Το Χ.Α. σε τροχιά σταθεροποίησης

01/04/2018, 10:54
xrimatistirio

Σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι 29 Μαρτίου, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών του Χ.Α. να κινείται γύρω από τη ζώνη των 790 μονάδων και τους επενδυτές να περιορίζουν τις συναλλαγές τους, με φόντο τις ανακοινώσεις των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων των τραπεζών αλλά και τα κρίσιμα ανοιχτά εθνικά ζητήματα σχετικά με την προοπτική της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια έως το τέλος του έτους, την ελάφρυνση του χρέους αλλά και τις ελληνοτουρκικές εξελίξεις. Πιο συγκεκριμένα, εν μέσω διακυμάνσεων και εναλλαγών προσήμου, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε με νέες απώλειες της τάξης του 0,89% στις 780,50 μονάδες, ενώ παρά τις πιέσεις σε αμερικάνικες μετοχές τεχνολογίας της Wall Street, ο περιορισμός του κινδύνου για παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο έδωσε ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές.

Το πακέτο πώλησης του 67% της ΟΛΘ μονοπώλησε τις συναλλαγές, με το συνολικό εβδομαδιαίο τζίρο να εκτοξεύεται στα 555,66 εκατ. ευρώ και τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών να ανέρχεται στα 111,13 εκατ. ευρώ.


Ο δείκτης FTSE/Χ.Α. LARGE CAP σημείωσε οριακή άνοδο 0,05%, ενώ και ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΜΕΣΑΙΑΣ - ΜΙΚΡΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠ. ενισχύθηκε κατά 0,11%.


Απώλειες κατέγραψαν οι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες την εβδομάδα που πέρασε, με κυριότερες αυτές των δεικτών FTSE/Χ.Α. ΤΑΞΙΔΙΑ – ΑΝΑΨΥΧΗ και FTSE/Χ.Α. ΕΜΠΟΡΙΟ, οι οποίοι έκλεισαν με πτώση της τάξης του 5,23% και 5,14%, αντίστοιχα. Στον αντίποδα, τα υψηλότερα κέρδη εμφάνισε ο δείκτης FTSE/Χ.Α. ΤΡΟΦΙΜΑ – ΠΟΤΑ, που έκλεισε ανοδικά κατά 5,84%, ενώ ακολούθησε ο δείκτης FTSE/Χ.Α. ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ με θετική εβδομαδιαία μεταβολή της τάξης του 3,38%.