2020: Έρχεται νέα άνοδος στο Χρηματιστήριο

29/01/2020, 16:43
1

Ιδιαίτερα θετική για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών φέτος εμφανίζεται η Axia Rersearch, τονίζοντας πως οι οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές είναι θετικές, ο πολιτικός κίνδυνος είναι ελάχιστος, ενώ έρχονται πολλοί θετικοί καταλύτες στη συνέχεια. Έτσι το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα και τις ελληνικές μετοχές αναμένεται να διατηρηθεί, ενώ νέα IPOs στον κλάδο του real estate θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις προοπτικές της αγοράς.

Επενδυτική βαθμίδα στα τέλη του 2020

Όπως εκτιμά, οι αξιολογήσεις των οίκων απέναντι στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να βελτιώνονται σταδιακά κατά την επόμενη περίοδο, καθώς η χώρα συνεχίζει στην οδό της βελτίωσης. Επιπλέον, υποστηρίζει πως είναι ιδιαίτερα εφικτό η Ελλάδα να μπει στην κατηγορία "επενδυτικού βαθμού" ακόμη και προς το τέλος του δεύτερου εξαμήνου του 2020. Εκτός από την ενίσχυση του κλίματος και την επίσημη επιβεβαίωση της ανάκαμψης της χώρας, η αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας θα επιτρέψει: i) στις τράπεζες να έχουν πρόσβαση στις κύριες πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ · ii) στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο QE και iii) στην ελληνική αγορά να επιστρέψει σε (μερικούς) διεθνείς δείκτες.

Επιστροφή των "μεγάλων" επενδυτών

Επιστρέφοντας στις προοπτικές του Χ.Α, αντίθετα με πέρσι όπου η αγορά μετοχών δέχθηκε re-rating με βάση τις πολιτικές εξελίξεις, φέτος αναμένεται οι επενδυτές να επικεντρωθούν περισσότερο στα θεμελιώδη μεγέθη και τις προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων. Έτσι, αναμένεται να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα σχέδια των διοικήσεων και στις επενδυτικές αποφάσεις που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να τοποθετηθούν καλύτερα στο αναπτυσσόμενο περιβάλλον. Σχετικά με αυτό το μέτωπο, η Axia αναμένει επίσης ότι θα αλλάξει σταδιακά το μείγμα των επενδυτών στο Χ.Α με τα χαρτοφυλάκια που έχουν πιο μακροπρόθεσμους επενδυτικούς ορίζοντες να αρχίζουν να επιστρέφουν στην αγορά.

Διατήρηση του ανοδικού μομέντουμ στο Χ.Α

Εστιάζοντας στον Γενικό Δείκτη, μετά την αύξηση κατά 50% το 2019, η Axia αναμένει διατήρηση του μομέντουμ, αν και οι φετινές αποδόσεις μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρές όσο πέρυσι. Αυτό οφείλεται εν μέρει στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίο και οδήγησε το ράλι της αγοράς πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 107% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, οι σημερινές αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών έχουν έρθει αρκετά κοντά σε εκείνες των ευρωπαϊκών τραπεζών που αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα (υψηλά NPLs).

Όσον αφορά τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς, παραμένουν αρκετά ευνοϊκά και έτσι αναμένεται η αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) των μετοχών του FTSE25 να κινηθεί στο 22,8% σε ετήσια βάση το 2020. Οι μετοχές του FTSE-25 (εκτός τραπεζών) αναμένεται να κινηθούν επίσης με δείκτη P/E το 2020 και το 2021 στο 14,9x με 12,7x, σε σύγκριση με το 18,1x το 2019, ενώ όσον αφορά τον δείκτη EV / EBITDA για το 2020-21 τοποθετείται στο 8,0x-7,2x, σε σύγκριση με 8,5x το 2019.

Κέρδη άνω του 20% για τις μη τραπεζικές μετοχές

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Axia, οι δεικτοβαρείς μετοχές εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου θα κινηθούν με αποδόσεις άνω του 20% φέτος. Όπως επισημαίνει, οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις αναμένεται να συνεχίσουν να βελτιώνουν την κερδοφορία τους χάρη στην ομαλοποίηση των εγχώριων μακροοικονομικών μεγεθών. Αυτές οι θετικές προοπτικές αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τους υγιείς ισολογισμούς μέσω υψηλότερων επιπέδων κερδοφορίας και δημιουργίας ταμειακών ροών. Για τις μικρότερες επιχειρήσεις, το 2020 διαμορφώνεται ως θετικό έτος, δεδομένου του βελτιωμένου μακροοικονομικού πλαισίου σε συνδυασμό με τα επιχειρηματικά σχέδια υπέρ της ανάπτυξης και με την πρόσθετη ρευστότητα στο σύστημα.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για την κερδοφορία των ελληνικών εισηγμένων, όπως επισημαίνεται, είναι η μείωση του συντελεστή φορολογίας εταιρειών σε 24% από 28%, ενώ μια περαιτέρω μείωση στο 20% (προοπτική που έχει τεθεί από την κυβέρνηση) θα δώσει περαιτέρω ώθηση στα καθαρά κέρδη. Ο βασικός καταλύτης κατά την άποψη της Axia, είναι οι προσπάθειες αξιοποίησης του βελτιωμένου μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Η ανακοίνωση επεκτατικών σχεδίων, η έναρξη νέων επενδύσεων και η ενδεχόμενη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών, θα προσελκύσουν την προσοχή της αγοράς.

Τράπεζες και blue chips

Όσον αφορά τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, η Axia βλέπει περαιτέρω περιθώρια ανόδου φέτος, παρά το ράλι του 2019, ενώ χαρακτηρίζει το 2020 "το έτος της αλήθειας για τις ελληνικές τράπεζες". Βασικός οδηγός των αποδόσεών τους θα είναι οι προσπάθειες μείωσης των NPEs (μετά την έγκριση του Ηρακλή), καθώς αυτό θα οδηγήσει σε μειωμένο κόστος κινδύνου και θα ανοίξει τον δρόμο για υψηλότερα καθαρά κέρδη. Αν και είναι δύσκολο οι τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών να έχουν φέτος ανάλογες επιδόσεις με πέρσι,  ωστόσο η Axia παραμένει προσεκτικά αισιόδοξη για τις αποδόσεις του 2020.

Σημειώνεται πως πρόσφατα η Axia πραγματοποίησε ταξίδι στην Αθήνα και συνατήθηκε με τις διοικήσεις των τραπεζών και αξιωματούχους της κυβέρνησης. Το "σήμα" που στέλνουν πλέον οι επενδυτές σε ότι φορά την άποψή τους για την πορεία των ελληνικών τραπεζών είναι πως τα "μαύρα σύννεφα" (κίνδυνος dilution των μετόχων, αργή  μείωση των NPEs,  έλλειψη ζήτηση για πιστώσεις) έχουν διαλυθεί.

Έτσι για την Alpha Bank δίνει σύσταση buy και βλέπει περιθώρια ανόδου της τάξης του 35%,  για την Eurobank δίνει ουδέτερη σύσταση και βλέπει άνοδο φέτος της τάξης του 33%, για την Εθνική Τράπεζα δίνει σύσταση Buy και περιθώρια ανόδου 25%, ενώ για την Πειραιώς τηρεί ουδέτερη στάση και εκτιμά ότι συνολικά θα ενισχυθεί κατά 6% αυτό το έτος.

Σε ό,τι αφορά τον μη χρηματοπιστωτικό κλάδο, η Axia τοποθετεί στα top picks της τον ΟΠΑΠ λόγω των ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών, την Jumbo, την ΓΕΚ Τέρνα, την Lamda Development - λόγω των σημαντικών προοπτικών που σχετίζονται με το Ελληνικό, καθώς και την ΔΕΗ η οποία αποτελεί ένα ισχυρό turnaround story. 

Νέα IPOs στο real estate

Για τον κλάδο του real estate εκτιμά πως φέτος θα συνεχίσει να απολαμβάνει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω της προσδοκίας για περαιτέρω, σημαντική συρρίκνωση των yields ενώ η νέα φορολογική μεταρρύθμιση που προώθησε η κυβέρνηση είναι θετική για τον κλάδο. 

Οι διοικήσεις όλων των εισηγμένων του κλάδου έχουν παρουσιάσει φιλόδοξα επιχειρηματικά σχέδια, ενώ αναμένεται να εισαχθούν στο Χ.Α τους προσεχείς μήνες νέες εταιρείες ακινήτων, με εξίσου φιλόδοξα σχέδια. 

Σύμφωνα με την Axia το σύνολο του ενεργητικού των REICS που θα εισαχθούν στο Χ.Α στους επόμενους 12-18 μήνες θα κινηθεί στα 0,6 με 0,8 δισ. ευρώ ενώ στους πιθανούς υποψήφιους τοποθετούνται οι εταιρείες ακινήτων εισηγμένων (Βιοχάλκο και Fourlis), καθώς και οι Orilina και Blue Cedar, ενώ πιθανή είναι και η εισαγωγή της θυγατρικής της Lamda Development, Lamda Malls.