Χ.Α: Άνοδος 0,66% με στήριξη από Εθνική, Τερνα Ενεργειακή και ΕΛ.ΠΕ

12/04/2021, 17:55
Χ.Α: Άνοδος 0,66% με στήριξη από Εθνική, Τερνα Ενεργειακή και ΕΛ.ΠΕ

Στις 897,55 μονάδες έκλεισε τη Δευτέρα ο Γενικο Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά 0,66% πιό πάνω από το κλείσιμο της Παρασκευής. Η αξία των συναλλαγών ήταν 89,7 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,80%, στις 2.173,32 μονάδες. Ο δείκτης Mid Cap κατέγραψε απώλειες 0,06% κλείνοντας στις 1.288,71 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,12% στις 594,77 μονάδες.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, η Εθνική κατέγραψε τα μεγαλύτερη κέρδη με 5,22%. Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε με άνοδο4,44%. Κέρδη 3,71% σημείωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 3,45% και η ΕΥΔΑΠ κατά 2,50%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Μυτιληναίο, Φουρλή και Motor Oil, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, Titan, Coca Cola και ΟΠΑΠ.

Αντίθετα, η Πειραιώς συνέχισε την συνήθη, πλέον, αρνητική της πορεία κλείνοντας σήμερα με απώλειες 13,54%, με τον Σαράντη να χάνει 2,11%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, ΟΛΠ, Βιοχάλκο, ΟΤΕ και Eurobank. Χωρίς μεταβολή παρέμειναν η Aegean και η ΓΕΚ Τέρνα.

Ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε τελικά να κλείσει πάνω από το νέο "ψυχολογικό φράγμα" των 900 μονάδων, όμως έμεινε σε απόσταση αναπνοής λόγω της στήριξης που έλαβε από την ανοδική πορεία των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, της Τέρνα Ενεργειακής και των Ελληνικών Πετρελαίων, τη στιγμή που πολλές μετοχές είχαν πτωτική πορεία.

Σημειώνεται ότι παρά την έλλειψη καταλυτών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικα την πορεία της αγοράς, σήμερα, η Goldman Sachs εντάσσει στο "καλάθι" των 61 επιλεγμένων μετοxών της στην Ευρώπη και τη μετοχή του ΟΤΕ, ενώ επαναλαμβάνει τη σύστασή της για overweight θέσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς και την προτίμησή της για τον κλάδο των ταξιδιών και ψυχαγωγίας, και των επιχειρηματικών υπηρεσιών.

Σε ότι αφορά τα μακροοικονομικά, ο οίκος αξιολόγησης Fitch χαρακτήρισε ως βιώσιμο το ελληνικό χρέος λόγω του συνδυασμού των χαμηλών επιτοκίων της αγοράς, των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων της Ελλάδας και του ευνοϊκού προφίλ χρέους με μακρά περίοδο ωρίμανσης.