Ορατότης κοντά στο μηδέν για έξοδο στις αγορές!

10/08/2018, 11:56
OMOLOGA


Θολώνει πολύ το τοπίο που είχε... φανταστεί η κυβέρνηση για την έξοδο στις αγορές, καθώς η διεθνής αναταραχή παρέσυρε για μία ακόμη φορά τα ελληνικά ομόλογα. Είναι πλέον προφανές και στον πλέον αδαή ότι οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι παραμένουν ευάλωτοι σε οποιαδήποτε εξωτερικά σοκ. Κι όλα αυτά μόλις 10 ημέρες πριν από την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Νευρικότητα λόγω Ιταλίας

Η έντονη νευρικότητα που κυριαρχεί γύρω από την ιταλική αγορά εξαιτίας του προϋπολογισμού του 2019, ο οποίος είναι υπό συζήτηση και οι επενδυτές ανησυχούν μήπως οδηγήσει σε ρήξη μεταξύ της Ρώμης και των Βρυξελλών, μεταδίδεται και πάλι με μεγάλη ταχύτητα στα ελληνικά ομόλογα. Σε αυτό ήρθαν να προστεθούν τόσο η νέα κρίση που «χτυπά» τις τουρκικές μετοχές και τα ομόλογα, προκαλώντας τριγμούς στις αναδυόμενες αγορές, αλλά και οι κραδασμοί στη Ρωσία λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου πήρε και πάλι την ανιούσα, μετά ένα πολύ μικρό διάλειμμα βελτίωσης, «σπάζοντας» εκ νέου το φράγμα του 4%. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο 4,144% με άνοδο της τάξεως του 4,15%, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τις 22 Ιουνίου. Ακόμα πιο έντονες ήταν οι πιέσεις στο 5ετές ελληνικό ομόλογο, με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 3,212% με άνοδο της τάξεως του 5,28%, επίσης στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του Ιουνίου, ενώ το 7ετές κρατικό ομόλογο εμφάνισε απόδοση της τάξεως του 3,725% από 3,51% προηγουμένως, έχοντας απομακρυνθεί και πάλι από το επίπεδο της έκδοσής του τον Φεβρουάριο (3,5%).
Κλείνει ο δρόμος και για τον Σεπτέμβριο

Με το στοίχημα της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές πριν από τις 20 Αυγούστου να έχει ήδη χαθεί, ο δρόμος προς μία πιθανή νέα έκδοση τον Σεπτέμβριο έχει αρχίσει και αυτός και κλείνει. Το διεθνές κλίμα όχι απλά δεν έχει σταθεροποιηθεί όπως θα ήλπιζε το οικονομικό επιτελείο, μετά τα σεισμικά κύματα που προκάλεσε η πολιτική κρίση στην Ιταλία τον Μάιο, αλλά έχει επιδεινωθεί, με τους επενδυτές να τηρούν επιφυλακτική στάση αποφεύγοντας το ρίσκο, πραγματοποιώντας στροφή προς τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, το οποίο θυμίζει τις μέρες του περασμένου Μαΐου, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να εγκαταλείψει τα σχέδια για νέα έκδοση προσεχώς, όπως σημειώνουν στην «Κ» διαχειριστές κεφαλαίων. «Δεν θα πρέπει να επαναληφθεί το λάθος που έγινε νωρίτερα στο έτος», υπογραμμίζουν αναφερόμενοι στην έκδοση του 7ετούς ομολόγου.

Αλλωστε, όπως επεσήμανε και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αναφορικά με την προσπάθεια για επιστροφή στις αγορές, «πρέπει να είναι προσεκτική και καλοσχεδιασμένη η έξοδος, δεδομένων τόσο της ύπαρξης σημαντικού ύψους ταμειακών αποθεματικών ασφαλείας όσο και των κινδύνων επιδείνωσης του επενδυτικού κλίματος σε περίπτωση σχετικά υψηλών επιτοκίων λόγω αναταραχών στις διεθνείς αγορές».
ΔΝΤ και Ντράγκι

Εκτός από τις εξωτερικές εξελίξεις, τόσο η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε συνδυασμό με το «στοπ» που έβαλε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), έχει εξελιχθεί σε «βαρίδι» σε ό,τι αφορά το επενδυτικό κλίμα απέναντι στην Ελλάδα. Μόνο μία «γενναία» αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε έτσι να στείλει το επόμενο διάστημα ένα ισχυρό σήμα στις αγορές, η οποία ωστόσο δεν αναμένεται σύντομα.

Αν και σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναμένεται από την αγορά ότι θα προχωρήσει στην αναβάθμιση της Ελλάδας, ωστόσο εκτιμάται ότι θα είναι μία συντηρητική αναβάθμιση στο ίδιο πλαίσιο με αυτήν της S&P, κατά μία βαθμίδα και στο «Β+», η οποία διατηρεί τα ελληνικά ομόλογα αρκετά μακριά ακόμα από την κατηγορία του «επενδυτικού βαθμού».