Jefferies: Bullish για την Ελλάδα - Οι μετοχές που ξεχωρίζουν

15/04/2022, 16:09
Jefferies: Bullish για την Ελλάδα - Οι μετοχές που ξεχωρίζουν

«Bullish» δηλώνει η Jefferies απέναντι στην Ελλάδα και το Χρηματιστήριο της Αθήνας, στηρίζοντας την αισιοδοξία της κυρίως στην αύξηση των καταθέσεων στις τράπεζες, κάτι που όπως επισημαίνει, αποτελεί μία εντυπωσιακή ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου, από το πρόβλημα του αποπληθωρισμού που αντιμετώπιζε την τελευταία δεκαετία, η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει τώρα ένα πρόβλημα πληθωρισμού, που με τη σειρά του επιδεινώνει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Η Jefferies αναγνωρίζει ότι οι προσδοκίες για την ανάπτυξη του 2022 έχουν μετριαστεί σε σχέση με την προηγούμενη αισιοδοξία, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις να μιλούν τώρα για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,2%, όμως επισημαίνει ότι η Ελλάδα άνοιξε επισήμως τις πόρτες της στους ξένους τουρίστες από την 1η Μαρτίου.

«Η Ελλάδα δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο, αλλά θα πρέπει να θεωρείται ότι κάνει υγιή πρόοδο», επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του οίκου, δίνοντας μεγάλη έμφαση σε ένα στοιχείο που όπως επισημαίνουν, δεν προσέχουν πολλοί: Την αύξηση των καταθέσεων, η οποία είναι κατακόρυφη.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παραμένει υψηλή και η μεταποίηση βρίσκεται σε φάση επέκτασης, ενώ το ποσοστό της ανεργίας έχει πέσει σχεδόν στο μισό σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια.

Τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί σημαντικά υπό το πρόγραμμα Ηρακλής και η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα έχει βελτιωθεί αισθητά. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο δείκτης του χρέους/ΑΕΠ θα πέσει κάτω από τα προ-πανδημίας επίπεδα έως το 2023, σημειώνει η Jefferies.

Οι ελληνικές μετοχές - survivors και οι εισηγμένες σε ξένες αγορές

Το χρηματιστήριο έχει παραμείνει περίπου στάσιμο τον τελευταίο χρόνο, με τους αναλυτές να υπολογίζουν το P/E για τους επόμενους 12 μήνες στο 10,8, το P/B στο 0,93 και τη μερισματική απόδοση στο 3,7%.

Στο καλάθι της Jefferies με τις ελληνικές μετοχές – survivors συγκαταλέγονται οι ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Jumbo και Motor Oil.

Και από τις ελληνικές εταιρείες που είναι εισηγμένες σε ξένα χρηματιστήρια, ο οίκος συστήνει την αγορά των Capital Products, Danaos, Gaslog Partners, Star Bulk Carriers, Stealthgas και Tsakos. Σύσταση διακράτησης δίνει για τις Coca Cola HBC και Diana Shipping.

Η ουκρανική κρίση

Εξηγώντας πώς η Ελλάδα βιώνει τη μία κρίση μετά την άλλη, η Jefferies θυμίζει πως αφότου κατάφερε να κλείσει το κεφάλαιο της κρίσης χρέους, η χώρα υπέστη ένα από τα μεγαλύτερα σοκ από την πανδημία λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από τον τουρισμό και μετά ακολούθησε το ενεργειακό σοκ, που «χτύπησε» το εμπορικό ισοζύγιο.

Η Ελλάδα εισάγει το 40% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία (33% τον Ιανουάριο) και εξαρτάται για το 71% της ενεργειακής κατανάλωσης από εισαγωγές. Οι ανανεώσιμες πηγές έχουν αυξηθεί από το 6,9% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης το 2004 στο 15,5% το 2017.

Σε αυτό το περιβάλλον, το εμπορικό ισοζύγιο έχει γυρίσει αρνητικό, ενώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ήταν περίπου 6% στα τέλη του περασμένου έτους.

Όμως, όπως τονίζει η Jefferies, οι οικονομικές επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης δεν έχουν πλήξει το αξιόχρεο, το οποίο όπως δείχνουν δείκτες όπως τα CDS, έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Άλλωστε, το ΔΝΤ εξακολουθεί να περιμένει ανάπτυξη 3,5% φέτος (εκτίμηση την οποία η Jefferies θεωρεί κάπως αισιόδοξη) και πληθωρισμό 4,5%.