«Καμπανάκια» για τις ευρωπαϊκές μετοχές

18/06/2018, 08:58
«Καμπανάκια» για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Στην υποβάθμιση των ευρωπαϊκών μετοχών προχώρησαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Credit Suisse. Εκτιμούν ότι οι αποτιμήσεις στην Ευρώπη δεν είναι φθηνές και ότι ο ιταλικός πολιτικός κίνδυνος ήταν απίθανο να διαλυθεί.

Όπως προειδοποίησε η ελβετική τράπεζα, οι ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύονται με παρόμοιους δείκτες τιμής προς κέρδη (p/e) με αυτές των αμερικανικών μετοχών και δεν αποτιμούν επαρκώς τους κινδύνους μίας αδύναμης ιταλικής οικονομίας καθώς και τις τριβές μεταξύ της νέας κυβέρνησης και της Ευρώπης.

«Οι μετοχές της ηπειρωτικής Ευρώπης δίνουν μια πιθανότητα μόλις 15% για το ξέσπασμα μίας κρίσης στην Ευρωζώνη, σε σύγκριση με την πιθανότητα 32% που αποτιμά το spread μεταξύ των ιταλικών ομολόγων και των γερμανικών ομολόγων», όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Credit Suisse σε σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας.

Η ελβετική τράπεζα υπολόγισε την πιθανότητα αυτή συγκρίνοντας τόσο το σημερινό spread όσο και το υψηλό που επιτεύχθηκε κατά την ελληνική κρίση, με το χαμηλό επίπεδο που επιτεύχθηκε μετά την κρίση. Αν υποτεθεί ότι η πιθανότητα κρίσης στην Ευρωζώνη κατά την περίοδο της ελληνικής κρίσης ήταν στο 100% , τότε προσαρμόζοντας τα σημερινά στοιχεία, η πιθανότητα αγγίζει το 32% για μία τέτοια εξέλιξη σήμερα.

Πάντως, όπως επισημαίνει, αν βελτιωθεί η πολιτική κατάσταση της Ιταλίας, το ευρώ θα πρέπει να είναι το πρώτο που θα κερδίσει έδαφος και όχι οι μετοχές. «Το ευρώ είναι στην πραγματικότητα φθηνότερο από τις μετοχές της Ευρωζώνης», τονίζει η Credit Suisse.

Η ελβετική τράπεζα επισημαίνει ότι εξακολουθεί να διατηρεί under weight στάση στις ιταλικές μετοχές, αλλά επίσης παραμένει over weight στις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες αποτελούν τον κλάδο με τις χειρότερες αποδόσεις από τις αρχές του έτους. Τέλος, η Credit Suisse αναβάθμισε επίσης τις ιαπωνικές μετοχές, λέγοντας ότι η αγορά είχε φτάσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.