνοδο 0,51%

Στις 881,49 μονάδες έκλεισε σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά 0,51% πιό πάνω από το κλείσιμο της Τρίτης. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 86,9 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,64%, στις 2.131,47 μονάδες. Ο δείκτης MidCap κατέγραψε κέρδη 0,73%, στις 1.267,30 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,66% στις 573,73 μονάδες.

Από τις μετοχές που διακινηκαν, η ΔΕΗ και η Eurobank κατέγραψαν σημαντική άνοδο, κατά 3,83% και το 3,66%, αντίστοιχα. Η Alpha Bank κατέγραψε άνοδο 2,53%. Πάνω από 1% ήταν τα κέρδη σε Βιοχάλκο, Motor Oil, Coca Cola και Σαράντης, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ και Titan.

Αντίθετα, η Τράπεζα Πειραιώς έκλεισε με απώλειες 10,93%, με τις Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ και ΓΕΚ Τέρνα να την ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Ήπια πτώση παρουσίασαν οι Φουρλής, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, Jumbo και ΟΤΕ.

Η άνοδος, για μια ακόμη συνεδρίαση, οφείλεται στην θετική πορεία επιλεγμένων τίτλων, οι οποίοι στήριξαν τον Γενικό Δείκτη, απορροφώντας τις πιέσεις σε συγκεκριμένους τίτλους, αλλά και σε κινήσεις κατοχύρωσης των έως σήμερα κερδών.

Οι εξελίξεις στην Πειραιώς αν και επηρεάζουν τον τραπεζικό κλάδο συνολικά, δεν φαίνεται να δρούν καταλυτικά στη συνολική πορεία της αγοράς, καθώς υπάρχει μια έντονη διαφοροποίηση των άλλων μετοχών του κλάδου. Βεβαίως, σύμφωνα με τους αναλυτές, θετικές εξελίξεις θα εξακολουθήσουν και θα οφείλονται σε επιχειρήσεις κλάδων που οφελούνται από το σχέδιο "Ελλάδα 2.0" με τους πυλώνες και τους άξονες που καταδεικνύει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Βέβαια, σημαντικό ρόλο στην πορεία της αγοράς θα διαδραματίσει και η ανάκαμψη της οικονομίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αν και στο σύνολο του 2021 η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα κρατηθεί χαμηλά, κυρίως λόγω της μεγάλης ύφεσης που αναμένεται στο α’ τρίμηνο, ωστόσο το β’ εξάμηνο αναμένεται εντυπωσιακό, με την οικονομία να αρχίζει να "ανεβάζει" ρυθμούς από το τρέχον β’ τρίμηνο και την ανάκαμψη να κορυφώνεται στο γ’ και το δ’ τρίμηνο.