ΕΛΠΕ: Στις αγορές για νέο ομόλογο με επιτόκιο κάτω του 2%

27/09/2019, 12:39
1

Άνοιξε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί το βιβλίο προσφορών για το νέο 5ετές ομόλογο των Ελληνικών Πετρελαίων .

Σύμφωνα με πληροφορίες, το roadshow της εταιρείας για τις παρουσιάσεις στους επενδυτές ολοκληρώθηκε χθες. Από τις αρχές της εβδομάδας, η διοίκηση πραγματοποιούσε παρουσιάσεις σε Λονδίνο, Παρίσι και Ζυρίχη, ενώ οι επαφές ολοκληρώθηκαν χθες Πέμπτη στην Αθήνα.

Η διοίκηση έδωσε απο τη Δευτέρα την εντολή στους κύριους αναδόχους, την Goldman Sachs, την Credit Suisse και την Nomura καθώς και τις τέσσερις ελληνικές Τράπεζες.

Η εταιρεία στοχεύει στην έκδοση πενταετούς ομολόγου 300 έως 500 εκατ. ευρώ με ένα επιτόκιο μεταξύ 2,4-2,6%, ενώ δεν αποκλείεται να βρεθεί και κάτω από το 2% – έως και 1,80% – καθώς φαίνεται πως υπάρχει υψηλή ζήτηση από ξένους θεσμικούς.

Πρόσφατα ο ΟΤΕ πέτυχε επιτόκιο 0,875% με την εγγύηση της μητρικής, ωστόσο και τα ΕΛΠΕ λόγω των μεγεθών τους και της ιδιωτικοποίησης δύναται να επιτύχει καλύτερους όρους δανεισμού.

H Goldman Sachs η οποία πραγματοποιεί την δεύτερη έκδοση ομολόγου στην Ελλάδα στοχεύει σε ένα επίσης χαμηλό επιτόκιο δεδομένων των συνθηκών στις αγορές και της ιδιαιτερότητας της εταιρείας, εν όψει της ιδιωτικοποίησης.

Με την έκδοση του ομολόγου, τα Ελληνικά Πετρέλαια θα μειώσουν σημαντικά το κόστος και το ύψος του δανεισμού βελτιώνοντας έτι περαιτέρω τον ισολογισμό. Με τα χαμηλά επιτόκια που επικρατούν στην Ευρώπη η έκδοση αναμένεται να συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον – εν όψει και της πώλησης του ποσοτού του Δημοσίου με την διαδικασία του ανοίγματος βιβλίου προσφορών.