Τα «μυστήρια» της συνάντησης Zαββού – Λαζαρίδη: Τι αλλάζει στο ΧΑ

30/01/2020, 13:21
1

Την κατάρτιση ενός στρατηγικού σχεδίου με το οποίο το Χρηματιστήριο Αθηνών θα αποκτήσει ρόλο στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, επεσήμανε κατά το γεύμα εργασίας που είχε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζαββός με τον πρόεδρο του Χ.Α. κ. Γ. Χατζηνικολάου και τον διευθύνοντα σύμβουλό κ. Σ. Λαζαρίδη.

Βεβαίως, ένα σημαντικό ερώτημα είναι με ποιο τρόπο θα ολοκληρωθεί αυτό το σχέδιο όταν επί χρόνια στον χώρο του ελληνικού χρηματιστηρίου, επικρατούν οι ίδιες δυνάμεις που το κράτησαν ως αναδυόμενη αγορά. Είναι κοινός τόπος των ανθρώπων της αγοράς, ότι στο ελληνικό χρηματιστήριο επικρατεί ένα “Βυζάντιο” για το οποίο υπάρχουν υπεύθυνοι.

Ο κ. Ζαββός, που είναι αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα αντάλλαξε απόψεις με τη Διοίκηση του Χρηματιστηρίου για τα θέματα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό της κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου. Στη συζήτηση κυριάρχησαν ιδιαίτερα τα θέματα της θεσμικής θωράκισης της Κεφαλαιαγοράς, των μεταρρυθμίσεων στην Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά εν όψει των εξελίξεων στην ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών και της ανάγκης δημιουργίας νέων πράσινων επενδυτικών προϊόντων που θα χρηματοδοτήσουν τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.

Σημειωτέον, ότι το Χ.Α. έχει διαβάθμιση, με βάση τις αξιολογήσεις του οίκου FTSE αναδυόμενης αγοράς. Η αλλαγή επενδυτικής βαθμίδας και επιστροφής στις ώριμες αγορές, είναι κάτι που θα γίνει με την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας και από την χώρα από τους οίκους αξιολόγησης.