Χ.Α: Συνεχίστηκε για τέταρτη συνεδρίαση η ανοδική αντίδραση με + 0,74%

23/07/2021, 18:01
Χ.Α: Συνεχίστηκε για τέταρτη συνεδρίαση η ανοδική αντίδραση με + 0,74%

Στις 864,44 μονάδες έκλεισε την παρασκευή ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά 0,74% πιό πάνω από τη συνεδρίαση της Πέμπτης, καταφέρνοτας να καλύψει πάνω από το 30% των απωλειών του μήνα. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 31,6 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,75%, στις 2.069,09 μονάδες. Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) έκλεισε μέ κέρδη 0,49%, στις 1.413,35 μονάδες. Ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε με άνοδο 1,73% στις 522,21 μονάδες.

Στο επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,27%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,58%. Η πτώση στον δείκτη των τραπεζών έφτασε το 2,98%.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, η Eurobank, η ΕΥΔΑΠ και η ΔΕΗ ξεχώρισαν σήμερα καταγράφοντας κέρδη που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του +1% κινήθηκαν οι Σαράντης, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Jumbo, ΕΛΧΑ, Motor Oil, Alpha Bank, Coca Cola, Εθνική και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Aegean και Titan, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Η Λάμδα έκλεισε με απώλειες 1%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς, η ολοκλήρωση πολλών και σημαντικών σε μέγεθος αυξήσεων κεφαλαίου και η έκδοση ομολόγων απελευθέρωσε κάποιες δυνάμεις και έδωσε μια μικρή ανάσα ανόδου.

Μάλιστα, με την λήξη και της διαδικασίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ, συμπληρώνεται ένας σύντομος σε διάρκεια αλλά μακρύς κύκλος άντλησης κεφαλαίων από το Χρηματιστήριο, με τον δείκτη αναφοράς να διατηρεί μέρος των ανοδικών κεκτημένων και τις εταιρείες να έχουν πλέον ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση

Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν και οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων εξαμήνου που θα δώσουν νέο υλικό προς αξιολόγηση και, ενδεχομένως, αποφάσεις στους επενδυτές. Σε αυτή την συγκυρία οι εισηγμένες εταιρείες θα έχουν και ένα επιπλέον όφελος από την μείωση του εταιρικού φόρου, ο οποίος θα έχει και την επίδραση του α’ φετινού τριμήνου για όσες εταιρείες δεν δημοσίευσαν πριν τις 12 Μαΐου.

Εκτός από τα οικονομικά πεπραγμένα του δευτέρου τριμήνου θα δοθούν κάποιες πρώτες κατευθύνσεις για το πώς αναμένεται να κινηθεί το υπόλοιπο της χρονιάς. Αυτό θα είναι το δεύτερο και ίσως το σημαντικότερο σημείο της ανάγνωσης των αποτελεσμάτων καθώς θα δώσει μια πιο καλή ένδειξη ετοιμότητας σε πιθανά σενάρια lockdown που θα υποχρεώσουν εκ νέου σε περιορισμούς που θα επιφέρουν επιβράδυνση στην οικονομική δραστηριότητα.