Μαζί, με στόχο την υγεία: Ενώνοντας νησιά και στεριά με «όχημα» την Υγεία

16/11/2022, 14:07
Μαζί, με στόχο την υγεία: Ενώνοντας νησιά και στεριά με «όχημα» την Υγεία

Tο πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Alpha Bank «Μαζί, με στόχο την υγεία», συμπλήρωσε οχτώ χρόνια προσφοράς στα ελληνικά νησιά και πλέον συνεχίζει την πορεία του στην ηπειρωτική χώρα.

Τι κοινό μπορεί να έχει η Ηρακλειά με την Καρυά Ολύμπου; Η Σαμοθράκη με τη Δημητσάνα Αρκαδίας; Τι μπορεί να συνδέει το Καστελόριζο με το Πεντάβρυσο Καστοριάς και τα Κύθηρα με τη Ζαγορά Πηλίου; Όλες τους είναι απομακρυσμένες περιοχές και οι κάτοικοί τους κατά καιρούς αντιμετωπίζουν προβλήματα προσβασιμότητας σε υπηρεσίες Υγείας. Τις ανάγκες αυτές έρχεται να καλύψει σε μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Alpha Bank «Μαζί, με στόχο την υγεία», το οποίο συμπλήρωσε οχτώ χρόνια προσφοράς στα ελληνικά νησιά και πλέον συνεχίζει την πορεία του στην ηπειρωτική χώρα.

Το «Μαζί, με στόχο την υγεία», το οποίο υλοποιείται αδιάκοπα από το 2014 σε συνεργασία με την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Άγονη Γραμμή Γόνιμη», έδωσε τη δυνατότητα σε περισσότερους από 833.000 μόνιμους κατοίκους 70 ελληνικών νησιών να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας, ενισχύοντας 74 δομές στη νησιωτική χώρα με 242.504 τεμάχια ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού. Παράλληλα, δημιούργησε πολλαπλασιαστική αξία (Social Return on Investment) ύψους 9,62, που σημαίνει ότι, για κάθε €1 που επενδύθηκε στο Πρόγραμμα, η αξία που επεστράφη στην κοινωνία ανήλθε σε €9,62. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα πρόγραμμα που εν τέλει δεκαπλασιάζει σχεδόν την επένδυσή του.

Το βασικότερο αποτύπωμα του προγράμματος, ωστόσο, φαίνεται μέσα από τον τρόπο που το περιγράφουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι: το ιατρικό προσωπικό και οι τοπικές κοινότητες.

Ελληνικά νησιά: άλλα το χειμώνα, άλλα το καλοκαίρι

«Το ιατρείο σε ένα τόσο μικρό νησί έχει αρκετές ιδιαιτερότητες. Δεν υπάρχει η δυνατότητα για απεικονιστικές εξετάσεις ή εργαστηριακούς ελέγχους. Όταν υπάρχει κάποια ανάγκη, οι ασθενείς μεταφέρονται σε άλλες δομές, μακριά από το μέρος τους», δήλωσε η Κατερίνα Βορδώνη, αγροτική Ιατρός του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου (ΠΠΙ) Ηρακλειάς, κατά την εκδήλωση παρουσίασης της «Μελέτης Κοινωνικού Αντικτύπου» του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στο νησί των Μικρών Κυκλάδων, στις αρχές Οκτωβρίου. «Τον χειμώνα, η ακτοπλοϊκή σύνδεση με νησιά που έχουν δευτεροβάθμιες υπηρεσίες Υγείας μειώνεται και επιβάλλεται να είμαστε ακόμη πιο σωστοί. Εκεί, λοιπόν, έρχεται η σημασία του εξοπλισμού που έχουμε στα χέρια μας», τονίζει από την πλευρά του ο Γιάννης Σασιάκος, αγροτικός Ιατρός ΠΠΙ Κουφονησίων, δίνοντας το στίγμα για το πώς αντιμετωπίζει η ιατρική κοινότητα τη συμβολή της Alpha Bank στην Υγεία.

Αποτελεσματικότητα και συνεργασία

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Τζανάκης, Διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων στάθηκε στην αποτελεσματικότητα των διαδικασιών του προγράμματος, στη συνεργασία των αρμόδιων φορέων και στην ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η Alpha Bank: «Έγινε η καταγραφή της ανάγκης και χωρίς δεύτερη κουβέντα πήραμε την έγκριση. Χωρίς τρίτη κουβέντα, το μηχάνημα αιμοκάθαρσης ήρθε στους χώρους μας και άρχισε να λειτουργεί άμεσα και πλέον πραγματοποιεί πάνω από 900 αιμοκαθάρσεις κάθε χρόνο».

Η προσφορά του «Μαζί, με στόχο την υγεία» δεν περιορίζεται σε συμβατικό εξοπλισμό, με τελευταίας τεχνολογίας συστήματα και συσκευές να δωρίζονται σε δομές Υγείας. «Η τράπεζα μας έδωσε μια θερμοκοιτίδα που είναι φορητή και παράλληλα μπορεί να κάνει κι άλλα πράγματα λόγω της τεχνολογίας της. Έτσι, όταν υπάρχει ένα νεογνό που πρέπει να μεταφερθεί, η υποστήριξή του -μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταφορά γίνεται από εμάς- γίνεται μέσω του εξοπλισμού που έχουμε στα χέρια μας σήμερα», σημείωσε η Ιμμακολάτα Ντε Μάτζιο, Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας.

Win-win για την τοπική κοινότητα

Στα οφέλη του «Μαζί, με στόχο την υγεία» για τις τοπικές κοινωνίες αναφέρθηκαν οι δήμαρχοι και πρόεδροι των ωφελούμενων νησιών. «Σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού πρέπει έρθει στο νησί ελικόπτερο. Η ζωή στο νησί είναι δύσκολη», υπογράμμισε ο Δημήτρης Γαβαλάς, Πρόεδρος της Κοινότητας Ηρακλειάς, ενώ ο Δημήτρης Λιανός, Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στάθηκε στις σχέσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της πολυετούς δραστηριοποίησης της Alpha Bank στον χώρο της Υγείας: «Αυτές οι πρωτοβουλίες δείχνουν την αγάπη και την προσπάθεια των φορέων για συνεργασία και προσφορά. Είναι λογικό να αναπτύσσονται σχέσεις που διαρκούν στον χρόνο. Οι μόνιμοι κάτοικοι, βλέποντας αυτή την προσφορά, αποκτούν και οι ίδιοι κίνητρο για την παραμονή τους στα νησιά».

Η τοπική κοινωνία, όμως, ωφελείται και με έναν ακόμη τρόπο: «Απετράπησαν αρκετές διακομιδές λόγω της σωστής, έγκαιρης, και έγκυρης διάγνωσης που έγινε με τον σωστό εξοπλισμό που έχουμε σήμερα. Αυτό είναι αποτέλεσμα της σωστής σφυγμομέτρησης των αναγκών της τοπικής κοινωνίας και των δομών Υγείας», δήλωσε ο Γιώργος Δανιήλ, Δήμαρχος Οινουσσών, ενώ ο Παύλος Δάγλας, Δήμαρχος Μεγανησίου, στάθηκε στους δρόμους που άνοιξε το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Alpha Bank: «Πλέον έχουμε κι άλλες δωρεές, από άλλα ιδρύματα, οργανισμούς και φορείς για δράσεις με την τοπική κοινωνία. Το πρότυπο συνεργασίας που λειτούργησε τα προηγούμενα χρόνια πρέπει να συνεχιστεί».

Το μέλλον στην ηπειρωτική Ελλάδα

Σειρά έχει πλέον η ηπειρωτική Ελλάδα, με το «Μαζί, με στόχο την υγεία» να επεκτείνεται και να καλύπτει τις ανάγκες όχι μόνο δομών Υγείας, αλλά και Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων σε απομακρυσμένες περιοχές, με πρώτο σταθμό την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η επέκτασή του δεν είναι μόνο γεωγραφική, αφού στο πρόγραμμα προστίθεται και μία ακόμη δράση, η οποία αναμένεται να ενισχύσει τον αντίκτυπό του. Σε συνεργασία με τον οργανισμό GivMed, οι εργαζόμενοι της Alpha Bank θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεές φαρμάκων σε Κοινωνικά Φαρμακεία και να γίνονται με αυτόν τον τρόπο πραγματικοί κοινωνοί της προσφοράς της Τράπεζας στην ελληνική κοινωνία.