Οι αγορές αναμένουν εναγωνίως την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα

04/07/2019, 11:52
Οι αγορές αναμένουν εναγωνίως την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα

Η εκλογή μιας κυβέρνησης που θα είναι φιλική προς το επιχειρείν στις εκλογές στην Ελλάδα αυτή την Κυριακή αναμένεται να διευρύνει ένα εξαιρετικό ράλι που αφορά στο χρέος και τις μετοχές του κράτους αυτού, τουλάχιστον για τον παρόντα χρόνο.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έφτασαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και ο δείκτης αναφοράς για τις μετοχές του κράτους καταγράφει κέρδη πάνω από 40% φέτος, απόδοση που είναι η καλύτερη παγκοσμίως. Αν και οι προκλήσεις που αφορούν στο ελληνικό χρέος είναι απίθανο να εκλείψουν σύντομα, ωστόσο οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων προβλέπουν ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, θα βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον και θα αυξήσει τη ζήτηση για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

«Η ελπίδα είναι ότι η νέα κυβέρνηση θα καταστήσει την Ελλάδα πιο φιλική στις επενδύσεις», δήλωσε ο Δημήτρης Δαρδάνης, επικεφαλής του τμήματος θεσμικών επενδυτών στην Piraeus Securities. «Η συνέχιση του ράλι θα εξαρτηθεί από το πόσο ισχυρή μπορεί να είναι η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας».

Πέρα από την αισιοδοξία, όμως, η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Η Ελλάδα παραμένει το πιο χρεωμένο κράτος της Ευρώπης και ο επικεφαλής του ταμείου κρίσης της ζώνης του ευρώ τον περασμένο μήνα επανέλαβε προειδοποιήσεις ότι το κράτος αυτό κινδυνεύει να μην πετύχει τους δημοσιονομικούς του στόχους. Οι δανειστές της Ελλάδας επιβαρύνονται από τη μεγαλύτερη αναλογία των επισφαλών δανείων (σε σχέση με το σύνολο των δανείων) στην Ευρώπη, παλεύοντας με την κατάληξη μιας κρίσης η οποία έφερε στη χώρα το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας σε όλη την Ευρώπη.

Ο κ.Δαρδάνης δήλωσε ότι ο τομέας της λιανικής, ο τραπεζικός τομέας, όπως και οι μετοχές, είναι ιδιαίτερα εστιασμένες καθώς οι επενδυτές περιμένουν μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, οι μετοχές στον τραπεζικό κλάδο δεν έχουν “φρενάρει”. Η Attica Bank SA ξεπερνά το 340% φέτος και η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. έχει κερδίσει πάνω από 260%.

Οι διαχειριστές χρημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο στρέφονται σε πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία για να αναζητήσουν αποδόσεις, καθώς οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως τον περασμένο μήνα εμφανίστηκαν ανοικτές σε παροχή περισσότερων κινήτρων και χαμηλότερα επιτόκια. Παράλληλα, ο δείκτης μετοχών του ΧΑΑ διαπραγματεύεται με έσοδα 17 φορές πάνω από τις εταιρικές κερδοφορίες, ποσοστό που είναι σχεδόν 20% υψηλότερο στον δείκτη Stoxx Europe 600.

Η αποτίμηση του ελληνικού χρέους μπορεί επίσης να επεκταθεί. Η Pavilion Global Markets συνέστησε την Τρίτη να αποκομίσουμε κέρδη από τα κρατικά ομόλογα διατηρώντας παράλληλα εποικοδομητική επένδυση σε μετοχές, καθώς οι στρατηγικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η μεγαλύτερη ανάπτυξη, η παραγωγικότητα και οι φορολογικές περικοπές είναι ευκολότερο να δημιουργήσουν προσδοκίες, παρά να έχουν δώσει όσα κέρδη μπορούσαν να δώσουν.

Παρά το γεγονός αυτό, ο δείκτης διαχείρισης προμηθειών του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα είναι ο υψηλότερος στην ευρωζώνη και οι πενταετείς συμβάσεις αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου μειώθηκαν στα χαμηλά επίπεδα που βρίσκονταν τον Ιανουάριο του 2010.