Χ.Α: Ράλι + 2,09% λόγω φορολογικών ελαφρύνσεων και εμβολιασμών

22/04/2021, 17:56
Χ.Α: Ράλι + 2,09% λόγω φορολογικών ελαφρύνσεων και εμβολιασμών

Στις 893,76 μονάδες έκλεισε σήμερα, Πέμπτη, ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά 2,09% πιό πάνω από την Τετάρτη μετά από ανοδικό ράλι στο οποίο οδήγησαν οι εξαγγελθείσες από την κυβέρνηση φορολογικές ελαφρύνσεις για ιδιώτες και επιχειρήσεις καθώς και η επιτάχυνση της διαδικασίας των εμβολιασμών. Η αξία ων συναλλαγών ήταν 90 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο, επίσης, 2,09%, στις 2.164,47 μονάδες. Ο δείκτης Mid Cap κατέγραψε κέρδη 2,31%, στις 1.305,64 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με ακόμη μεγαλύτερα κέρδη 3,12% στις 594,30 μονάδες.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν εκτός από τα μεγάλα κέρδη της Ελλάκτωρ και της Alpha Bank που είχαν κέρδη 14,64% και 6,59%, αντίστοιχα, η Βιοχάλκο συνέχισε την ανοδική πορεία με 5,22% σήμερα (+6,44% χθες). Φουρλής, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Εθνική και Σαράντης ακολούθησαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 3%.

Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο, Coca Cola, Aegean, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Titan, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα και Eurobank, ενώ αντίθετα, , ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΔΕΗ και Jumbo. Η Τέρνα Ενεργειακή υποχώρησε κατά 2,52%.

Ο τίτλος που πρωταγωνίστησε σήμερα ήταν αυτός του Ελλάκτωρ, ο οποίος έκλεισε με κέρδη 14,64%, μετά και την έκβαση της σημερινής έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, η οποία έδωσε ένα τέλος στην πολύμηνη αβεβαιότητα του ομίλου. Η ΓΣ ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ, ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τιμή διάθεσης 90 λεπτά ανά μετοχή και αναλογία 1,25 νέες μετοχές για κάθε 2 παλαιές.

Η μετοχή της Πειραιώς, η οποία στο πρώτο μισό της συνεδρίασης έδειχνε ικανή να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους του προηγούμενου τριημέρου, φτάνοντας μάλιστα έως και το +5%. Ωστόσο, όπως φάνηκε στο τέλος το τριήμερο -62,6% δεν έφτανε, με τον τίτλο και πάλι να κλείνει σε αρνητικά εδάφη, αυτή τη φορά όμως με απώλειες 1,68%.

Όπως επισημαίνουν σήμερα αρκετοί εγχώριοι αναλυτές, εκτός από τις επιχειρηματικές εξελίξεις, η αγορά δείχνει να αντιδρά θετικά στα σχέδια της κυβέρνησης για επιτάχυνση των εμβολιασμών, αλλά και στα σχέδια φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων.